Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran >progesteron in rak dojke > Progesteron lahko izboljša okrevanje v primeru poškodb možganov (velja tudi za multiplo sklerozo in poškodbe hrbtenjače)

Progesteron lahko izboljša okrevanje v primeru poškodb možganov (povzeto po članku dr. Donalda G. Steina, 2009)

 

Zakaj ženske, v primeru poškodbe možganov, (hitreje) okrevajo?

Zaradi tovrstnih poškodb po vsem svetu na milijone ljudi postanejo invalidi za vse življenje. Odgovor na zastavljeno vprašanje ima lahko dolgoročne učinke pri zdravljenju poškodb možganov, možganskih kapi in drugih nevroloških težav.

Zadnjih 25 let se je dr. Donald G. Stein, znanstvenik s področja nevrologije, s svojimi kolegi intenzivno ukvarjal s tem vprašanjem. Odkril je nekaj izredno pomembnega – progesteron ščiti živce, kar lahko izboljša zdravljenje poškodb in zmanjša smrtnost zaradi teh poškodb. To dognanje bo lahko omogočilo nove raziskave, kako najti način za zdravljenje cele vrste poškodb živčevja, od kapi, multiple skleroze, do poškodb hrbtenjače.

Progesteron ščiti možgansko tkivo kot tudi tkivo zarodka

Progesteron ščiti nastajajoče živčevje v fetusu, predvsem v pozni nosečnosti, saj umirja nevrološko razdražljivost, ki lahko škoduje občutljivo obdobje nastanka novega možganskega tkiva v zarodku. Pri svojih raziskavah na Emory University v Atlanti, je dr. Stein s svojo ekipo razvijal, testiral in dokazal teorijo, da poleg nevrološke zaščite zarodka, progesteron tudi ščiti in zdravi poškodovano možgansko tkivo.

Če vemo, da je progesteron izrednega pomena za razvoj zarodka, potem odkritje, da progesteron zdravi poškodovano možgansko tkivo, ni več toliko presenetljivo. Mnogo procesov, ki sledijo po poškodbi možganov, z namenom da pozdravijo nastalo škodo, so podobni, toda ne identični s tistimi, ki so vključeni med razvojem in diferenciacijo živčnega sistema pri zarodku.“

V 70-tih in 80-tih letih je dr. Stein večkrat prosil ameriški Nacionalni zdravstveni inštitut (NIH) za sredstva, da bi lahko raziskoval to področje, toda brezuspešno, saj so drugi zdravniki progesteron imeli zgolj za 'ženski hormon', zato ta naj ne bi imel pomembnejše vloge pri rekovalescenci poškodovanih možganov.

Toda dr. Stein je s svojimi raziskavami nadaljeval na Clark University v Worcesteru in na Rutgers University iz New Jerseya, kjer so mu pomagali tudi njegovi nadarjeni študenti medicine. Delali so raziskave na laboratorijskih podganah, ki so jim umetno povzročili poškodbe prednjega korteksa. Po zadanih poškodbah, so njihovi možgani otekli, kar je povzročilo različne možganske izpade. Pri tistih podganah, ki so imele povišane količine progesterona, pa do tega otekanja skoraj ni prihajalo.

Sčasoma je zdravniška srenja spoznala, da ima lahko progesteron res pozitivne učinke pri poškodbah možganov. Dr. Stein je s strani NIH in CDC (US Centers for Disease Control) prejel manjša finančna sredstva za nadaljevanje svojih raziskav.

Vse te pred-klinične raziskave so pripeljale do klinične raziskave znane pod imenom ProTech II, pod vodstvom Arthura Kellermanna ain Davida Wrighta z Grady Hospital iz Atlante, skupaj z mednarodno poznano strokovnjakinjo za zdravje Dr. Sanjay Gupto. Pri raziskavi je sodelovalo 100 oseb z manjšimi ali večjimi poškodbami možganov. Polovica njih je prejemala progesteron IV (3x višjo kot je ta ob koncu nosečnosti), druga skupina pa je bila zdravljena na klasičen način.

Normalna stopnja smrtnosti pri težkih travmah glave je 30 – 33%. V primeru poškodovancev, ki so prejemali progesteron, pa je bila stopnja umrljivosti zgolj 13%, kar je več kot 50% zmanjšanje stopnje“, pravi dr.Stein.

Progesteron vpliva na gene tako, da glialne celice ne izločajo citokine, kateri povzročajo vnetje (otekanje) in s tem nepravilno delovanje možganov.

V Franciji in v Italiji proučujejo učinkovitost progesterona pri zdravljenju multiple skleroze (MS). Progesteron namreč celice v hrbtenjači in možganih spodbuja, da te prično proizvajati mielinske celice (celice, ki tvorijo ovojnico živcev). Prav poškodbe mielinske ovojnice povzročajo MS. Znanstveniki so spoznali, da so simptomi MS pri ženskah, ki so noseče, dosti manj izraženi. To je najverjetneje prav zaradi dejstva, da imajo takrat ženske največ progesterona, kar spodbuja proizvodnjo mielinskih celic.

Progesteronska naravna krema (ponudba)

N.K., 06.18

 

>DOMOV<