Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > arhiv > sungazing
 

 

stonehange

Stonehange - sončni vzhod ob poletnem solsticiju

Sonce in religija

Sungazing:

- Hira Ratan Manek

- delovanje

- HRM protokol

- Kako začeti

- Kaj lahko pričakujemo

- Dodatni napotki

Prahlad Jani - človek, ki že več kot 70 let živi brez vode in hrane

Bruno Gröning - največji zdravilec po 2.svetovni vojni

povezave

Sonce

je vir življenja na našem planetu, daje nam energijo in svetlobo. Zato se ne gre čuditi, da so ga ljudje častili kot največje božanstvo že v pradavnini. Po vsem svetu najdemo starodavne ruševine hramov, v katerih so nam znane in neznane kulture častile Sonce, kot največje božanstvo.Vse religije izhajajo iz čaščenja Sonca. V starem Egiptu je sonce predstavljal božanstvo in nadeli so mu človeško obliko ter ga poimenovali Ra.

hator Egipčanska boginja Hator ima med rogovi simbol sonca nexus Nexus - simbol zdravilstva

Krščanstvo je svojo vero prevzelo od Egipčanov, le da so jo nekoliko spremenili. Sonce v krščanstvu dobi ime Bog, oseba, ki ga predstavlja na Zemlji, pa je Kristus, sin Božji. Svetniški sij je simbol sonca. Kristusov rojstni dan se praznuje 25.decembra, vendar ta datum označuje zimski solsticij, čeprav za nekaj dni zamaknjen, saj astronomsko gledano zimski solsticij ponavadi pade na 21. december.

.Christus_Ravenna_Mosaic Kristus - mozaik, Ravenna

Vse glavne svetovne religije učijo, da se bog nahaja izven nas. To pomeni, da smo od njega ločeni, zato se moramo z njim povezati (skozi molitve in preko dobrih del) in če to dosežemo, se lahko nadejamo, da nas bo bog, po naši smrti, sprejel medse. Torej boga nismo vredni, ker nas mamijo različne skušnjave, ki se jim le stežka zoperstavimo (izgon iz Raja), saj nas Satan vseskozi skuša odvrniti od 'prave poti'.

papež

Tudi papež, kot vrhovni poglavar katoliške cerkve, nosi simbole sonca (papeška tiara).

Del obreda v cerkvi zahteva, da se za prikaz posvečene hostije uporablja monštranc, ki je simbol sonca.monštranc

Jezuitski pečat pečat

Skoraj vse religije za krašenje svojih verskih stavb in predmetov pri obredih uporabljajo zlato, ki prav tako simbolizira sonce (svetlobo).

Budizem pa je edina religija, ki boga ne išče izven človeka, temveč v njemu samem. To pomeni, da je tisto "božje" v nas samih. To verstvo uči, da moramo boga iskati v sebi in ko enkrat to dosežemo, bomo zaživeli v skladu z božjim. Nagrada nas torej čaka tu na zemlji in ne v onostranstvu. V sebi skrivamo neizmerni potencial, ki nam omogoča doseči vse tisto, za kar je vredno živeti (seveda tu ni govora o materialnih dobrinah).

To "božjost" nekatera 'primitivna' plemena iščejo v različnih naravnih drogah, ki povzročajo halucinacije. Ko npr. 'šaman' doseže določeno psihično stanje, dobi privide, iz katerih lahko potegne določene zaključke ali pa nekakšne 'nadnaravne sposobnosti', s katerimi lahko zdravi ljudi ali živali, izganja demone, napoveduje prihodnost, itd...

V bistvu vsa verstva od svojih vernikov zahtevajo postenje. V času posta mora biti človek vzdržen in mora opravljati veliko molitev. Na tak način posameznik očisti svoje telo in dušo. Tudi alternativna medicina uspešno uporablja post (v obeh smislih) kot način zdravljenja posameznika. Indija je stara civilizacija in v določenem pogledu tudi zibelka civilizacije. V njihovi tradiciji tudi dandanes obstaja velika toleranca do različnih verskih 'čudakov' in 'fanatikov', zato se ne gre čuditi, da obstajajo posamezniki, ki so sposobni neverjetnih dosežkov. Vendar se moramo zavedati, da mnogi izkoriščajo naivnost ljudi, zato uporabljajo vrsto trikov in ukan, za svojo materialno korist. Znano je, da je v Indiji veliko različnih puščavnikov, ki vse življenje meditirajo in živijo skrajno asketsko življenje - z minimalno hrane in pijače.

