Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > srce

 

Srce, žile

 

  Največ ljudi umre za posledicami srčno-žilnih bolezni, zato je prav, da o tej najpomembnejši mišici in osrednjem delu naše duševnosti podrobneje spregovorimo.

 V 1.delu bomo pobliže spoznali zgradbo in delovanje srca, v 2.delu pa se bomo poglobili o preventivi in odpravljanju težav (bolezni), ki smo si jih s svojim načinom življenja (life style) sami nakopali.

1.del - uvod

2.del - odpravljanje težav

- Uvod

Kadar počivamo, srce z vsakim utripom pošlje telesu 6-9 dag krvi polne kisika po sistemu ožilja, ki meri v dolžino neverjetnih  80-100 tisoč kilometrov. Kri obkroži vso to pot zgolj v 1 minuti, v istem času srce načrpa približno 5 litrov krvi. V enem letu 35 milijonov utripov-  2.600 l, v celem življenju približno 190.000 litrov.
Delovanje srca razdelimo na 2 skupini : sistemski in pljučni

 1. sistemski - je tisti, o katerem ljudje vedno govorimo, ki oskrbi z hrano vse organe, tkivo in celice v telesu. Do najbolj oddaljene celice kri pripelje kri bogato s kisikom skozi arterije, od tam pa po venah odpelje proti srcu nazaj kri brez kisika.
 2. pljučni - je povsem drugačen. Kri brez kisika srce pošlje skozi arterije v pljuča, s kisikom bogata kri pa iz pljuč pride do srca skozi vene.

 Oba sistema morata delovati enotno, saj najmanjša zamuda pljučnega sistema (za delček sekunde) pomeni, da bo levi prekat srca dobil kri premalo bogato s kisikom, kar zniža učinkovitost srca.
  Srce je zgrajeno iz treh slojev, osrednji sloj je v bistvu sama mišica in se imenuje miokardium. Za razliko od drugih mišic v telesu, ta mišica ne potrebuje zunanjega dražljaja za svoje delovanje, ampak deluje samostojno. Na spodnji strani mišice je ovojnica, ki se imenuje endocardium, z zgornje strani  pa je zaščitena s skupkom membran polnih tekočine, ki se imenuje pericardium in zgornji del slednjega je potisnjen proti pljučam in prsim, spodnji del pa je pričvrščen na srčno mišico. Glavna naloga zgornjega dela pericardiuma je, da drži srce na istem mestu in da ga ščiti (zaradi njegovega nenehnega ritmičnega gibanja), poleg tega pa ga dodatno ščiti proti vnetjem.
Srce ima 4 dele: levi in desni prekat, ter levi in desni preddvor. Desni in levi del srca pa sta horizontalno razdeljena še na dve zaklopki (levi del - mitralna zaklopka ali bicusoid; desni - tricuspid zaklopka)

- Srce in zaklopke
Vsa venozna (brez kisika) kri se mora zopet napolniti s kisikom, zato se skozi veliki veni (vena cavae) vrne nazaj v srce. Kri preide v levi preddvor, nato preide skozi ventil (zaklopko) v desni prekat, odkoder jo srce prečrpa skozi pljučno zaklopko v pljučno arterijo.

