Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran >

Kako nastane ateroskleroza in kako jo preprečiti oz. pozdraviti

Ateroskleroza nastane takrat, ko je stena poškodovana (razpoka). „Slab“ holesterol je tisti, ki skuša nastalo poškodbo popraviti, zgladiti, da lahko kri nemoteno potuje skozi žilo. Holesterol se veže na poškodovano tkivo v žilni steni in skupaj z kalcijem tvorita nekak „obliž“ na rani. Sčasoma se bo ta tvorba povečala in bo postala resna ovira za normalen krvni obtok, kar lahko posledično izzove infarkt.

Poškodba žile največkrat nastane zaradi pomanjkanja vitamina C. Ta vitamin je zelo močen antioksidant, ki med drugim ščiti tudi stene žil in ohranja njihovo prožnost. Znano je, da imajo kadilci dostikrat težave z žilami, zato ti potrebujejo še več C vitamina kot ostali. Najboljši vir tega vitamina je seveda zelenjava (peteršilj) in sadje (lubenica, pomaranče, kivi,...). V nasprotnem primeru je potrebno jemati prehranska dopolnila, ki vključujejo tudi E vitamin. Sintetični C vitamin v resnici ni pravi vitamin. Poleg C vitamina priporočam tudi resveratrol, ki se ga pridobiva iz rdečega grozdja.

Holesterol torej skuša zakrpati lezijo na steni žile in ponavadi se nanj veže kalcij. Če imamo preveč inzulina, bomo imeli tudi več holesterola. Zakaj? Ker inzulin povzroča vnetje, tudi na arterijah.

Da imamo preveč kalcija v krvi, to pomeni, da ali zaužijemo preveč kalcijevega karbonata (apnenec), ali pa nimamo dovolj magnezija v prehrani. Ob prisotnosti vitamina D3, se absorpcija kalcija v prebavilih poveča kar za 20x! Magnezij uravnava kalcij v telesu (zato preprečuje kalcinacijo v tkivu).

Ne smemo pozabiti še na en vitamin in sicer na K2. Ta deluje kot protiutež kalciju, zato ščiti naše arterije pred kalcinacijo. Ta vitamin prejmemo preko maščob, saj je topen v maščobi, zato ga je dosti v mastnem mesu, sirih, rumenjakih in v nattu (natto je japonska jed narejena iz soje).

Zdravniki nas še vedno svarijo pred mastno hrano, saj na bi zviševala holesterol (preko hrane prejmemo zgolj 20% holesterola), v resnici bi nas morali spodbujati, da uživamo bolj mastno hrano (zdrave maščobe), ker ta vsebuje vitamin K2.


Zaključek

Za zdrave arterije moramo zaužiti dovolj magnezija, vitamina C in K2, zmanjšati pa moramo tudi sladkor (ogljikove hidrate), da ni preveč inzulina. Jesti je potrebno več zelenjave in sadja ter dovolj zdravih maščob. In ne pozabite na omega-3 maščobe.


N.K., januar 2019

>DOMOV<