Zahod je v 20.stoletju spoznal jogo in ta si je pridobila vsesplošno veljavo. Ameriko in v določeni meri tudi Evropo, so preplavili različni indijski guruji, učitelji vzhodnjaške filozofije, zdravilci,... Veliko število dokaj premožnih Zahodnjakov, pa se je namenilo obiskati vir teh 'modrosti' - Indijo in Nepal. Napisanih je bilo neskončno knjig, instant priročnikov, kako obogateti svojo duhovnost - vse skupaj je postalo velik biznis. Glede na vse to zapisano je povsem normalno, da kadar slišimo za kakega indijskega 'čarovnika', ki izvaja to ali ono, takoj 'potegnemo ročno zavoro' in si rečemo, da je to zopet neka potegavščina.

Prejšnjo pomlad so skoraj vsi svetovni mediji objavili novico, da naj bi nek Indijec, z imenom Prahlad Jani ("Mataji"), od svojega 7.leta živel brez vode in hrane, celih 74 let! Njegova edina hrana v vsem tem obdobju naj bi bila 'prana' oz. sončna energija. O tem primeru nekoliko kasneje.

Obstaja pa tudi joga, ki se močno razlikuje od tiste nam bolj poznane. Angleško ime zanjo se glasi "Sun gazing". Po mojem mnenju bi bil najlepši slovenski naziv zanjo - "Občudovanje sonca", vendar bom v nadaljevanju članka ohranil angleški izraz. To je zelo preprosta vaja, ki jo lahko izvaja vsakdo, tudi otroci. Pri tem ne rabimo priročnikov ali guruja (učitelja), dovolj je spoznati le nekaj temeljnih pravil. In potrebujemo sonce. Da ta starodavna joga ni v svetu bolj popularna, je krivo dejstvo, da z njo nihče ne more zaslužiti. Pričevanja posameznikov, ki so se z njo pozdravili, pa govorijo o tem, da je ta vrsta joge učinkovitejša od ostalih.

 

sungazing Občudovanje sonca

To jogo je razvil Indijec Hira Ratan Manek, ki je preučeval stare zapise iz Indije, starega Egipta, antične Grčije in ameriških Indijancev. V Indiji je preučeval jainizem - ta verski nauk zagovarja preprostost, nenasilje in zmernost. Že kot otrok se je zanimal za to tehniko joge, katere principi so nastali že pred 2.600 leti, in za katero se ve, da jo je v tistem času uporabljal indijski princ Mahavir iz Jaina. Občudovanje sonca verjetno izvira iz prazgodovinskih časov, sama tehnika pa se razvijala dolgo obdobje, sčasoma pa je utonila v pozabo.

RATAN MANEK Hira ratan Manek

Ko se je l.1992 Ratan Manek upokojil, je ves svoj prosti čas namenil preučevanju te starodavne joge. Po treh letih intenzivnega preučevanja je razvil metodo in jo pričel uporabljati na sebi. Kar nekajkrat se je postil, prvič 211 dni (1995-96 v Calicutu), sam post pa je nadzoroval dr. C.K. Ramachandran, strokovnjak za alopatsko in ajurvedsko medicino. V času posta je Malek užival zgolj vodo in sončno energijo. Njegov najdaljši post pa je trajal 411 dni ( 2000-2001 v Ahmedabadu), pod nadzorom mednarodne ekipe, ki jo je sestavljalo 21 zdravnikov in znanstvenikov pod vodstvom Dr. Sudhir Shaha in Dr. K. K. Shaha, takratnega predsednika Indijske zdravstvene zveze. Dr Sudhir Shah v objavljenem poročilu pravi, da je v 401. dnevu posta ( 4.4.2001) Hira Ratan Manek splezal na goro Shatrunjay (Palitana hill) skupaj s 500 pripadniki njegovega učenja. Brez vsake pomoči je za ta podvig porabil le uro in pol. Med postom je Malek izgubil 19 kg.