srce

 Na sliki lahko opazite, da je levi prekat dosti manjši od desnega. Mišica, ki ga obdaja, je 4 krat debelejša od desne. Razlog je enostaven - manjši volumen pomeni večjo moč črpanja. Desna "črpalka" mora prečrpati kri le nekaj centimetrov naprej do pljuč in nazaj, medtem ko mora leva načrpati dovolj krvi za celo telo. Zaradi te tlačne razlike cel sistem sploh deluje.
  Ko se kri preko pljučnega sistema oksidira, se po zelo kratki poti vrne nazaj v srce, tokrat v levi preddvor. Mitralna zaklopka spusti kri v levi prekat, močne mišice pa ga poženejo skozi arterije naprej po telesu.
- Zaklopke
  Glede na svojo funkcijo in zgradbo so zaklopke zelo enastavne - toda izrednega pomena. So zelo podobne odprtemu padalu. Kadar pod zaklopko ni krvi, potem tudi ni spodnjega pritiska, zato je pasivna in kri nad njo lahko preide navzdol. V obratnem primeru pa se zaklopka napne in prepreči vdor krvi. Ta je prisiljena nadaljevati pot skozi glavno pljučno arterijo v desni preddvor in potem skoti aorto v levi preddvor.
- Koronarke - arterije
  Ko arterijska kri zapusti srce in se napoti v aorto, se takoj sreča s prvim dvema žilama - levo in desno koronarno arterijo. Ti hranita srčno mišico. Arterije in vene, ki skrbijo za srčno mišico so zelo razvejane, so prepletene in se dopolnjujejo, zato lahko srce, kljub 70% blokadi, še vedno "normalno" deluje, brez vidnih simptomov. Res izjemen sistem!
- Srčna elektrika
  Gibanje ionov natrija, kalija in kalcija skozi celično opno ustvarja bio-električno polje. Kadar se celica v srčni mišici vzburi, pošlje signal preko cele celice, kar povzroči povišanje ravni kalcijevih ionov v njej. Ti ioni so povezani z molekulami, ki so najbolj pomebne pri sistemu kontrakciji mišice in mišica se skrči. Na kratko: natrijevi ioni stimulirajo celico, ioni kalcija to stimulacijo nadaljujejo, kar rezultira s krčenjem mišice, tik predno pridejo ioni kalija, ki mišici zapovedo, naj se za trenutek umiri in spočije za naslednjo kontrakcijo.
  In še ena zanimovost. Ljudem, ki doživijo infarkt in se jim srce zaustavi, zdravniki pomagajo z napravo - defribilator - ki z električnim šokom zopet spodbudi srčni utrip. Kako deflibirator deluje na srce? V bistvu s šokom popolnoma zaustavi delovanje srca, s tem pa omogoči sinoatralnemu vozlu, da ponovno prevzame nadzor nad srčnim utripom

Težave s srcem

-Težave z epicardijem (ovojnica srčne mišice)
Možni sta dve vrsti poškodb : fizična in vnetna (povzroči jo infekcija).

 1. Fizična je lahko razumljiva poškodba/težava, ki se je da razmeroma zlahka odpraviti s kirurškim posegom.
 2. Vnetna pa je bolj komplicirana. Vnetje lahko nastopi zaradi škodljivega delovanja bakterij ali pa virusov. Glede na vzrok vnetja poznamo :pericarditis, endocarditis, ,ali pa epicardistis . Ta vnetja povzročajo bolečine v prsih, vročino in težave s črpanjem srčne mišice. Težave so lahko blažje, akutne ali pa kronične. Najpogosteje se ta vnetja zdravijo z antibiotiki in antiviralnimi zdravili. To v glavnem učinkuje, če povzročitelji ne postanejo imuni na ta zdravila. V slednjem primeru nastopijo resne težave. K sreči obstajajo tudi zelo učinkovita naravna sredstva, kot so česen, origanovo olje, ekstrakt pečk grenivk, ekstrakt listja oljk..., ki učinkujejo tudi v primerih, ko zdravila več ne učinkujejo.

