Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > čakre> odpiranje

 

g

VAJE ZA ODPIRANJE ČAKR

Meditacija, ki uporablja mudras in zvoke za odpiranje čakr

Mudras -  poseben položaj rok, ki se uporablja za odpiranje čakr. Mudras vsebuje moč, ki lahko pošlje energijo posameznim čakram.

Petje zvokov pojača sposobnost odpiranja čakr. Ti zvoki imajo svoj izvor v črkah Sanskrta. Ko jih prepevamo (mrmramo) oz. ustvarjamo zvok, nastane  zvočna resonanca, ki jo občutimo v tisti čakri, kateri je dotični zvok namenjen.

Pri meditacijski vaji 7-10 x  vdihnemo. Uporabljamo zvoka "Ah" in "Mng". Pri vsakem izdihu 3x "zapojemo" enega izmed zvokov.

c

ODPIRANJE ZEMELJSKE ČAKRE

 Blazinice palca in kazalca naj se dotikajo. Skoncentrirajte se na osnovno čakro in na točko med genitalijami in anusom. Pričnite peti "LAM".

g
f

g                ODPIRANJE SWADISTHANA ČAKRE

  Roki si položite na zg. del nog (pod pasom), kot da pestujete otroka. Leva je spodaj in njeno dlan položite 'hrbtno' stran druge dlani. Sestavite nežno skupaj oba palca, tako da se njuni blazinici rahlo dotikata. Koncentrirajte se na spodnji del hrbtenice , pri križnici (sacrum). Pričnite peti "VAM"

 
h g

    ODPIRANJE NABHI ČAKRE (popek)

 Stegnite roki pred trebuh, malenkost pod pleksusom. Vrhovi prstov obeh rok naj se dotikajo, v smeri od telesa,palca pa prekrižate, levi pod desnim.Pomembno: ostali prsti morajo biti iztegnjeni! Koncentracijo usmerite na nabhi čakr, ki se nahaja na hrbtenici, malo nad višino popka. Pričnite peti "RAM".

d            ODPIRANJE SRČNE ČAKRE
  Vsedite se na tla, s prekrižanimi nogami. Na obeh rokah naj se vam palec in kazalec dotikata. Levo roko položimo na levo koleno, z desno roko pa se s prsti dotikamo sp. dela prsnice. koncentrirajte se na srčno čakro, ki se nahaja na hrbtenici, v višini srca. Pričnite peti "JAM". Ker je ta mudra izredno močna, mogoče petje niti ni tako potrebno.
v  
bj                  ODPIRANJE VRATNE   ČAKRE (GRLO)
  Obrnemo palca enega proti drugemu, tako da so ostali pod njima in med seboj prekrižani. Sklenjena palca povzdignemo. Koncentrirajte se na čakro, ki se nahaja na korenu grla. Pričnite peti "HAM".
 

        

d           ODPIRANJE 'TRETJEGA OČESA'
  Roke spustimo na spodnji del prsi. Iztegnemo oba sredinca vodoravno stran od telesa in ju sklenemo. Pravtako to isto storimo z palcema, le v nasprotni smeri, ostali prsti pa naj se dotikajo z obema vrhnima členkoma. Koncentrirajte se na tretje oko, ki se nahaja v točki rahlo nad obrvema.Pričnite peti "AUM" ali "OM".

h  

k                                         b

 

 

   -  Druge tehnike odpiranja zemeljske čakre...

    - Čakre in čustva

        ODPIRANJE KRONSKE ČAKRE
  Roke imamo pred trebuhom. Iztegnemo oba prstanca in se z blazinicama dotikata, ostale prste pa prekrižamo tako, da je desni palec nad levim. Koncentrirajte se na čakro, ki se nahaja na vrhu lobanje. Tvorimo "NG" zvok.
Opozorilo: to meditacijo ne smemo uporabljati, predno nimamo močno zemeljsko čakro (prvo potrebujemo močan fundament)!

 

 
>DOMOV<