Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > qigong

 

 

Zhineng Qigong: umetnost zdravljenja in znanost 21.stoletja

To metodo uporablja več kot 10 milijonov ljudi po vsem svetu. S Qigong se doseže boljše zdravje, večjo ustvarjalnost in zvišano umsko/telesno zavedanje.
Zhineng Qigong, v zadnjem času bolj poznan pod imenoma Chi-Lel in Chi Neng, je ustanovil Dr. Pang Ming, zelo ugleden Veliki mojster, ki je študiral tako vzhodnjaško kot tudi zahodnjaško medicino.
Obstaja na stotine, če ne celo na tisoče, različnih stilov qigonga (izg.:či-gong), toda Zhineng Qigong je bil s strani Kitajskega urada za šport razglašen za najbolj učinkovito metodo izboljšanja zdravja. Huaxia Zhineng Qigong Centre je postal poznan pod imenom „Bolnišnica brez zdravil“. Veliko število 'neozdravljivih' bolnikov, ki so imeli sladkorno bolezen, rak ali bolezni srca, si je tam zdravje povrnilo.
Zhineng Qigong je v ZDA zanesel Mojster Luke Chan, ki je to metodo avtorsko zaščitil pod nazivom Chi-Lel. S svojim bratom Frankom sta v Ameriki doživela veliko priljubljenost Chi-Lela.
Kratka zgodovina Chi-Lel-a Zhineng Qigonga
Zhineng Qigong je zasnovan na znanju, ki ima temelje v konfucijonizmu, budizmu, taoizmu, tradicionalni kitajski medicini in tradicionalnih borbenih veščinah, kot tudi v sodobni znanosti, medicini in filozofiji. To je tudi najbolj varna oblika qigonga.
Leta 1988 je bila v Zigachongu ustanovljena klinika Huaxia Zhineng Qigong. l.1991 so objavili povzetek opravljenega zdravljenja kroničnih bolezni. Poročilo pravi, da je bila pri 7.936 pacientih uspešnost kar 94.96 %. In sicer:
-15.20 % - ozdravljeni: vsi simptomi bolezni odpravljeni, testi, rentgenske slike, itd.. kažejo, da je stanje pacientov povsem normalno
-37.68 % - zelo učinkovito: skoraj brez simptomov, testiranja so pokazala občutno boljše stanje
-42.09 % - učinkovito: občutno izboljšanje stanje pacientov, ti jedo normalno, dobro spijo in se dobro počutijo
-5.04 % - brez učinka oz. nič slabše

L.1992 so center premestili v Qinhuangdao, leta 2001 pa so morali center zapreti iz političnih razlogov, saj je kitajska oblast prepovedala gibanje Falun Gong, kar je deloma povezano z qigongom. Dovoljeni pa so manjši centri, vendar v njih ne sme biti več kot 100 članov. Oblast dovoljuje tudi tai-chi, ker se ta smatra kot borilna veščina.
V času svojega delovanja je skozi center šlo okoli 135.000 bolnikov, uspešnost zdravljenja pa je bila približno 95%.
Podobni manjši centri pa nastajajo v ZDA, na Nizozemskem, v Belgiji in v Nemčiji.

Metode

Čeprav obstaja 6 ravni Zhineng Qigonga, je širšim množicam dostopno učenje le prvih 3 stopenj. Priporoča se učenje 1.stopnje, ki traja več mesecev, potem pa se lahko določene veščine iz 2. stopnje že takoj pričnejo uporabljati za nekatera zdravljenja. In prav na te dve prvi stopnji se osredotoča Chi-Lel. Usposabljanje le teh dveh stopenj traja več let.
1. stopnja uporablja dve metodi Lift Chi Up (dvig) in Pour Chi Down (zliti se), ter Three Centres Merge Standing (stoječi združeni centri). Kot že imeni povesta, je Lift Chi Up dinamična in Three Centres Merge Standing statična metoda.
Obstajajo tudi druge metode, ki se jih uči na 1.stopnji: la-chi, 6 Directions la-chi (6 smeri la-chi) in Wall Squatting (čepenje ob zidu). La-chi je najosnovnejša metoda, ki se jo da hitro naučiti, vendar je zelo uspešna pri zdravljenju. V tem prispevku se bom osredotočil zgolj na la-chi in na 6 Directions la-chi.

La-Chi (klikni na povezavo)

 

 
>DOMOV<