Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > holizem > čakre

 

c  ČAKRE

r o ru g b p v

Kaj so čakre?

Čakre so središče telesne energije in se nahajajo na vertikalni osi človekovega telesa. Obstaja sedem čakr, ki določajo naše psihološko stanje, stanje našega duha. Čakre, ki se nahajajo na spodnjem delu telesa, imajo vpliv na naše nagone, instinkt, čakre na zgornjem delu pa so bolj povezane z našo duhovnostjo.
Čakre delujejo na različnih nivojih. Ko so "odprte", takrat govorimo o njihovi polni aktivnosti. To je normalno stanje čakr.
Kadar vse čakre delujejo normalno ( so "odprte"), takrat naši nagoni, naša čustva in naš um delujejo v harmoniji. Seveda pa tako stanje v resnici le redko doživimo. Ponavadi je tako, da ene čakre niso dovolj odprte, zato morajo tiste druge nadomestiti njihov delni izpad delovanja in postanejo hiperaktivne.
Obstaja veliko različnih načinov in tehnik, ki nam pomagajo doseči ravnotežje delovanja vseh čakr. Edini možni način vseh tehnik je v tem, da odpremo tiste ne-dovolj odprte. Oglejte si nekaj primerov vaj oz. tehnik.

red

1. ZEMELJSKA ali TEMELJNA ČAKRA ( muladhara)

Prva čakra se nahaja pod kostjo križnico, v kateri prebiva Kundalini, njena glavna lastnost pa je nedolžnost. Z njeno pomočjo lahko doživimo čisto otroško radost brez vsakršnih predsodkov. Nedolžnost nam da dostojanstvo, ravnovesje in izrazit občutek za smer in cilj v življenju. Ni nič drugega kot preprostost, čistost in radost. Prisotna je v malih otrokih kot notranja modrost, pri starejših pa je, zaradi "modernega" načina življenja, velikokrat zamegljena. Vendar pa ne more biti nikoli uničena. Je nenehno prisotna v nas in potrpežljivo čaka, da bi se izrazila kot čista radost, ko se Kundalini dvigne. (nazaj gor)

orange

2.DRUGA ali SPOLNA (SWADISTHANA) ČAKRA

Druga čakra predstavlja kreativnost, čisto pozornost in čisto znanje. Povezuje nas z notranjim virom inspiracije in omogoča, da lahko resnično doživimo lepoto, ki nas obdaja. Čisto znanje, ki ga daje ta čakra ni razumsko, ampak je neposredno dojemanje Realnosti, ki jo lahko čutimo na naših dlaneh, kjer kaže naše subtilne blokade. to je tudi center čiste, stalne pozornosti in moči koncentracije.
Na fizični ravni skrbi za naša jetra, ledvice in spodnji del trebuha. Če preveč razmišljamo, ta čakra nima dovolj energije za vse omenjene organe in lahko nastopijo bolezni kot diabetes ali levkemija.(nazaj gor)

rumena

3. TRETJA ali SOLARNA (NABHI) ČAKRA

Tretja čakra nam daje čut za velikodušnost in popolno zadovoljstvo. Na levi strani je glavna lastnost tega centra mir, zato čiščenje te čakre olajša stres in tesnobo. Desna stran tega centra skrbi za del jeter, kjer je sedež naše pozornosti in moči koncentracije. Ko Kundalini razsvetli Nabhi, nam da duhovno rast, pravičnost in notranji čut za moralnost ter popolno ravnovesje na vseh nivojih našega življenja.(nazaj gor)

VOID ČAKRA

Void obdaja drugo in tretjo čakro in pooseblja princip mojstra (guruja) v nas. V mnogih duhovnih tradicijah imenujejo to področje "Ocean iluzij", ki ga je možno prečkati le s pomočjo duhovnega vodje. Ko je Kundalini prebujena in se vzpne skozi Void, v nas utrdi načelo mojstra. Kot pravi Shri Mataji, v Sahaja Yogi postanete sam svoj učitelj, sam svoj duhovni vodja, ker na konicah prstov čutite vse svoje subtilne probleme in imate hkrati moč, da jih s pomočjo svoje Kundalini tudi odpravite. Še več, ko utrdite ta center, se znebite vseh svojih razvad, lenobe, navezanosti in vsega kar vas na tak ali drugačen način zasužnjuje ter postanete sam svoj učitelj.
Sledenje lažnim "gurujem", ki jih, bolj kakor področje Voida, zanimata moč in denar, lahko ta center močno poškoduje. Po Samospoznanju lahko moč Kundalini v meditaciji popravi nastalo škodo.