 - Težave z zaklopkami

 1. Prolaps- kadar se del krvi, zaradi poškodovane funkcije zaklopke, vrača nazaj v prekat.
 2. Stenoza- zaklopka otrdi, kot posledica bolezni ali pa starosti. Posledično se prekat ne more popolnoma napolniti s krvjo, s tem je manjši pritisk v njem, kar zmanjša količino potrebne krvi v telesu

Razlogi za te opisane okvare so lahko:

 1. prirojene napake (genetske, ali pa težave s prehrano staršev pri oploditvi ali pa med nosečnostjo)
 2. sčasoma, zaradi starosti ali pa slabe prehrane, se zaklopke zmanjšajo in spremenijo obliko
 3. infekcije povzročijo slabše tesnenje zaklopk
 4. posledice infarkta
 5. lahko pa pride tudi do tega, da se pretrgajo vezi, s katerimi je zaklopka pritrjena

 In kako lahko rešimo nastale težave? Lahko se zdravimo z zdravili, lahko pa nam zamenjajo zaklopke z umetnimi. Dostikrat pa zdravniki sploh ne ukrepajo, ker so ocenili, da ima srce še dovolj rezerv za lajšanje tegob. V primeru, da imate prolaps zaklopke, srce to nadoknadi z večjim utripom/delovnim tempom. Zdravnik ta podatek zabeleži in opazuje, če bo prišlo do kakšnih sprememb.
  Včasih pa se te težave demonstrirajo na naslednji način: bolečine v prsih, utrujenost, slabost, kratka sapa, nizek oz..visok krvni pritisk (gled na to, katera zaklopka je poškodovana), palpilacija (ko postanemo preveč pozorni na svoj srčni utrip), včasih tudi migrene.
  V teh primerih se najpogosteje okvarjene zaklopke zamenjajo z umetnimi.
  Kljub temu obstajajo tudi naravna zdravila, predvsem pravilna prehrana in naravni dodatki. Poznana je učinkovitost magnezija pri prolapsu zaklopke.

  Težave s krvotokom
  Kadar pričnejo na koronarkah nastajati obloge, govorimo o ishemiji (zmanjšan pretok krvi). Tudi če te žile izgubijo 70% kapacitete, srce še vedno deluje, brez vidnih simptomov. Potem pa nekega dne pride do infarkta. Kako resen je infarkt, je predvsem odvisno od tega, kateri del srčne mišice je prizadet in kako velika je nastala škoda. V nekaterih primerih je že ta prvi infarkt usoden, večinoma pa ga ljudje preživijo, toda obstaja velika verjetnost po ponovitvi, s hujšimi posledicami.
   Standardno zdravljenje
  Zdravila : beta-blokerji zmanjšajo srčni utrip in krvni tlak (s tem pa zmanjšajo srcu dostop do kiska!); nitroglicerin odpre koronarne arterije in zmanjša potrebe srca po kisiku; kalcijevi kanalni blokerji odpirajo koronarke, da zvišajo pretočnost; angiotenzin konvertirajočega encima (ACE) olajša pretok arterijske krvi in s trem razbremeni delo srca
  Angioplastika: v zamašeno arterijo se vstavi balonček, ki potisne obloge na steno žile
  Bypass - obvodnica: ponavadi se vzame del stegenske vene in se je uporabi za kiruruško narejeno obvodnivo, ki premosti del zamašene koronarne arterije.
  Transplantacija srca
  Vse te naštete opcije niso brez napak. Ni dokaza, da bi angioplastika in srčna obvodnica preprečila odpoved srca, saj dodatno zvišajo riziko infarkta, vnetij in globoko depresijo. Zdravila imajo veliko nezaželenih stranskih učinkov, presaditev srca pa pomeni, da mora pacient do konca svojega življenja jemati zdravila proti imunskim reakcijam.
  Glavni problem pa ostaja, noben od zgoraj navedenih zdravljenj ali premostitev težav v resnici ne odpravi samega vzroka obolenj. Poznamo alternativne načine zdravljenja teh tegob, ki delujejo kratkoročno ali pa na dolge proge:

 1. spremenjena prehrana lahko popolnoma zaustavi in celo odpravi bolezni srca
 2. sprememba maščob iz omega- 6 v omega- 3 kisline, lahko eliminira glavni vzrok infarkta
 3. plodovi gloga so naravni tonik za naše srce. Zviša pretok in oksidacijo krvi, je izredna pomoč koronarkam. Deluje podobno kot tovrstna zdravila, toda brez stranski škodljivih pojavov.

