Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > ona > osteoporoza
 

OSTEOPOROZA

    Kaj je osteoporoza?


  Po definiciji Svetovne Zdravstvene Organizacij (WHO) je to bolezen kosti, katere glavne značilnosti so: zmanjšanja gostota kosti in nastanek sprememb v njihovi strukturi, zato se take kosti dosti bolj podvržene lomom in prelomom. Obstajata dve vrsti osteoporoze:

 1. Tip I (postmenopausal osteoporosis)  se pojavi pri ženskah po menopavzi, ko se močno zmanjša količina estrogena. Ta proces povzroča redčenje kostnega tkiva. Osteoporoza Tipa 1 je dosti bolj značilna za žensko, kot pa za moško populacijo. Razvije se v glavnem med 50-70 letom starosti. Največkrat so to prelomi kosti v zapestju in hrbtenici.                                                                                                                             
 2. Tip II (senile osteoporosis) se tipično razvije po 70.letu starosti, ženske so dvakrat bolj dovzetne za to bolezen. Pri tej osteoporozi se stanjša tako trši zunanji del kosti, kot tudi gobasti hrustanec v notranjosti. Največkrat so to prelomi kolka in hrbtenice. 20% žensk in 40% moških, ki imajo osteoporozo, imajo sekundarni vzrok (hyperthyroidism, limfom..).

 Osteoporoza je v glavnem problem v Evropi in v S.Ameriki, drugod po svetu je v povsem normalnih okvirih. Porast te bolezni je višji, kot pa je porast populacije, kar nam daje misliti.


    Sodobna medicina


  Ko zdravnik ugotovi nastanek osteoporoze, bo svojemu pacientu svetoval: več mleka, kalcijeve tablete, HNT (hormonsko nadomestno terapijo), ali pa mu bo predpisal zdravilo.
Sodobna medicina išče vzroke za porast te bolezni v hormonskem neravnovesju (upad estrogena). Toda statistika ne gre v prid tej teoriji, saj smo priča znatnemu porastu osteoporoze pri moški populaciji!
  Druga teorija pa pravi, da imamo premalo kalcija, zato ga moramo nadomestiti (mleko, kalcijeve tablete..). Kalcij v resnici ni najpomembnejši mineral za zdrave  kosti, ampak je to magnezij. Jemanje kalcija ne pomeni izboljšave, prav nasprotno. Dokaz: prebivalstvo skandinavskih dežel in ZDA so največji konzumenti mleka na svetu in kljub temu ima 50x več osteoporoze, kot prebivalstvo J.Afrike ali Nove Gvineje, kjer ljudje popijejo zelo malo mleka in zelo malo mesa.


    Resnica o osteoporozi


  Kosti niso neživo ogrodje telesa, ampak živo tkivo, ki ga sestavljajo žive celice (osteoklasti in osteoblasti). Te celice nenehno odstranjujejo in nadomeščajo minerale v tkivu (kosti). To je najbolj vidno takrat, ko se neka kost zlomi. Te celice na poškodovani del prinašajo minerale, da se prelomljena kost lahko zaceli. To isto velja pri nadomeščanju tkiva v ostarelih kosteh. Če pa bi ta proces potekal zgolj v eno smer - organizem bi konstantno v kosti vnašal kalcij - kakšne bi bile potem te kosti? Celo telo bi postalo nek "betonski blok".
  Osteoporoza nastane šele takrat, ko se naravno ravnovesje v telesu poruši, ko telo porabi več kalcija, kot ga lahko nadomesti. Naj se zopet povrnem na temo mleko: mleko ima v resnici veliko kalcija, toda vnos kalcija v organizem je dosti manjši, kot pa porabi telo mineralov, da nevtralizira kislost mleka. Iz tega sledi: več ko pijemo mleka, manj kalcija imamo v telesu.
Naš način prehranjevanja povzroča kislost telesa, ta mora to nevtralizirati, in ko telo nima dovolj mineralov na razpolago (zopet zaradi nepravilne prehrane!), prične črpati zaloge mineralov, ki se nahajajo v kosteh. Rezultat je nastanek osteoporoze.

    In kaj se priporoča?

  • Jesti moramo surovo hrano, bogato z minerali, in jesti moramo hrano z veliko klorofila (magnezij). Priporoča se ječmenov sok.
  • Vsak dan 15-30 minut pojdite na sonce.
  • Ženske pred, med in po menopavzi naj jemljejo naravni progesteron (ženske, ki nehajo jemati estrogen, so kasneje mnogo bolj podvržene osteoporozi).
  • V primeru hujše oblike osteoporoze morate jemati Ipriflavone, ki je edino pravo zdravilo za osteoporozo.
  • Veliko telesne akttivnosti.
  • Izogibati se moramo fluorizirani vodi.
  • Sladkor, coca-cola, rafinirana hrana - prepovedano!
  • izogibati se je treba hrani, ki povzroča kislost telesa

 

 

>DOMOV<