Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran >

 

PREHRANA IN DIETE

 

V zadnjem času je veliko govora o zdravi prehrani pa tudi o vse dražji hrani. Način pridelave hrane in naše nezdrave prehranjevalne navade sta ena izmed poglavitnih vzrokov za porast različnih sistemskih bolezni, med katere spadajo bolezni srca in ožilja (še vedno največ ljudi umre prav zaradi teh bolezni), na drugem mestu pa je rak. Slednji spada med sistemske bolezni, tako kot tudi sladkorna bolezen, ki pa naj bi bila neozdravljiva. O prehrani si lahko več preberete v 6.poglavju knjige "Temelji zdravja", ki vam je brezplačno dostopna na teh spletnih straneh.

  Nekaj osnovnih navodil o prehrani, ki vam lahko odpravijo večino zdravstvenih težav, vključno s preveliko telesno težo:

 

- 75% hrane naj bo v surovi obliki
  - izogibajte se mesa, če ga že morate jesti, potem jejte meso organske pridelave (najboljše je  jagnjetina), vendar z večdnevnimi presledki. Ne uživajte drugih izdelkov iz mesa (izjema je lahko  pravi kraški pršut)  
  - izogibajte se kruhu in vseh drugih izdelkov iz kvašenega testa (tudi črnega kruha ne, kajti  večini teh kruhov je dodano umetno barvilo), enako velja za testenine in brušen riž
  - zelenjava naj bo skuhana na pari, tako zadržimo do 80% hranil
  - pečemo na zmernem ognju, po možnosti brez olja
  - iz kuhinje moramo odstraniti vsa rastlinska rafinirana olja in margarine, uporabljajmo zgolj   deviško oljčno olje, včasih lahko tudi naravno maslo
  - največ hranil dobimo iz svežega sadnega ali zelenjavnega soka, ki si ga sami naredimo v sokovniku
  - po možnosti kupujmo sadje in zelenjavo organske pridelave, ali pa vsaj tisto, kar je vzgojeno  v naši sošeščini
  - mleko in večino mlečnih proizvodov črtajte iz svoje prehrane - dovoljen je domač jogurt, kefir,  sirotka in domači siri brez plesni

 

"najnaj dieta" - dieta s katero lagodno shujšamo, hkrati pa (p)ostanemo zdravi!

  Obstaja veliko število različnih shujševalnih diet, nekatere so bolj, druge pa manj uspešne. Vse te diete v glavnem temeljijo na zmanjšanem vnosu hrane, štejejo se vnošene in pokurjene kalorije itd. Oseba, ki je na taki dieti hitro shujša nekaj kilogramov, pa tudi več, če ima dovolj močno voljo. Vendar se rado zgodi, da se odvečni kilogrami kaj hitro povrnejo in to že nekaj mesecev po končani dieti. Ponavadi ljudje večkrat poskušajo z različnimi dietami, na koncu pa obupajo. Zakaj so te diete neuspešne? Razloge gre iskati predvsem v dejstvu, da se z dieto zmanjša vnos hrane. Toda naše telo hrano nujno potrebuje, zato smo vseskozi lačni.
   Glavni trik "najnaj diete" ni v tem, da jemo malo, ampak v tem, da jemo kvalitetno hrano. V tem primeru naše telo ne poskušamo ukaniti (v resnici je tako početje povsem neuspešno), ampak mu zagotavljamo vse tisto, kar resnično potrebuje: encime, minerale, vitamine, amino kisline, vodo in nenasičene maščobe. Seveda moramo biti telesno aktivni, da pospešimo presnovo in odvajanje 'odpadih' snovi iz telesa.
   Obstajajo tudi gensko pogojeni elementi za prekomerno težo, toda značilno za našo razvito civilizacijo je, da pojemo 5x preveč hrane, kot je potrebujemo, in to ne samo zaradi naše požrešnosti, ampak ker v glavnem jemo nekvaliteno hrano in smo premalo fizično aktivni.

1.korak
je predpogoj tako za uspešno hujšanje, kot tudi za dosego optimalnega zdravja. Klistiranje in pitje svežih naravnih sokov iz sadja in zelenjave (naredimo jih v sokovniku) - po možnosti vsaj 2-3 dni. Na tak način bomo izpraznili črevesje, kar našemu telesu olajša izločanje in izboljša funkcioniranje nekaterih vitalnih organov. Več o tem v 3.poglavju.

2.korak
spremenimo vnos maščob, namesto velikih količin nasičenih maščob in umetno pridelanih maščob, pri pripravi jedi začnemo uporabljati zgolj deviško oljčno olje (hladno stisnjeno), ki je nevtralno, ima pa kar nekaj zdravilnih lastnosti. Vsak dan zmiksamo laneno olje organske pridelave in hladno stisnjeno, v kombinaciji z nemastno skuto (sirarska skuta je najboljša). Ker ima laneno olje neprijeten okus in vonj, ga na tak način najlažje pojemo. Če niste resneje bolni, ga potrebujete 1-2 žlici/dan. V mikser lahko odate tudi nemasten jogurt, sirotko, ali pa sadje. Na tak način dobite prepotrebne maščobe za zdravo delovanje vašega organizma. Včasih lahko uporabimo pri prehrani tudi naravno maslo, pa tudi domačo svinjsko mast. Priporoča se jemanje orehov (ti so bogati z nenasičenimi maščobami), brazilskih oreškov (selen!), mandljev, lešnikov, sončničnega semena, bučnega semena, jedrca pešk marelici...suhe slive (najboljši naravni antioksidant), suhe brusnice, suhe fige....vse to je polno mineralov, antioksidantov, poleg tega imajo tudi energijsko vrednost (kalorij ne štejemo!)

3.korak
jesti moramo veliko hrane bogate z vlakninami - vsak dan s sokom popijte 2-3 žlice lanenih semen organske pridelave, saj so najboljši vir vlaknin na svetu. S tem poskrbite za svoje črevo in zmanjšate možnost razvoja raka na debelem črevesu, ki je na pohodu!

4.korak
glavno načelo- 75% hrane naj bo v surovi obliki

5.korak
bodite telesno aktivni, zahajajte v naravo, se sprehajajte ali tecite. Ob slabem vremenu telovadite doma, dvigujte uteži (lahko je tudi samo težka knjiga)

6.korak
kljub vsemu - današnja hrana ne zadostuje vsem potrebam našega organizma, zato potrebujete dodatke. Najbolj se priporoča BarleyLife - najboljši naravni sok na svetu. O vseh ostalih dodatkih si preberite več v poglavju - DODATKI

7.korak
čiščenje ali pa post opravite vsake 3 mesece!

POMEMBNO! Zaradi boljše prebave in večjega izkoristka hranil, vsak poln grižljaj žvečite 40x! Hrana mora zapustiti vaša usta v tekočem stanju. Sokove pa grizite, kot da bi imeli kos mesa v ustih. V ustih imamo 40 različnih encimov, ki jih moramo uporabiti, in zgolj na tako opisan način jim omogočimo delovanje!

 

  Še nekaj diet, ki so sicer namenjene zdravljenju, lahko pa jih uporabimo tudi za hujšanje:

Brandt dieta - dieta s temnordečim grozdjem

Budwig dieta - laneno olje s skuto

 

>DOMOV<