  Zgostitev krvi

 Krvni strdek - thrombus, kadar se prične prosto gibati po telesu, ga imenujemo embolus, je izredno nevaren. V večjih arterijah ne more narediti škode, toda v ožjih lahko povzroči blokado. Največkrat pa se ti strdki naredijo v venah, najnevarnejši so strdki, ki se tvorijo v notranjih venah (notranje krčne žile), predvsem zaradi dolgotrajnega sedenja (avto, letalo). Če preprečimo nastajanje teh strdkov, potem s tem preprečimo tudi možnost kapi, infarkta in pljučne embolije. Tradicionalno zdravilo je Heparin, ki deluje antikoagulantsko. Toda ta zdravila so tudi nevarna, saj lahko povzročijo notranja krvavenja, zato mora pacinet biti vseskozi pod zdravstvenim nadzorom. Bolj varno zdravilo so proteolitični encimi, ki poleg tega še odstranjujejo obloge na žilah, vsebovati pa mora tudi encime, kot je nattokinase.

  Srčna mišica
  Na koncu še poglejmo, kakšne težave še imamo lahko s srcem. Bolezen koronark lahko blokira vnos kisika v srčno mišico, problemi z zaklopkami preobremenjuje naše srce, težave z bio-električno prevodnostjo povzroči različne aritmije pri delovanju srca in fibrilacijo, ko srce ne zmore učinkovitega delovanja. Fibrilacija v prekatu se ponavadi konča s smrtjo obolelega.
  Preddvor - težave s preddvorom ponavadi niso nevarne, saj tudi če je njihovo delovanje zmanjšano zgolj na 30% kapacitete, bo srce še vedno delovalo.
  Prekat - to je povsem drugačna zgodba. Če fiblirira levi prekat, pride do zaustavitve srca.


     Glavne težave:

 1. miokarditis -  vnetje srca. Glavni povzročitelji so gripa, herpes, Epstein-Barr, hepatitis in salmonela. Srce je povečano, kri počasneje prehaja, ponavadi se prične zgoščati.
 2. Ishemična kardiomiopatija - zmanjšan krvni pretok. Srčna mišica oslabi, zaradi slabšega dostopa do kisika. Ponavadi je vzrok v bolezni koronark. Anemija, apnea in hyperthyroidizem lahko tudi dodatno poslabšajo situacijo.
 3. Infarkt - del srčne mišice, ki je bil prizadet pri infarktu, ne more povrniti vitalnosti, zato je naslednji infarkt dosti hujši od prejšnjega, in tako dalje...
 4. kongestivna odpoved srca (CHF) - ko oslabela srčna mišica ni več zmožna načrpati vse krvi. Zaradi te bolezni, je največ ljudi starejših od 65.let hospitaliziranih. Mišica popušča in se veča - povečano srce.

 Na žalost sodobna medicina takoj priskoči na pomoč z defribliratorjem, če tega ni, je dober tudi nitroglicerin, se opravi bypass...Vse to pa nima nikakršne veze s srčno mišico.
  Obstaja pa alternativa, ki pozdravi, oz.olajša vzroke bolezni:

 1. vitamin B, predvsem B4, je bistven za zdravo srce
 2. CoQ10 lahko dobesedno spremeni obliko srca. Pri CHF je močno opazen manjko CoQ10 v krvi in telesnem tkivu
 3. Redni detox, ki odstrani težke kovine iz telesa - EDTA kelator (predvsem živo srebro - zobne plombe!), je najboljša prevencija pred boleznimi srca, ki tudi pozdravi simptome
 4. Študije so dokazale tudi direktno povezavo med boleznimi srca in boleznimi zob in čeljusti. Redno jemanje avokada in sojinih izdelkov, proteolitičnih encimoc, imunskih pospeševalcev v veliki meri zniža riziko.
 5. V skrajnih primerih lahko pri zaustavitvi srca pomagamo ž žlico kajenskega popra v topli vodi, to ponovimo vsakih 15 minut, in srce bo zopet našlo svoj ritem
 6. Srce je mišica, zato redna telesna vadba (predvsem v intervalih) ga ojača in srce s tem postane zmogljivejše