tai Tai Yang Xing Jun - kitajsko sončno božanstvo

Tonatiuh - azteški bog sonca Tonatiuh

Kasneje je na povabilo Thomas Jefferson University in University of Pennsylvania v Filadelfiji opravil še en 130 dnevni post. Skupna znanstvena ekipa, pri kateri je Dr. Sudhir Shah sodeloval kot svetovalec, je med postom hotela preučiti njegovo epifizo (češerika), retino (očesna mrežnica) in možgane. Strokovno ekipo sta vodila Dr. Andrew B. Newberg - vodilni strokovnjak za možgane - in Dr. George C. Brenard - vodilni strokovnjak za češeriko. Prvi rezultati so pričali o tem, da so se sive celice v njegovih možganih v tistem času regenerirale. Naredili so 700 posnetkov možganov, ki so pokazali, da nevroni pri njemu ne odmirajo, ampak da so aktivni. Epifiza se v tem obdobju ni zmanjšala, ampak se je celo povečala, kar je netipično pri taki starosti. Običajne dimenzije v tej starostni dobi so 6 x 6 mm, pri njemu pa so izmerili 8 x 11 mm.

suryabeeldje Suryabeeldje - hindujska boginja sonca

 

Podobne izkušnje so imeli tudi drugi privrženci 'Sungazinga', toda o tem ne obstajajo verodostojni dokazi. Od 2002. leta Manek potuje po svetu in predava o tem, da lahko človeštvo zopet živi zdravo življenje, brez da bi za zdravje plačevali. l.2009 je Hira Manek prepotoval 80 držav v 210 dnevih ter predaval o tej starodavni jogi.

Po vsem svetu se ustanavljajo centri Zdravljenja s soncem. Tu je nekaj linkov:Solar Links

Sungazing - delovanje

Narava je v naše telo vgradila super računalnik, ki ga Manek imenuje "brainutor" (brain - možgani//computor - računalnik). Možgani so sposobnejši kot najbolj sofisticiran računalnik. Vsak človek je obdarjen z brezmejnim številom talenta in z neomejeno sposobnostjo, ki jo je podedoval od narave. Vsakdo je nadarjen. Če te sposobnosti izkoristimo, potem se lahko povzpnemo na višje ravni. Na našo žalost je ta naš programiran potencial skrit v tistem predelu naših možganov, ki je v glavnem speč in zato neizrabljen. Celo sodobna znanost pravi, da je večji del naših možganov neizkoriščen.

Če te neizmerne potenciale obudimo, potem lahko preidemo na višjo raven in lahko dosežemo, karkoli si zaželimo. Torej jih je potrebno aktivirati. Ker smo holistična bitja, potrebujemo holistično energijo.

Energija sonca je tista, ki napaja naše možgane, in ki lahko v telo prodre le skozi en organ - oči. Oči so vstopna vrata sončne energije v možgane. Za njih tudi pravimo, da v njih vidimo človeško dušo. Raziskave v zadnjem času ugotavljajo, da imajo oči poleg vida še druge funkcije. Oko je zelo kompleksen organ, ki je narejen kar iz 5 milijard delov (za primerjavo: vesoljska ladja je sestavljena iz 6-7 milijonov delov), kar dosti pove o njegovih kapacitetah.

Ratan Manek pravi, da se mavrica ne tvori na nebu, ampak v očeh. Njenih sedem barv je zgolj odsev tistega, kar se nahaja v očesu. Oko je sposobno sprejeti ves spekter sončne svetlobe. Oko je zelo občutljiv del telesa, zato ga moramo tako uporabljati, da mu ne škodujemo. Dandanes nas opozarjajo, da ne smemo nikdar pogledati v sonce, saj nam to poškoduje vid, da naj ne hodimo na sonce, ker lahko zbolimo za kožnim rakom; vse to povzroča neko histerijo in paranojo. Bolj ko ste oddaljeni od narave, bolj bolni postajate, s tem pa avtomatsko podpirate farmacevtsko industrijo. Obstajajo povsem varni načini, kako sprejemati naravo, ne da bi povzročili kakih negativnih učinkov. Ko je nebo oblačno, smo nekoliko potrti, ko pa posije sonce, nas preveva energija.


Najprej je potrebno pojasniti, da je Hira Ratan Manek svoje rezultate dosegel v zelo nadzorovanem okolju z dosledno uveljavitvijo jainskih principov. Seveda na svetu obstajajo različne metode sangazinga. Nekatere so še dokaj nove, druge pa so stare. V nekaterih kulturah je bilo prepovedano gledati v sonce, ker je to bil zgolj privilegij duhovnikov. Manekova metoda je preprosto ena sama metoda. Da, sonce ima neznansko moč. Da, lahko preidemo na višjo duhovno raven, tudi v druge časovne in prostorske dimenzije. In da, lahko živimo brez hrane. Da, v svoj prostor lahko sprejmete druga bitja.

