Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > arhiv > luskavica

Luskavica

psoriaza

 

  Psoriaza ali luskavica je kožna bolezen, ki prizadene 1-4% celotne populacije (zahodne). V Sloveniji naj bi bilo s to boleznijo prizadetih 35.000 oseb (obstajajo različne številke). Obstaja mnogo različnih vrst te bolezni, največkrat pa je moč zaslediti, da je to dedna, ali pa avtoimuna bolezen, podobno kot skleroza multipleks. Sodobna medicina zanjo nima zdravila, alternativa pa jo lahko pozdravi. Poenostavljena razloga za nastanek te bolezni je hiperprofilacija (razrast) epiderme (kožne povrhnjice). Torej napaka v celicah, ki se jo pripisuje dednim in drugim vzrokom. Pri tej opevani dednosti naj spomnim, da se dandanes dednost preveč zlorablja. Največkrat dednost nima nobene veze z genetiko, temveč z podedovanim načinom življenja - "Kar Janezek vidi, to se Janezek nauči". Nezdravo prehranjevanje in nezdrav življenjski slog se dostikrat prenaša na potomce, torej vnuki počnejo iste napake kot njihovi stari starši.

 Alternativa ima svojo razlago. Nezdravo prehranjevanje povzroči kaos v črevesju - hrana se tam ne prebavlja, ampak gnije; nastajajo črevesne obloge; debelo črevo se napihuje in nastanejo razpoke, kar omogoča toksinom v črevesu, da prehajajo v organizem. Psoriaza se kasneje dostikrat razvije še v revmatoiden artritis. Znano je, da se naš način življenja demonstrira na naši koži (akne, madeži, pege). Strupi, ki se tvorijo in nalagajo v organizmu, slej ko prej preidejo na površino, na kožo. In to velja tudi za luskavico. Zato se ne gre čuditi, da smo predvsem Zahodnjaki podvrženi tej bolezni.

 Torej če hočemo pozdraviti psoriazo, potem moramo najprej sanirati naše črevesje, se razkisliti, Pri tem zadnjem nam bo prav prišla tudi soda bikarbona. Pričnemo pa psoriazo zdraviti tudi od zunaj, z obkladki. Za obkladke uporabimo raztopino sode bikarbone in vodo (1 žlička na 1 l vode). Dr. Simoncini je bil med prvimi, ki je paciente s psoriazo pozdravil s sodo bikarbono. V zadnjem delu prispevka bom podal tudi dieto in seznam hrane, pijače in ostalih stvari, ki se je mora bolnik držati.

 Obstajajo tudi pričevanja (ta je težko preveriti), da je moč s sodo ozdraviti luskavico, čeprav je ta protokol namenjen uspešnemu zdravljenju kožnega raka. Recept: 3 čajne žličke naravnega javorjevega sirupa v kozici pomešamo z 1 žličko sode bikarbone, nato zmes kuhamo 5 minut. Še vročo zmes pojemo. Ta protokol naj bi deloval zelo hitro.

***

Toda tudi sodobna medicina pozna zdravilo oz. način zdravljenja, ki je neverjetno uspešen:

 L.1986 je dr. Helmut Christ (Bisingen, Nemčija) imel govor z naslovom: "Psoriaza je končno pod nadzorom". Dr. Gus J. Porsch je bil prvi, ki je s tem načinom zdravljenja pričel zdraviti svoje paciente. Zdravila je dobil v Nemčiji, po nasvetu dr. Christa.

 Dr. Christ ni iznašel to zdravljenje, temveč je to informacijo dobil od kolega, ki je imel to bolezen in si jo je na ta način sam pozdravil. Christ ni nikdar hotel postati zdravnik za kožne bolezni (psoriazo), toda usoda je hotela drugače. Omenjeno metodo je pričel razvijati, dokler ni dosegel zavidljivih uspehov. Zdravil je 900 bolnikov s psoriazo in uspešnost je bila 100%!

 Sam protokol zdravljenja je enostaven, glavno zdravilo pa je 'fumarna kislina' ali estri FACT-a. No, v resnici je to fumarna kislina monoetilester ali pa di-metilester. To je pomembno, saj prodajajo 'fumarno kislino' samo, to ime pa je zavajajoče in v resnici ta snov ne more zdraviti. Torej pozornost ne bo odveč!

 Fumarna kislina sodeluje pri Krebsovem ciklusu v celici, saj je stranski produkt tega ciklusa. Pri zdravem posamezniku se fumarna kislina tvori v koži pod vplivom sončnih žarkov. Bolniki, ki trpijo za psoriazo, imajo biokemično okvaro in te kisline ne morejo tvoriti v zadostnih količinah, zato morajo biti dalj časa na soncu. zato se bolniki ponavadi boljše počutijo po sončenju.

 Na klinikah v Švici, Nemčiji, na Japonskem in Nizozemskem, so opravili več kliničnih raziskav in rezultati so obetavni. Fumarno kislino so uporabljali tako oralno kot tudi topično.