 Nepravilno bitje srca
Za razliko od ostalih organov, so vse celice v srcu direktno povezane med seboj in vse celice (in teh je na milijone) so sposobne tvoriti električne inpulze. V primeru da zgolj ena sama celica sproži električni impulz v nepravem trenutku, celo srce reagira. Takim nepravilnostim rečemo aritmija.

 1. vsak impulz, ki sproži srčni utrip, se sproži v  SA vozličku, ki se nahaj v desnem preddvoru. Ta vozel je izredno pameten, saj se venomer prilagaja potrebam telesa
 2. ti električni impulzi potujejo po posebnih poteh do atrioventrikularnega vozla, s tem ustvari majhen zaostanek na poti do prekata, kar omogoča preddverju, da kot prvi utripne, s tem omogoči zaklopkam, da se kri najprej napolni, predno se te skrčijo
 3. zamuda tudi omogoča nižjim prekatom, da se napolnijo s krvjo
 4. signal potuje preko skupine vlaken v osrčju srca, nato pa še do prekatov

Kakšne težave lahko nastopijo?

 1. zaradi staranja ali bolezni SA vozli izgubijo na funkcionalnosti, zato niso zmožni oddajati pravilnih impulzov
 2. zaradi starosti in bolezni lahko pride do tvorbe večih skupin vlaken v osrčju srca, kar ima za posledico prehiter ritem
 3. zaradi posledic infarkta,pa lahko preide do blokade teh poti skozi vlakna, takrat prekati pričnejo utripati po lastnem ritmu, ki pa je zgolj 20 - 40x/minuto, kar je seveda dosti premalo
 4. stenoza (zatrditev) zaklopk pa povzroči  previsok pritisk v preddvoru, stene na enemu ali obeh preddvorih se napihnejo, zato impulz potrebuje več časa (daljša pot), kar tudi povzroči nepravilni utrip

  Zdravljenje tegob
  Obstaja nekaj vrst zdravil, opcija pa je tudi vgradnja pacemakerja oz. srčnega vzpodbujevalca.
Alternativna medicina uporablja drugačen pristop. Za tovrstne tegobe je v večini primerih kriva nepravilna prehrana, ki telesu ne da v zadostnih količinah snovi, ki so odgovorne za pravilni utrip srca, kot so : kalcij, natrij, magnezij, kalij in drugi mikrominerali; zato morajo bolniki jemati te dodatke. Koencim CoQ10 lahko zelo poviša energetsko raven vsake celice v srcu . Uporaba Omega-3 nenasičenih maščob (laneno, ribje olje) telesu dajejo manjkajoči kalij, kar stanje izdatno izboljša.

Krvni obtok

Obstajajo trije krvožilni sistemi:

 1. pljučni sistem, ki kri brez kisika odvaja od srca v pluča, da se zopet oksidira
 2. sistemičen sistem, ki oksidirano kri požene do najoodaljenejše celice v telesu, ter jo potem, ko odda kisik, vrne nazaj do srca
 3. portalni sistem, ki se nahaja v določenih organih in določenih predelih telesa

