Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > Temelji zdravja > 12. poglavje - usta
 
 

12. POGLAVJE - USTA

 

Ni zdravnika, ki ne bi svojim pacientom razlagal, kako pomembna je ustna higiena in posledično zdravi zobje. Seveda se vsakdo s tem strinja, toda razvade in način prehranjevanja vpliva na kondicijo zob in slej ko prej naletimo na probleme, kot so karies, vnetje zobnih korenin, paradentoza... V večini primerov nastanka kariesa, nam zobozdravnik naredi plombo oz.zalivko iz amalgama, ki je dosti cenejša od kompozitnih materijalov (zdravstveno zavarovanje tega dodatnega stroška ne povrne).  Amalgamska zalivka je zmes živega srebra, srebra, kositra, bakra in čisto malo cinka. V bistvu so te zobne plombe poznane že stoletja, na Kitajskem naj bi jih uporabljali že davno prej (v 7.st), zahodna civilizacija pa jih je pričela redno uporabljati od začetka 18.stoletja. Leta 1859 so v ZDA ustanovili nacionalno zobozdravstveno zvezo (ADA) z namenom promocije amalgamskih zalivk, s katerimi je dosti lažje delati in so tudi tpežnejše od ostalih. O morebitnih škodljivih stranskih učinkih teh zalivk ni bilo opravljenih nikakršnih znastvenih študij ali testov.Veliko število zobozdravnikov je nasprotovalo rabi živega srebra za plombiranje zob, kljub temu so te postale uradno priznane zalivke.
  Živo srebro - kemijski element, ki spada med najbolj strupene kovine (dosti bolj kot svinec). Ta element v človeškem telesu znižuje število celic tipa-T, kar povzroči nastanek raka, bolezni imunskega sistema, različnih vrst alergij, multiplo sklerozo, razrast kandide...poleg tega so opravljene študije pokazale, da se ob prisotnosti te kovine, zmanjša sposobnost  oksidacije krvi kar za 50%. Živo srebro se s časom vseskozi nalaga v telesu, posebej to velja za možgane, kar lahko povzroči nastanek možganskih tumorjev in demence. Ta strupen element se zelo rad kopiči tudi v tkivu fetusa (večja koncentracija HG v fetusu, kot pa pri materi), kar lahko povzroči trajne okvare novorojenčka.
 Študije opravljene ob koncu prejšnjega stoletja so pokazale, da se HG, ki se izloča iz zobnih zalivk, najraje kopiči v pljučih, srcu, ledvicah, endokrilnih žlezah, v ustnem tkivu, v možganih, v želodcu in prebavnem traktu...Študije so tudi pokazale, da se delovanje ledvic, 30 dni po sprejetju nove amalgamske zalivke, zmanjša kar za 50%.
   Po drugi strani pa je uradna znanost pred nekaj leti zopet podala izjavo, da amalgamske zalivke niso direktno nevarne za zdravje. Zakaj take trditve? Razlog zopet tiči v denarju: če bi bile ugotovitve drugačne, potem bi nastale civilne tožbe tako velikanskega obsega, ki bi ogrozil celotno zdravstveno industrijo.
  Priporočilo: če imate še vedno amalgamske zalivke, jih čimprej zamenjajte s kompozitnimi (belimi). Dokler jih še imate, se izogibajte vnosu vroče tekočine (juha, kava, čaj...) in hrane, saj ob segrevanju zalivk prične živo srebro izhlapevati.

  Zdravljenje zobne korenine
 Kadar karies ali pa kaka druga poškodba zoba, povzroči odmrtje pulpe (zobni živec in zobna žila), potem obstajata dve opciji: zob izrujemo ali pa ga zdravimo. Problematična sta oba posega, prvi zmanjša kapaciteto našega zobovja in povzroči druge probleme (estetske, finančne...), zdravljenje zobne korenine pa prinaša težavo, o kateri le malokdaj slišimo. O tej problematiki bomo podrobneje poročali:
   Zob je živ organizem, prepleten s 5 km dolgimi mikroskopsko majhnimi žilicami – tubulusi, kar tvori skoraj 90% zoba. Ko zobni kanal zobozdravnik zapečati, ostanejo ti tubulusi brez hrane, zato zob potemni, je mrtev zob. Čeprav pred tem posegom zdravnik celo področje razkuži, nekaj bakterij vseeno preživi (streptokoki, stafilokoki). Spomniti se je treba, da je zobozdravnik "zapečatil" zgolj zobni kanal, tubulusov pa ne. Vsak tak zobni kanal je nekoliko porozen in nekaj bakterij dobi možnost, da se naselijo v obzobno tkivo in kosti. Vseskozi je prisotno permanentno vnetje (zelo majhno), ki se ga ne da nikoli v celoti pozdraviti. Približno ¼ ljudi ima tak imunski sistem, ki se lahko uspešno zoperstavlja tej okužbi, da se le-ta ne more naseliti drugod po telesu. Ostali pa se lahko soočijo s posledicami: bolezni srca, arteritis, kronična vnetja, kronična utrujenost, problemi z vidom itd.
 Priporočilo: pazite na ustno higijeno in zdravje zob. Če imate odstranjen zobni živec, si zob raje dajte izpuliti in namesto njega naj vam vstavijo umetnega.

 

 

 

 

NAPREJ >> poglavja: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ,10, 11, 12, 13, 14, 15