green

4. SRČNA (ANAHAT) ČAKRA

Čakra srca je kraj, kjer prebiva naš Duh, naša resnična bit, ki je večno čista in nepoškodovana, kot svetleč diamant skrit v nas, ki je priča vsem našim dejanjem. Po Samospoznanju postane naša pozornost prvič povezana z Duhom in mi se tega postopoma začnemo zavedati. Naša zmotna identifikacija z egom ali pogojenostmi se umakne in lahko se poistovetimo z Duhom, ki je naša prava narava.
Na fizični ravni ta čakra skrbi za naše srce in pljuča. Če je prizadeta lahko pride do napadov astme ali težav s srcem. Naše sočutje in ljubezen izhajata iz srca, srčna čakra pa nam poleg tega da še občutek odgovornosti in čist odnos do drugih ljudi. V centru se v višini prsne kosti izraža kot popolno zadovoljstvo in varnost. Ko je srčna čakra povsem razsvetljena izginejo vse naše skrbi, dvomi in strahovi.(nazaj gor)

blue

5. ČAKRA V GRLU (VISHUDDHI) ČAKRA

Je čakra diplomacije, čistih odnosov z drugimi in igrive nenavezanosti. Ko jo Kundalini odpre, odstrani vse naše krivde in kesanja in nam pokloni prijazen in sočuten glas. Odstrani vse težnje, da bi dominirali nad drugimi ali, da bi se počutili, da drugi dominirajo nad nami. Tako izginejo občutki superiornosti ali manjvrednosti ter ljubosumja. Vishuddhi čakra nas poveže s celoto in dejstvo, da smo del in delček celote tudi občutimo.(nazaj gor)

violet

6. TRETJE OKO (AGNYA)

Čakra sočutja in odpuščanja. Odpuščanje je moč zaradi katere izgine jeza, sovraštvo in maščevalnost. V ponižnosti odkrijemo plemenitost in velikodušnost Duha. To so ozka vrata, ki odprejo pot za dvig naše zavestih končnemu cilju, to je k sedmemu centru. Begajoče oči, gledanje nečistih stvari ali osredotočenost nase jo poškodujejo. Opazovanje neba, zemlje ali narave jo pomaga očistiti.(nazaj gor)
Op.: Vsi tisti, ki se ukvarjajo z čakrami zaradi denarja, so jim vrata te čakre zaprta!

pink

7. KRONSKA ČAKRA (SAHASRARA)

Sedmi center vključuje vse čakre z njihovimi posameznimi lastnostmi. Je poslednji mejnik v evoluciji človekovega zavedanja. Sedaj smo na ravni, ki ustreza tej čakri in naša zavest je pripravljena za vstop v to novo področje dojemanja, ki je onstran našega omejenega razuma in predstav. Ta čakra nam omogoči absolutno neposredno dojemanje realnosti z našim centralnim živčnim sistemom. To je točno tisto, kar se zgodi pri Samospoznanju s spontanim prebujenjem Kundalini.

TRIJE ENERGETSKI KANALI
Levi energijski kanal (modre barve) ustreza naši preteklosti, čustvom, željam, razpoloženju. Zaključuje se s superegom, ki je skladišče vseh naših spominov, navad in pogojenosti.
Desni kanal (rumene barve) ustreza naši aktivnosti in načrtovanju, naši telesni in umski aktivnosti. Zaključuje se z egom, ki nam daje idejo o "jaz-u", občutek, da smo ločeni od sveta.

Centralni kanal je kanal vzpona, je moč, ki nosi našo evolucijo in nas vodi, zavedno ali nezavedno proti višjemu zavedanju, ki domuje v Sahasrari (sedma čakra).(nazaj gor)

VAJE

Svetloba: svetlobna terapija in barvna terapija

 
>DOMOV<