Krvno-žilni sistem je sestavljen iz arterij, arteriol, kapilar in ven

 Arterijski sistem - arterije, arteriole in kapilare tvorijo arterijski sitem. Arterije in arteriole poganjajo kri po telesu, če niso zamašene, ali poškodovane, ter če so dovolj fleksibilne, potem opravljajo svojo funkcijo brez vseh težav. Razlika med arterijami in arteriolami je le v velikosti, saj so slednje toliko velike (majhne), da jih še lahko vidimo s prostim očesom. Obe vrsti žil ne opravljajo funcije prehranjevanja, saj tudi njih obskrbi drug žilni sistem, in to od zunaj, imenuje se vasa vasorum (dobesedno 'žile od žil'). Obstaja ogromno različnih arterij in večina jih imenujemo po predelih, skozi katere tečejo,
  Kapilare - te imajo povsem drugo vlogo, so tako majhne, da jih ne moremo videti s prostim očesom. Njihova skupna dolžina znaša 98% celotnega žilnega sistema. Nekatere kapilare so tako ozke, da skozi njih lahko hkrati kroži zgolj ena krvna celica. Preko kapilar se odvija celoten proces prehranjevanja celic (vključno s kiskom). Ta sistem deluje v obe smeri, je del tako arterijskega kot tudi venoznega sistema. Volumen vseh kapilar je večji, kot je zaloge krvi v telesu. To služi tudi za uravnotežen krvni pritisk v telesu. Naše telo je sposobno skozi vso življenje tvoriti nove kapilare, pač po potrebi.
  Venozni sistem - če se arterijski prične z največjo aorto in konča z kapilarami, se venozni sistem prične s kapilarami in konča z veliko vena cava.

Zgradba žil

 1. arterije so zgrajene iz elastičnega tkiva in gladkih mišic. Zaradi svoje elastičnosti, se širijo in krčijo v skladu z bitjem srca - pritisk v njih se zvišuje in znižuje. Če arterije izgubijo na elastičnosti (arteroskleroza) se krvni tlak zviša.
 2. Vene imajo tanjše in manj prožne stene, tudi mišice so dosti manj gladke. Vene izkoriščajo zaklopke (ventile) in krčenje važnejših mišic v telesu za to, da poganjajo kri proti telesu. To je izredno pomembno, kadar dolgo sedimo (v letalu) in kadar se poškodujemo, saj se pri poškodovani veni krvavitvev težko zaustavi.

 Težave pri arterijah - seveda so to obloge na njih - arterioskleroza. Zatrditev arterij se imenuje arterioskleroza. Obstaja kar nekaj teorij, zakaj nastanejo te težave.

  Krvni pritisk
  Sistoličen (zgornji)- nastane pri krčenju levega prekata
  Diastoličen (spodnji) - pritisk pri sprostitvi levega prekata
  Telo ima na razpolago kar nekaj mehanizmov, ki uravnavajo krvni pritisk:

 1. lahko spremeni količino krvi, ki je črpa
 2. spremeni premer arterij in s tem volumen krvi v obtoku
 3. če hoče pritisk zvišati, potem srce dela bolj pospešeno in močneje
 4. pritsk zviša lahko tudi z oženjem arterij (predvsem arteriolami)
 5. ali pa zapre kapilare
 6. telo spusti v krvotok več tekočine in s tem poviša pritisk
 7. ali pa jo odvzame - zmanjša pritisk

 Vse našteto se odvija spontano in vseskozi. Na pritisk vpliva veliko dejavnikov (kajenje, alkohol, kofein, hrana, stres, klimatski pogoji, čas...). Vendar to ne more biti vzrok previsokega pritiska, razen če so rezultat sekundarnega vpliva kajenja, alkohola ali pa stresa. Hipertenzijo povzroča:

 1. zamašene arterije
 2. otrdele arterije
 3. nepravilno delovanje ledvic

 Če se  se hipertenzije ne zdravi, nastane kronična bolezen, ki poškoduje srčno mišico, povzroči infarkt, ali pa dodatno poškoduje ledvica, vse to našteto se nadaljuje do neizbežnega konca.

  Težave pri venah
  Kot  je bilo že povedano, vene nimajo veliko mišičnih vlaken, zato za njihovo pravilno delovanje izkoriščajo gibanje drugih mišic v telesu (podobno je pri limfnem sistemu). Zaradi težnosti se kri rada nabira v nogah, kar lahko povzroči zgostitev krvi, sčasoma to lahko privede do zamaškov.

