Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > metoda zdravljenja raka s pomočjo T-celic

Se nam obeta zdravilo, ki bo uspešno pri vseh oblikah raka?

T celica

Znanstveniki z univerze v Cardiffu so odkrili metodo s katero lahko v laboratoriju uničijo rak prostate, dojk, pljuč in še mnoga druga rakasta obolenje.

Odkritje, objavljeno v reviji Nature Immunology, še ni bilo testirano na človeku, imelo pa naj bi velik potencial.

In kaj so odkrili?

Naš imunski sistem je naravni obrambni mehanizem telesa, ki se bori proti infekcijam, hkrati pa tudi vsakodnevno pobija rakaste celice. Vendar se zgodi, da imunski sistem rakastih celic dostikrat ne odkrije in jih zato ne more uničiti.

Znanstveniki v zadnjem času temu vprašanju posvečajo veliko pozornost. Ta je namenjena limfocitom T (celice ubijalke), ki spadajo med levkocite in jih je največ, se torej nahajajo v krvi. Mlade T celice se morajo najprej naučiti, katere naloge morajo opravljati, ta „akademija“ se nahaja v priželjcu (timus). Imajo izvrsten spomin: kadar naše tole ogroža kak nov škodljiv mikroorganizem, ga te celice napadejo in uničijo, vendar si način, kako ga prepoznati in kako ga je treba uničiti, zapomnijo in ta spomin ostane zapisan še po zelo dolgem času (osnova cepljenja).

Ti limfociti so vseskozi na preži in iščejo nepovabljene goste. To dejstvo je že zelo dolgo znano. In kakšno je novo odkritje? Raziskovalci so našli T celico, ki lahko uniči vse vrste raka, česar prej ni nihče verjel, da je sploh možno. Na teh celicah so odkrili kemičen receptor, ki celici omogoča, da prepozna vsak tip raka in ga posledično uniči. Zakaj točno se to zgodi, znanstveniki še nimajo zadovoljivega odgovora.

Ta receptor se odziva na molekulo z imenom MR1, ki se nahaja na površini vsake celice v telesu. Kadar pride do nepravilnega metabolizma v celici, to sporoči T celicam, ki potem tako rakasto celico uspešno uniči.

Kakšen pomen ima to odkritje v boju proti raku?

Terapije za zdravljenje raka s pomočjo levkocitov T že obstajajo. Najbolj poznana terapija se imenuje CAR-T, pri kateri se T celice genetsko spremenijo, tako da lahko pri bolniku iščejo in uničijo rakaste celice.

Ta terapija je pri nekaterih bolnikih zelo uspešna. Vendar je limitirana le na določene vrste raka in je popolnoma neuspešna pri solidnih oblikah raka (tumorji).

Znanstveniki iz Cardiffa pa pravijo, da bi njihova metoda lahko bila uspešna za vse vrste raka.

Kako naj bi ta metoda delovala v praksi?

Ideja je, da bolniku vzamejo vzorec krvi, iz nje izločijo T celice, jih genetsko spremenijo z namenom, da jih reprogramirajo na način, da pridobijo receptor za prepoznavanje rakaste celice. Tako spremenjene celice bi potem v laboratoriju razmnožili in jih potem vbrizgali nazaj v bolnikovo kri. Ta proces je enak tistemu pri CAR-T terapiji.

Do zdaj so opravili teste zgolj na laboratorijskih živalih, saj je potrebno opraviti še veliko varnostnih testov, preden bi to metodo lahko uporabili na človeku.


Zaključek

Znano je, da je človekovo telo tisto, ki lahko samo odpravi večino zdravstvenih težav, saj je naš imunski sistem res pravi čudež. Znano je tudi, da ima prestrašen človek dosti manj limfocitov T, kot bi jih moral imeti. Skrbi, stres, žalost, nezdrav način življenja, vse to zmanjša telesno odpornost.

Pred skoraj stotimi leti so nekateri zdravniki začeli uporabljati avtohemoterapijo za krepitev imunskega sistema. Princip je zelo enostaven: udeležencu se iz žile vzame 2-3 cm3 krvi nakar se to isto kri vbrizga v mišico (zadnjico). Čeprav konvencionalna medicina to metodo zavrača, so raziskave pokazale, da se po tej terapiji močno zviša število T celic, po 4-5 dnevih pa se to število počasi zmanjša na normalne vrednosti. To se zgodi zato, ker tako vbrizgano kri imunski sistem jemlje kot napad na telo. V zadnjih desetletjih pa so alternativni zdravniki (najbolj poznani so v Nemčiji) to metodo nadgradili: preden krvi vrnejo nazaj v telo jo ozonirajo ali pa jo prezračijo z UV svetlobo, tako da v njej uničijo vse patogene organizme.

Sam menim, da je valižanska metoda zelo obetavna.

 

 

N.K., februar 2020


>DOMOV<