Protokol fumarne kisline

 Bolnik mora vsak dan zvečer popiti tableto fumarne kisline z veliko tekočine, čaj, mineralna voda, še najboljše je mleko, saj preprečuje preveliko kislino v želodcu. Če ima bolnik po zaužitju težave v želodcu, naj poleg užije tudi nekaj sladkorja, saj ponavadi po tableti pade sladkor v krvi. Kave se naj izogiba, ker ta povečuje kislost v želodcu. Tableto lahko v tekočini tudi raztopimo. Že v 15-30 minutah bo bolnik začutil toploto in ščegetanje na koži, na hrbtu in na vratu, vse do ušes. Ta reakcija ponavadi traja 1 uro, kar pomeni, da so se metabolični procesi začeli.

 Fumarna kislina deluje na pH v prebavnem traktu, zato se izboljša presnova zaužite hrane. Vsakdo naj se opazuje in po potrebi lahko dozo zviša - vsaka 2-3 tedne za 1 tableto, če ni občutiti izboljšanja.

Mazilo iz fumarne kisline

 Pripravijo vam ga v lekarni. Uporablja se zgolj za lokalne lezije, če so te na kolenih ali komolcih. Mazilo nanesemo zelo na tenko in morbidna rdečice, ki se lahko pojavi po tem, je dobro znamenje. Preko lezij ne smemo dajati povojev ali obližev. Če je odziv prehud, lahko mazilu dodamo salicilno kislino. Mazilo vtremo zgolj na majhnih površinah, na tistih najbolj aktivnih. Če postane koža preveč suha, jo namažemo z mastnim mazilom.

Kopel fumarne kisline

 Pomembno, da se ta raztopina uporabi tudi na koži sami. Steklenico moramo pred uporabo dobro pretresti. Če so lezije difuzne, potem jo nanesemo po vsem telesu in moramo počakati 10 minut, preden gremo v kopel. Voda ne sme biti prevroča in v njej ne smemo ostati več kot 15 minut. Ko se lezije umirijo, uporabimo mazilo še drugod (kot je zgoraj opisano).

Losjon iz fumarne kisline

 Dr. Christ losijon uporabi takoj za tem, ko si bolnik umije lase, tako da je nekoliko razredčen, saj ga drugače lahko nekoliko peče. Recept za losijon:

  • fumarna kislina 4,0

  • monoetilfumarat 4,0

  • infiltrina (nekaj kar prodre v lasišče - npr.: DMSO)

  • Solutio Cordes ad 100,0

  • MDS. (na mestu vnosa): losijon za lasišče


  Naravni potek dogajanja: remisija in povratek. Pacient naj se izogiba stresnih situacij.

  Dr. Christ svetuje, naj pacient ne pije alkohola, dokler ne postane koža zopet čista. Če se po nekaj tednih koža ne pozdravi, potem naj pacient dobi zdravila za jetra, predvsem tista, ki sodelujejo pri metabolizmu ciklusa fumarne kisline (L-Arginine, L-Citrulline, L-Aspartate in L-Ornithine). Zdravnik mora dajati injekcije 2-3 tedne. Največkrat bo bolnik doživel neverjetno izboljšanje kože.

 Zelo pomembna je hrana, saj ta lahko bolezen povrne. Pacient se mora držati stroge diete vsaj 2-3 mesece. Po dieti naj pacient počasi dodaja začimbe, spreminja prehrano, vseskozi pa naj opazuje, katera hrana je tista, ki mu povzroča težave in te se naj potem izogiba.

 Dr. Christ pravi, da še vedno čaka na bolnika, pri katerem se luskavica ne bo pozdravila. Do sedaj takega primera še ni imel, res pa je, da je moral pri nekaterih pacientih zdravljenje podaljšati za kaka dva tedna.

Hrana, ki se ji mora bolnik popolnoma odpovedati:

meso: svinjina

začimbe: vsi aromatski prelivi, poper, ingver, klinčki, muškatni oreščki, kumina, janež, cimet, rdeča paprika, klobase, salame, majoneza, pomarančni sirup, kandirana kožica limone, ekstrakt limone

oreščki: lešniki, arašidi in izdelki iz njih, orehi, lešnikova čokolada

alkohol: ves alkohol, vključno s sladicami, ki vsebujejo alkohol in vinski kis.

Dovoljena hrana:

meso: ribe, govedina, perutnina, srna

sadje: vso, paradižnik, jabolčni kis

zelenjava: vsa, riž, krompir, zelje, žafran, solata

začimbe: česen, čebula, peteršilj, drobnjak, poper v zrnu

olje: olive, oljčno olje, žafran

orehi: kokos, mandlji (vsi produkti)

Posebej se priporoča:

sveže stisnjeni sadni sokovi, veliko soka iz rdeče pese, korenčkov sok, mlečni izdelki (jogurt), kilso zelje, kumarice vložene brez popra, pol-kisle

 To so priporočila tako Dr. Christa kot tudi Clinique Beau Reveil, CH 1854, Leysin Switzerland.

 Pomemben poudarek dr. Christa: "Če se stanje bolnika ni izboljšalo, potem je razlog v tem, da zdravila ali ni pravilno jemal, ali da se ni držal diete, ali pa je bila diagnoza napačna!"


Podrobnejše informacije za zdravnike in farmacevte: http://www.garynull.com/Documents/Arthritis/The_Surprising_Psoriasis_Treatment.htm

 

Prevedel in uredil: N.J. (feb.2010)

 
>DOMOV<