 

- Odpravljanje težav

 Ni potrebno posebej poudarjati, da so bolezni srca najpoglavitnejši vzrok smrti milijonov ljudi predvsem na Zahodu. Vzroki so dokaj znani: stres, škodljive razvade posameznika, osiromašena in nepravilna prehrana, okoljsko onesnaženje, prekomerna telesna teža, telesna neaktivnost itd...
Prve težave s srcem lahko nastanejo že v otroštvu - vnetje srca. Huda vnetja ( angina, granulom, pljučnica, bronhitis) se včasih pri otrocih končajo z vnetjem srca, ki se ga dostikrat niti ne opazi, to se najpogosteje zgodi v 8.letu starosti. Tako vnetje ponavadi ni fatalno, toda brazgotine in posledice na srčni mišici in zaklopkah ostanejo za večno.
  Tudi podedovanih težav se ne da popraviti.
  Najpogostejši simptom okvare na srčno-žilnem sistemu je povišan pritisk. Toda zdravniki večkrat storijo napako, ker zadeve ne obravnavajo kompleksno, kar lahko privede do nepotrebnega uživanje določenih zdravil, ki so po svoji naravi zelo škodljiva za pacienta. Neglede na to, je krvni pritisk prvi znanilec težav. Pritisk se poviša takrat, kadar se žile skrčijo ( fizikalni zakon), vzrok temu so najverjetneje obloge holesterola na stenah žil, torej resna težava, ki lahko sčasoma privede do infarkta (blokada pomembnejše žile).
  Če je situacija bolj resna, ima človek zvišan krvni pritisk in zvišane vrednosti holesterola v krvi. Taka oseba mora spremeniti način življenja in se pričeti zdraviti. Toda - pozor! Zdravniki so pod vplivom farmacevstkih gigantov, zato vas bodo pričeli ''zdraviti'' z močnimi zdravili, ki pa imajo ogromno nezaželenih stranskih učinkov. Poleg tega je razširjenost teh bolezni tako velika, da so zdravniki preobremenjeni, zato izdajajo recepte za tovrstna zdravila kar po tekočem traku.  Oni nimajo časa za vas. Skoraj v 100% primerov človek prične jemati predpisana mu zdravila. V ZDA ljudje po 65.letu v poprečju jemljejo 15 različnih zdravil vsakodnevno, od tega je 12 ali pa 13 zdravil zgolj za lajšanje tegob, ki so povezane z jemanjem dveh ali treh zdravil!
  Dokaz, da je preobilje hrane glavni vzrok slabega srčno-žilnega sistema: med 2.svetovno vojno so nacistični zdravniki opravili mnogo avtopsij taboriščnikov. Ugotovili so, da so bile žile teh žtrev nacističnega mučenja, brez vseh oblog na žilah in popolnoma zdrave.
  Holesterol - največja gonja v zadnjih letih je usmerjena predvsem na zvišan holesterol, ki ga uradna medicina šteje med glavne sovražnike človeka. Seveda je to čista neresnica. Holesterol je nujen za raznovrstne telesne funkcije, med njimi je tudi ''zgladitev'' poškodovanih sten ožilja res pa je, da sčasoma lahko nastanejo zamaški, za kar je tudi odgovoren holesterol. Količina holesterola v enem samem dnevu zelo niha, eno samo merjenje teh količin ne more dati pravega izkaza. Če večkratna merjenja holesterola kažejo povišane vrednosti, potem se to lahko smatra kot problem. In še nekaj o holesterolu. Nek ameriški znanstvenik je izdelal hipotezo, da je prekomeren holesterol odgovoren za bolezni srca. Statistično je obdelal 23 ameriških zveznih držav in rezultat, ki bi podpiral njegovo trditev je našel v 11-tih državah, v preostalih pa ne. V svoji vnemi, da dokaže svojo hipotezo, je rezultate, ki mu niso šli v prid enostavno eliminiral. Njegove prikrojene rezultate je medicina sprejela z odprtimi rokami, prav tako seveda tudi farmacevtske družbe, ki so našle novo tržno nišo. Toda zadeva gre še naprej, saj so stopnjo ''nevarnega'' holesterola v telesu sčasoma zniževali, tako je danes že skoraj vsak posameznik ''bolan''.
