Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > Ca - mit in resnica o kalciju

Mit o kalciju


ca

Kalcij je najpomembnejši mineral za človeka, saj je glavni gradnik za skelet in zobe, poleg tega igra pomembno vlogo za vzdrževanje pH ravnovesja v krvi in tkivu.

Zaradi vse večje stopnje obolelosti z osteoporozo v zahodnem svetu se kalcij dodaja v različne prehranske izdelke, od margarine do pomarančnega soka. Zdravniki svojim pacientom svetujejo uživanje mleka, saj ta vsebuje veliko tega minerala....

....Toda resnica o kalciju je povsem drugačna.

Čeprav sem o osteoporozi že bil pisal, pa bom na tem mestu o njej še enkrat spregovoril. V poprečju največ mleka na svetu popijejo Američani, Švedi in Finci, kljub temu pa je v teh deželah največ osteoporoze. Črnci v ZDA v poprečju na dan konzumirajo več kot 1 gram Ca, kljub temu pa ima posameznik kar 9x več možnosti, da si bo zlomil kolk, v primerjavi za črnci v Afriki, ki v poprečju preko hrane zaužijejo zgolj 196 mg kalcija!

Raziskave so pokazale, da narodi, ki zaužijejo največ kalcija, imajo najšibkejše kosti in največjo stopnjo osteoporoze.

Vprašanje, ki se postavlja samo od sebe, je, zakaj potem taka obsedenost z kalcijem? Odgovor: v 50.-tih letih prejšnjega stoletja je ameriška mlečna industrija z namenom, da bi Američanom prodali čim več mleka, sprožila ta fenomen obsedenosti z kalcijem. Pred tem Zahodnjaki niso zaužili veliko kalcija, kljub temu je bilo le malo slučajev osteoporoze. Zato pa so zaužili kar 5x več magnezija (Mg) kot pa ga danes. Za zdrave kosti potrebujemo dovolj magnezija, bora (B), vitamina K in vitamina D.

 

Raziskava o povezavi kalcija in srčnega infarkta

Pred nekaj leti je ameriški zdravnik dr. Reid pri svojih zdravih, starejših pacientkah, ki so jemale Ca kot prehransko dopolnilo z namenom, da bodo imele bolj čvrste kosti, opazil, da se je rahlo zvišala pojavnost srčnega infarkta. To ga je zelo začudilo, saj je bil mnenja, da bo prav kalcij zmanjšal tveganje za srčnim infarktom. dr. Reid se je odločil, da se bo poglobil v to tematiko.

S svojimi kolegi je zastavil meta analizo dostopnih podatkov, ki so jih združili z rezultati enajstih raziskav, kjer je bilo vključenih 12.000 oseb, ki so jemale kalcij kot dodatek k prehrani (500+ mg/dan) brez vitamina D. Ugotovitev: 20-30% večja možnost srčne kapi.

Iz tega sledi, da imajo ljudje, ki jemljejo kalcij kot prehranski dodatek, večjo možnost da doživijo infarkt, kar pa se tiče “trdnosti” kosti, pa so razlike zelo majhne glede na ostale ljudi, ki ne jemljejo dodatnega kalcija.

Dr. Reid je ta pojav razložil tako, da naj bi kalcijevi dodatki prehitro dvignili raven kalcija v krvi, kar povzroča arterijske bolezni. Če jemljemo hrano bogato s kalcijem, potem pa do tega ne bi prišlo. Toda o tem kasneje...

Seveda je objava rezultatov te študije močno odmevala v zdravniški srenji, zato se je takoj sprožil plaz kritik, da ima ta raziskava mnogo pomanjkljivosti.

Nekatere kritike so bile na mestu.

Zakaj kalcij povzroča infarkt ne pa možganske kapi?

Indijski kardiologi so dejali, da to velja za Zahodnjake (mleko), da pa imajo Indijci kronično pomanjkanje Ca, zato morajo pri njih ljudje jemati te dodatke (v resnici je v Indiji kronično pomanjkanje vitamina D, ki je ključen za absorpcijo Ca!).

Po drugi strani pa so bili močno prizadeti nekateri iz alternative, saj ti kalcij kot prehranski dodatek močno priporočajo.

 

In kaj je res?

Preveč kalcija v katerikoli obliki povzroča srčne bolezni, artritis, senilnost, kalcinacijo sklepov, itd.

 

Kalcifikacija mehkega tkiva

Kalcifikacija kosti in zob nastane tako, da se kalcij sprime z fosfatom. Če pa se to zgodi v mehkem tkivu, potem je to resen zdravstveni problem – otrdelost organov kot so to srce, arterije, ledvica, možgani, koža, dojke, trebušne slinavke, prostate, jajčnikov, itd. Tovrstna kalcifikacija se zgodi tako, da se ostanki skozi čas počasi kopičijo na določenem mestu. Posledica tega so žilne obloge na arterijah (Ca sestavlja glavnino oblog), ledvični kamni in zatrdelost jajčnikov. Kjerkoli se že kalcij nakopiči, nastane vnetje, avto-imunski odziv, infekcija in posledično odpoved prizadetega organa. 50% vseh smrti v ZDA povzroči kalcifikacija arterij in srčnih zaklopk.

In kako lahko to preprečimo?

V zadnjem času sem na različnih forumih zasledil nasvete, kako lahko preprečimo nalaganje kalcija v telesu. Nekateri nasveti imajo rep in glavo, spet drugi ne. Svetuje se jemanje določenih prehranskih dodatkov, spet drugi pravijo, da moramo večkrat urinirati in podobno.

