Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > cilantro, klorela

Kelacija na drug način

 

indu

Težke kovine so dandanes naš stalni spremljevalec, saj jih prejemamo tako preko hrane kot tudi preko vode kot tudi preko kozmetičnih preparatov in te se nahajajo tudi v nekaterih zdravilih (npr.: cepiva). Jon Barron, ameriški strokovnjak svetovnega slovesa na področju prehrane in alternativne medicine, je že leta 2003 izdelal formulo, ki večino teh strupenih kovin hitro in enostavno izloči iz organizma.

Leta 2005 so dokončali raziskavo, ki je potekala na The Optimal Wellness Test Research Center v Nevadi. Zgolj v 42 dneh so pri osebah, ki so sodelovale v okviru te študije, s pomočjo njegove formule odstranili 87% svinca, 91% živega srebra in 74% aluminija.

Glavni zdravstveni problem se kaže v tem, da se težke kovine, ki jih prejmemo iz okolja, sčasoma pričnejo nalagati v najvažnejših organih, kar ponavadi privede do resnih zdravstvenih problemov od Alzheimerjeve bolezni do srčno-žilnih bolezni. Barronova formula v bistvu deluje kot praktična in poceni kelat terapija. O kelat terapiji sem pisal v članku EDTA, o naravnih kelatih pa v brezplačni elektronski knjigi Temelji zdravja.

Pri omenjeni raziskavi je sodelovalo 50 oseb različnega profila (rasa, spol, starost, fizična kondicija, zdravstveno stanje), ki lahko v njej sodelovali s pogojem, da teden dni pred pričetkom niso jemali zdravil, prehranskih dodatkov, ali pa niso bili na kaki specializirani dieti.

Rezultati te raziskave so bili presenetljivo odlični. Poleg tega, da so se udeleženci skoraj povsem znebili težkih kovin, se je tudi raven dušika, nitratov in amoniaka v poprečju dvignila za 25%, kar je pomenilo, da se je tudi druga raven toksičnih snovi, ki se kopičijo znotraj celic, močno zmanjšala. Dostikrat ti strupi povzročajo nizko pH raven (torej kislo okolje), kar ponavadi privede do resnih zdravstvenih problemov. Raven pH se je v poprečju dvignila za 33%. Če se toksini in težke kovine odstranijo iz celic, potem te lahko iz sebe odstranijo nakopičene kisline in druge škodljive tekočine.

In kaj vsebuje ta formula? Tinkturo cilantra in klorele.

O cilinatru sem že pisal obširneje, zato naj sedaj poudarim le najosnovnejše:

  • cilantro so lističi koriandra (začimba), o njegovih zdravilnih učinkih so pisali že daleč nazaj v zgodovini, omenja pa se tudi v pravljicah „1001 noč“, kot začimba (listi) se uporablja v kitajski in latinsko-ameriški kuhinji, pa tudi drugod po svetu.

  • klorela pa je tako ali tako v zadnjem času postala izredno popularna v zahodnem svetu, saj ta alga resnično razstruplja človeško telo.


Kako deluje cilantro?

Številne raziskave so pokazale, da cilantro najverjetneje spremeni električni naboj depozit težkih kovin v celicah v nevtralno stanje, kar sprosti njihov močne vezi z telesnim tkivom, to pa omogoča njihovo odstranitev iz telesa. Študije so pokazale, da če zaužijemo večjo količino cilantra, se raven živega srebra, aluminija in svinca v urinu močno poviša.

cilantro

...in kako klorela?

Enkrat, ko se depozit težkih kovin sprosti, nastopi klorela. Njena glavna značilnost je, da ima veliko sposobnost absorpcije teh kovin, ki se kasneje izločijo iz telesa. Zaradi teh lastnosti v svetu potekajo raziskave z namenom, da bi na tak način v industriji težke kovine pred izpustom vezali na klorelo – te bi se tako lahko spremenile v biološko sprejemljivo obliko. V Nemčiji potekajo različne raziskave v zvezi s temi algami in pokazalo se je, da uspešno odstranjujejo te težke kovine iz možganov, stene črevesja, mišic, ligamentov, veznega tkiva in kosti.

Cilantro in klorela tako skupaj tvorita močno očiščevalno akcijo. Najprej je torej potrebno prvo, temeljito čiščenje, ki naj traja 42 dni (6 tednov), nato pa naj se uporablja 3-4 na leto po dva tedna. Ta detoks ni treba uporabljati vsak dan, saj v resnici nekaj teh kovin v majhnih količinah naše telo potrebuje. Seveda pa se moramo izogibati vsega tistega, kar vsebuje veliko teh težkih kovin.

Svinec – Pb

Ta spada med najbolj strupene kovine na svetu. V preteklosti se je človek s svincem zastrupil predvsem zaradi svinčenih vodovodnih cevi, posebno v primeru, če se je v vodi nahajal tudi klor. Pred leti so patologi ugotovili tudi vzrok bolezni in posledično smrti največjega svetovnega skladatelj Ludwiga Van Beethovna – zastrupitev s svincem.

Danes, ko smo ukinili bencin 'obogaten' s svincem, je tega strupa precej manj v našem okolju. Glavni vir onesnaženja so termoelektrarne na premog, okoli 20% pa odpade na pitno vodo. Ta strup škoduje predvsem otrokom, saj jim lahko poškoduje možgane in živčni sistem – upočasnjena rast, zmanjšane učne sposobnosti, glavobol,... Tudi odrasli niso imuni na ta negativni vpliv, saj lahko povzroči neplodnost tako žensk kot moških, visok krvni tlak, prebavne motnje, težave s spominom in koncentracijo, bolečine v mišicah in sklepih...