  Dokaz o zgrešeni percepciji vloge holesterola pri mašitvi arterij:
98% vseh žil pri človeku (skupna dolžina je okoli 90.000 kilometrov!) tvorijo kapilare, toda te se nikdar ne zamašijo. Zdravnik ponavadi predpiše aspirin za redčenje krvi. To res prepreči srčni infarkt, toda po drugi strani aspirin povzroča mikro-krvavitve, kar lahko sproži možgansko kap. Sledi vprašanje: ali si resnično želite doživeti možgansko kap, ki ponavadi povzroči hudo možgansko okvaro, včasih tudi popolno bebavost? Mislim, da je že bolje imeti srčni infarkt.
  Kot je že prej bilo omenjeno, konstantna previsoka vrednost holesterola je lahko bolezenski znak, predvsem če jo spremlja visok krvni tlak.
  V ZDA na leto opravijo različne operacije na srčno-žilnem sistemu (bypass, angioplastija) v vrednosti preko 100 mld dolarjev. Na  Novi Zelandiji pa so ti posegi zakonsko prepovedani, z nekaterimi izjemami. Tam se mora tak pacient zdraviti s helati (tudi ''kelati''), to so kemične snovi, ki imajo to sposobnost, da nase vežejo kovine v krvi. Pacient redno hodi k svojemu zdravniku (približno 20 obiskov), ta pa mu daje intravenozno opisano substanco. Sam postopek je podoben kemoterapiji, saj postopek traja 3 - 4 ure. Zdravljenje je izredno poceni, zgolj 2.000 $, kar je približno 30x manj, kot stane bypass. Ko se kovine v krvi in s sten arterij odstranijo iz telesa, je ožilje zopet vitalno in neproblematično. K sreči obstaja še cenejša različica kelat terapije in sicer oralno uživanje kelata EDTA. Namesto 3.000 evrov, toliko namreč stane kelat terapija v Nemčiji ali na Hrvaškem, EDTA kapsule stanejo približno 200 EUR za celo leto!
Obstaja pa tudi naravni helat - lističi rastline koriander, imenovani cilantro. Zdravilne učinke te rastline so poznane že tisočletja, opisane s v starih perzijskih in egipčanskih zapisih, omenjeni so tudi v 1001 noči. RECEPT ... Spomladi pa pri nas raste čemaž, ki ga lahko tudi uporabimo za čiščenje krvi in ožilja.


   Kaj storiti, če imamo probleme z krvnim tlakom, povišanim holesterolom, aritmijami, z zoženimi arterijami ipd.?

 Preden se pričnemo zdraviti moramo opraviti postopek čiščenja telesa ....ČIŠČENJE
  Šele potem, se lahko problemu celovito posvetimo. Potrebujemo tudi določena pomagala...
Sledi stroga dieta z veliko nepretirane telesne vadbe, omejiti (eliminirati) je potrebno vse škodljive razvade, spremeniti življenski stil (predvsem, če smo pod velikim stresom) in uspeh je zagotovljen!

  Pomagala

Na prvem mestu je Resvert, ki odpravlja žilne obloge in preprečuje njih nastanek. CoQ10 je močan koencim, ki je v stanju, da dobesedno spremeni srčno mišico, da jo pozdravi. Tudi naravni progesteron je hormon, ki ščiti tako moške kot ženske pred nastankom bolezni. Za uravnotežen holesterol, pa lahko jemljemo naravne preparate.