Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > osteoporoza > ipriflavone

 

IPRIFLAVONE

 

 Osteoporoza se da preprečiti in jo imeti pod nazorom s pravilno prehrano, telesno vadbo in rednim jemanjem kalcija v naravni obliki ter prav tako z magnezijem, ki nadzoruje pravilno raven kalcija v telesu. Pri ženskah se je naravni progesteron v obliki kreme izkazal kot odlična prevencija pred osteoporozo, posebej pa je treba poudariti, da se povrne tudi trdnost kosti. Toda progesteron pri moških nima teh sposobnosti, pa tudi nekatere ženske potrebujejo dodatno zaščito, posebno v primerih, ko jih njihov način življenja, prehrane in genskih lastnosti dodatno ogroža.
  Očitno je, da je preventiva najboljša možnost pri tej potencialno zelo nevarni bolezni. Znanstveniki  so odkrili, da 7-isopropoxy isoflavone, oz. ipriflavone, lahko pomaga v primerih, ko je poroznost kosti že zelo velika. Sintetični derivat isoflavona - ipriflavone učinkuje na način, da preprečuje luščenje kalcija iz kosti. Pri preizkusih na vzorcu živih kostnih celic pa so ugotovili, da ipriflavone stimulira tudi rast teh celic.
  Čeprav so ipriflavone odkrili že v 30.-tih letih prejšnjega stoletja, ga na tržišču ni bilo moč dobiti, saj se naravne sestavine ipriflavoneja ne da patentirati, zato je zanj farmacevtska industrija izgubila interes. Leta 1970 so ga na Madžarskem prvič izdelali v laboratoriju in takrat so začeli z novo vnemo preučevati učinke ipriflavoneja na kalcij. Raziskave na živalih so se pričele leta 1974, že leta 1981 pa še na človeku. Z uporabo več vrst kriterijev raziskav so ugotovili, da ipriflavone deluje kot odlično preventivno sredstvo pred izgubo mase kosti pri ženskah po menopavzi.
  Ugotovili so tudi, da ima ipriflavone podobno strukturo kot estrogeni, kljub temu pa ne učinkuje enako na žleze. Ipriflavone enostavno izboljša sestavo kostnega tkiva in preprečuje izgubo kostne mase pri pacientih, ki se zdravijo z estrogeni.

Strogi testni pogoji pri ljudeh so dokazali učinkovitost Ipriflavona

 Leta  1992 so raziskovalci z International Journal of Bone, Mineral and Calcium Regulation Research predstavili dokaz, da dnevni vnos 600 mg iprifalvona zviša gostoto kosti za 9%, v roku 3-9 mesecev. Dokaz so naknadno podprli še dve študiji leta 1994, ki sta pokazali, da se je pri pacientih po dveh letih zdravljenja z ipriflavonom, močno zmanjšala krhkost kosti. Od takrat so opravili kontrolirane študije pri 400-tih pacientih, ki so pokazale zvišanje gostote mineralov kosti za o,5 do 7,1%.
  Veliko teh bolnikov so se po opravljenem zdravljenju odpovedali berglam in zaživeli aktivno življenje.

Kako Ipriflavone deluje

 Ipriflavone se naglo absorbira na poti skozi tanko črevo, posebno če se ga jemlje skupaj z hrano. Celice, posebno celice jeter, ga hitro sprejmejo. Ostanki se v roku 10-tih ur izločijo preko urina. V primerjavi z Calcitoninom, ki ga zdravniki največkrat predpišejo svojim pacientom, je ipriflavone dokazal boljše sposobnosti absorbcije v kosti, kot tudi učinkovitejšo podporo pri izgradnji novih kostnih celic. V nasprotju z ostalimi zdravili, je ipriflavone brez vseh stranskih učinkov.

Kaj storiti?

 Vsa ženska in moška populacija, ki sodi v rizično skupino mora redno jemati ipriflavone, da ohrani trdnost in prožnost svojega skeleta. V kombinaciji s pravilno prehrano in kalcijevimi dodatki, obstaja velika verjetnost, da bo nastalo bolezen zaustavil in pacienta tudi popolnoma ozdravil.
Za ljudi, ki že trpijo za osteoporozo, je redno jemanje ipriflavona nujnost.

Opozorilo: ipriflavone je pokazal učinkovitost pri resnejših oblikah osteoporoze, pri blažjih oblikah pa niti ne. Pri nekaterih opazovancih je bilo ugotovljeno znižano število limfocitov, zato se priporoča, da predno pričnete zdraviti osteoporozo, naj vam pregledajo kri in po 3-6-tih mesecih jemanja zopet preverite število limfocitov. Če vam je v tem obdobju število limfocitov občutneje upadlo, potem morate prenehati z jemanjem ipriflavoneja.

 

N.J.

 
>DOMOV<