Aluminij -Al

Že več kot 20 let je znano, da če Al preide v naše telo, se prične nabirati v možganih, kjer uničuje nevrone, kar sčasoma privede do izgube spomina. Aluminij najdemo v aditivih v hrani, dezodorantih, različna razpršila za lase, sodi bikarboni, zobnih pastah, v vodi in v kuhinjskih posodah. Raziskava iz leta 1995 je pokazala povezavo med Alzheimer in solmi aluminija, ki se pogosto uporabljajo za čiščenje vode. Pred kratkim pa je znanstvena raziskav pokazala, da klor (voda, zobna pasta) aluminij spremeni v bolj biološko sprejemljivo obliko (tako Al lažje preide v naš organizem).

Aluminij najdemo tudi v rastlinah, toda v taki obliki, da za človeka to ni nevarno.

Poudariti je treba, da vse te naštete kovine ne prejmemo v velikih količinah, toda te se v našem telesu sčasoma pričnejo kopičiti, kar ogrozi naše zdravje.

Živo srebro - Hg

Hg

Spada med najbolj strupene kovine. To so spoznali že v starem Rimu, saj so sužnji po 2-3 letih dela v živosrebrnih rudnikih umirali v strahotnih mukah. Tudi klobučarji, ki so v 19.stoletju pri proizvodnji uporabljali Hg, so izgubili lase, trpeli so za močnimi mišičnimi krči, demenco in neuravnovešenim smejanjem.

Številne raziskave so pokazale hude posledice živega srebra na človekovo zdravje. Pokazalo se je, da G zniža število T -celic, kar v prevodu pomeni nastanek raka, avto-imunih bolezni, alergij, kandide in multiple skleroze. Obstaja sicer več oblik Hg, ki povzročajo različne oblike bolezni. Dokazano pa je tudi, da prepolovi zmožnost transporta kisika preko krvi. Hg se rad nabira v možganih, kar pri otrocih povzroči resne okvare v razvoju možganov in to že v zelo majhnih količinah (cepiva?).

Danes poznamo dva glavna vira živega srebra: hrana in amalgamske plombe.

Hrana

Hg se nahaja v naravi, toda v nizkih koncentracijah. Glavni vir onesnaženja so termoelektrarne na premog. Zgolj v ZDA te elektrarne v zrak vsako leto zanesejo 48 ton živega srebra, polovico tega pade v radiusu osmih kilometrov. Padavine pa nato ta strup zanesejo v potoke in reke, nazadnje pa konča v oceanih. Največ živega srebra vsebujejo morski organizmi na vrhu prehranske verige – tuna, mečarica, morski pes, delfin in kiti. V njihovem mesu je lahko od 1-10 milijonov krat več živega srebra kot v okoliških vodah.

Na žalost je ameriška vlada v času predsednika Busha ml. preprečila zmanjšanje proizvodnje električne energije pridobljene iz teh termoelektrarn, kot je to začrtal njegov predhodnik Bill Clinton. Tudi na Kitajskem ni nobene volje, da bi zmanjšali izpuste iz njihovih termoelektrarn. Tako človek vse bolj zastruplja oceana, s tem pa tudi sebe postavlja na vrh seznama tistih bioloških vrst, ki bodo izumrle, tako kot se je to zgodilo drugim v dolgi zgodovini planeta Zemlje.

O škodljivosti amalgamskih zalivk sem že prej pisal.

Kaj torej storiti?

  1. Izogibati se je potrebno vsega tistega, kar vsebuje težke kovine. Tudi sam imam rad tunino, toda z njo ne smemo pretiravati. Nasvet: 1-2 x na mesec.

  2. Amalgamske zalivke zamenjajte z drugimi.

  3. Izogibajte se kozmetičnim in prehranskim izdelkom ter vodi, ki vsebujejo ali Al ali pa kloride.

  4. Če imate v hiši še vedno svinčene vodne cevi ji zamenjajte z drugimi.

  5. Opravite detoks, tako ko sem napisal bolj na začetki sestavka.

Fulvo in huminska kislina

Strokovni izraz procesa nastajanja humusa se imenuje humifikacija. Ta proces je mogoč zaradi delovanja organizmov, ki živi v zemlji in zaradi kemične reakcije, ki poteka v njem. Humus nastane kot končni produkt humifikacije. Pri tem procesu igrata ključno vlogo dve kislini: fulvo in huminska kislina.

Ti dve kislini poleg kelacije, delujeta še v dodatni smeri: nadzorujte vnetja, stimulacija metabolizma, uspešno uničujeta proste radikale, regulirata ščitnico in thymus, zvišata oksidacijo krvi in zvišujeta pH v telesu.

Ti dve kislini sta sestavni del Barronove formulo, za nas pa nastane težava, ker ju je težko nabaviti, seveda če celotne formule ne naročimo na Baseline Nutritionals.

Kakorkoli že, upam, da sem vam s tem prispevkom podal dovolj navodil, kako uspešno opraviti detoks. Seveda obstaja še nekaj rastlin, ki nam pri tem lahko pomagajo: rdeča pesa, regrat, čemaž, kopriva, šparglji,...

N.K., julij 2016 


>DOMOV<