Glede na vse prebrano do sedaj lahko zaključimo, da dodatkov kalcija zagotovo ne potrebujemo, celo več, potrebno se je izogibati hrane, ki vsebuje preveč kalcija.

Mg – namesto kalcija moramo jesti hrano bogato z magnezijem, pa tudi Mg kot prehransko dopolnilo, toda v pravilni obliki. Brez kalcija ne moremo živeti, toda magnezij je tisti, ki nadzoruje uporabo kalcija v telesu. Če nimamo dovolj Mg bomo imeli otrdele arterije, artritis, sladkorno bolezen, ali pa bomo postali senilni. Mg aktivira skoraj 400 različnih encimskih reakcij v telesu, več kot katerikoli drug mineral. Premalo Mg negativni vpliva na zdravje na sto in sto načinov. Na žalost pa je absorpcija Mg mnogo manjša kot je to v primeru Ca. Zdravniki priporočajo razmerje 2:1 med kalcijem in magnezijem, v resnici bi to razmerje moralo biti obratno, saj je absorpcija Mg dosti slabša. Toda to je utopija, saj je to razmerje v resnici 10:1 – v korist kalcija. Več ko pojemo mlečnih izdelkov, več magnezija moramo vnesti vase. Več o magneziju....

Opomba: kruh je dober vir magnezija, toda polnozrnati kruh vsebuje fitično kislino, ki preprečuje absorpcijo mineralov!

Priporočam magnezijev klorid in Donat Mg!

 

Vitamin D3

Ta vitamin je nujno potreben za absorpcijo kalcija. Če tega vitamina ni dovolj, potem se ne proizvede dovolj hormona kalcitriola (poznan kot “aktivni vitamin D”), kar privede do pomanjkanja absorpcije kalcija iz hrane. Na žalost pri večini ljudi je tega vitamina premalo, kar 40% otrok pa trpi za pomanjkanjem tega vitamina.

Vitamin K2

Ta nadzoruje nalaganje kalcija v telesu. Če imamo tega vitamina dovolj, potem se kalcij nalaga tam, kjer ga telo potrebuje: v kosteh in zobeh. Torej ne v mehkem tkivu.

Bor

Ta element je vključen v procesih, kjer se gradijo ali pa popravljajo sklepi, kar je najboljša preventiva za artritis. Bor tudi preprečuje propad zob, saj je vključen v metabolizem drugih esencialnih mineralov. Ker nadzoruje kalcij, magnezij in fosfor, na ta način ščiti kosti in skrbi za zdrave zobe. Na kalcij najverjetneje vpliva indirektno, saj aktivira vitamin D in estrogen. Raziskave so pokazale, da če ženske v post menopavzi jemljejo 3 mg bora na dan, zmanjša izgubo kalcija z urinom in zviša raven estrogena.

Esencialne maščobne kisline

Nekatere raziskave so pokazale, da EPA (oblika omega-3 maščob) in GLA (gama-linolna kislina, spada med omega-6 maščobne kisline), lahko zviša raven kalcija v telesu in ojača kosti. Pri ženskah z osteoporozo, starejših od 65 let, je bilo pri nekaterih moč opaziti, da se je gostota kostnega tkiva povišala.

Dodatno pa so nekatere raziskave pokazale, da če se kombinira jemanje esencialnih maščobnih kislin z kalcijem, se slednji prične nalagati tam, kjer ga telo potrebuje. Te maščobne kisline v črevesju ojačajo učinek vitamina D in izboljšajo absorpcijo kalcija v tankem črevesju, zmanjša izgubo kalcija preko urina in zboljša trdnost in gostoto kosti.

pH

Kalcij je tisti, ki nadzoruje pH v našem telesu, kar je za nas življenjskega pomena. Meso, ribe, perutnina, jajca, stročnice in rafiniran sladkor spadajo med zelo kislo hrano, zato mora naše telo imeti na razpolago dovolj kalcija. Če tega ne prejmemo preko hrane, prične organizem uporabljati kalcij, ki se nahaja v naših kosteh (>osteoporoza). Ne smemo pozabiti, da je razmerje med Ca in Mg 10:1!

In to razmerje najdemo v mleku. Če uživamo veliko mlečnih izdelkov, potem naše telo potrebuje veliko kalcija, da uravna pH, pa čeprav je v mleku veliko kalcija. Sliši se čudno, toda resnica je taka.

Najboljši vir kalcija v dobri obliki najdemo med ostalimi v brokoliju, romanski solati, sezamovih semenih.

Priporočljiv vnos kisle hrane (meso, jajca,..) je 8 dag na dan. Gaziranih sladkih pijač pa se izogibajmo na daleč.

Če pa naših prehranjevalnih navad ne mislimo opustiti, potem si lahko nabavimo vodni ionizator, kjer pridobimo kislo vodo (za razkuževanje, za določene bolezni, kot pralno sredstvo) in alkalno vodo, ki nam bo pomagala pri normalni pH vrednosti v krvi. Obstajajo pa tudi alkalne kapljice, ki jih dodajamo pijači.

Več o pH-ju....

Oralna kelacija

EDTA je zagotovo najboljša izbira, na žalost pa jo je danes skoraj nemogoče kupiti v prosti prodaji, saj je to prepovedano. Obstaja pa alternativa: cilantro in klorela, potem je tu še čemaž, posušen koren regrata in koprive.

 

Zaključek

Zdaj veste vse o kalciju. Če imate težave z plakom na arterijah, je to moč spremeniti že v 2 tednih, če boste jedli veliko sadja in temno zelene zelenjave. Telo ima sposobnost samoozdravitve, le če mu za to damo priložnost.


N.K., avgust '18


>DOMOV<