Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > progesteronksa terapija > progesteron in rak dojke - ER+ in PR+

 

Progesteron in rak dojke

Na to temo je največ zmede, saj je okoli 70% rakov na dojki ER+ (estrogen receptor-negativno), večina teh rakov pa je prav tako PR+ (progesteron receptor-pozitivno).

O statusu hormonskih receptorjev se je dosti raziskovalo z namenom, da se najde učinkovito zdravilo za to vrsto raka. Veliko obolelih žensk za rakom na dojki se prestrašijo, ko slišijo, da je njihov tip raka hkrati ER+ in PR+, saj so prepričane, da to pomeni dvojno nevarnost.

Zdravniki že dolgo vedo, da ima ponavadi, če ima pacientka visoko raven tako estrogenskih kot tudi progesteronskih receptorjev, večjo možnost preživetja. Kljub temu nekaterim onkologom to še ni povsem jasno. Če lahko estrogen spodbuja razrast tumorja, pa ga po drugi strani progesteron zavira.

Kaj so estrogenski in progesteronski receptorji

To so proteini, ki jih najdemo v mnogih celicah v našem telesu, vključno s tistimi v prsih. Obe vrsti receptorjev so neposredno udeleženi pri vključevanju/izključevanju genov – pri približno 470 različnih genov. Ko sta estrogen in progesteron prisotna, se obesita na te receptorje. S svojim delovanjem spreminjata obnašanje celic.

Hormonsko receptor-pozitivni rak dojke ima mnogo receptorjev. Ko se rak dojke razvija, postanejo celice tumorja močno občutljive na estrogen. Ko ta aktivira estrogenske receptorje, potem več genov ukaže celicam, da naj nadaljujejo z delitvijo, kar pospeši rast tumorja. Toda če je dovolj progesterona in če imajo rakaste celice v dojki delujoče progesteronske receptorje, potem bo progesteron zavrl pospešeno rast tumorja.

O tem je že zdavnaj pisal pokojni dr. John Lee. Dejal je, da se aktivirani progesteronski receptorji pripojijo na estrogenske. Ko se to zgodi, estrogenski receptorji prenehajo s spodbujanjem razrasta rakastih celic. Namesto tega spodbujajo smrt rakastih celic (apoptoza) in rast zdravih, normalnih celic. Kljub temu le malo onkologov temu posveča potrebno pozornost.

Nova raziskava je pokazala koristnost progesterona

V decemberski izdaji revije Nature (2016) je bila objavljena študija, opravljena na Cancer Research U.K. (Cambridge), pod vodstvom Dr. Jason Carroll z UniverzeAdelaide – Avstralija, ki je pokazala koristnost estrogenskega in progesteronskega receptor-statusa.

Čeprav se je to že prej vedelo, pa je ta raziskava pokazala, kateri mehanizem je odgovoren za to.

Ugotovili so, da progesteron preko progesteronskih receptorjev „reprogramira“ estrogenske receptorje in sicer tako, da se spremenijo geni, ki nanje vplivajo.

Kar pa je najpomembnejše – zdi se, da progesteron povzroča zaustavitev rasti rakastih celic. In to je tisto, kar v primeru, da ima bolnica z ER+ in PR+ večjo možnost ozdravitve kot v primeru, če ima zgolj ER+.

Na tem mestu je potrebno zopet poudariti, da to velja zgolj v primeru, če pacientka prejema naravni progesteron in ne njegove nadomestke.

 

Naprej >>> Progesteron lahko izboljša okrevanje v primeru poškodb možganov (velja tudi za multiplo sklerozo in poškodbe hrbtenjače)

Progesteronska naravna krema (ponudba)

 

>DOMOV<