Če se boste vkrcali na pot sungazinga, potem se morate zavedati rekla: hiti počasi. Ta joga ni za vsakogar. Če ob gledanju sonca čutite, da je to premočno za vas, potem tega ne počnite. Če pa boste to metodo pričeli uporabljati, potem bodite pazljivi, vzemite si čas, bodite previdni in pobožni. Vaš napredek dokumentirajte.


S sungazingom si lahko poškodujete vid tako, kot si lahko opečete stopala, če hodite po žerjavici. Vsak posameznik je drugače naravnan, zato se ne da napovedati, kaj bo nekdo imel od te briljantne sočne svetlobe. Vendar, če to počnete, potem vsak dan ob tem uživajte. Popolnoma sprejmite vase začetek novega dne (ali njegov konec). Začutite vso veselje, ki nam ga daje.


Pomembno se je zavedati, da te podane informacije niso trdno vklesane v kamen, le eden izmed predlogov. Glede na vaše življenjske navade in na kraj bivanja, si lahko sami postavite pravila. Kakršnekoli že bodo vaše izkušnje s sungazingom, to so samo vaše izkušnje, vaše enkratne izkušnje, ki vam bodo ostale za vedno.

HRM protokol

Vsak dan občudujte sonce 10 sekund več kot prejšnji dan (torej začnemo z 10 sek.). To počnemo 270 dni, da dosežemo 45 minut. V 1.tednu dosežemo 70 sekund (1'10''), če je bil na primer vmes 3. dan oblačen in tega nismo mogli izvajati (do takrat smo dosegli 20 sek.), potem moramo 4.dne v sonce gledati 40 in ne 30 sekund. Vsak izpad nadoknadimo, kajti 270 dni po + 10 sekund je točno 2.700 sekund ali 45 minut. Ko dosežemo ta čas, nadaljujemo tako, da vsak naslednji dan gledanje zmanjšamo za 1 minuto. Torej vse skupaj traja kakih 10 in pol mesecev.

V sonce gledamo zgolj v času sočnega vzhoda (0-1 h), ali pa v obdobju 1 ure pred sončnim zahodom (1-0 h), kajti ko jesonce nizko nad horizontom, potem ni tako močno, da bi nam lahko poškodoval oči.

Najbolje je, če med sungazingom stojimo na bosih nogah, čeprav lahko tudi v obuvalih. Izberemo si tako mesto, da stojimo na goli zemlji, pesku, blatu, ali produ. Izogibajte se betonu, asfaltu, granitu, kamnu ali travi (ta absorbira sončno energijo). Naša stopala morajo biti v stiku z zemljo. Če nimamo druge izbire, je to tudi v redu, le doživetja bodo nekoliko drugačna in napredek bo nekoliko počasnejši.

Vedno uporabljajte zdravo pamet. Kako vaše oči reagirajo na sonce, preizkusite na tak način, da vanj gledate tik preden se sonce spusti izza horizonta. Manek pravi, da sončni vzhod prinaša več vitaminov, mineralov in energije kot pa sočni zahod. Toda oboje je v redu, samo sungazin ne smemo početi dvakrat na dan - brez bližnjic torej. In vedno prisluhnite svojemu telesu.

Kako začeti

Ko se prične sonce vzdigovati izza horizonta preprosto glejte v celotno kroglo, 10 sekund. Važno je, da smo pri tem popolnoma sproščeni, tako kot pri meditaciji, odženite vse misli in se poglobite v tisti trenutek. Sprostite pogled in obrazne mišice, prav tako čeljust. Stojite spokojno, kolena naj bodo v širini ramen, roke naj bodo sproščene ob telesu. Prepustite se soncu. Stojte sproščeno in odprite se, da lahko sprejmete čim več tistega, kar vam sončni žarki ponujajo. Lahko pa tudi sedite, vendar mora biti vaša hrbtenica vzravnana. Skušajte doumeti, kakšna občutja prevevajo vaše telo, ko sonce polni vaše mentalno, emocionalno in fizično stanje, vsak atom, vsak elektron in vsako celico. Začutite kako se vsako tkivo v vašem telesu polni z regenerativnimi in zdravilnimi sposobnostmi, ki jih omogoča sonce. Lahko da boste opazili, kako se bo vaše telo napolnilo z neverjetno energijo, kako bo nenavadno zvišana vaša vzdržljivost in pozitivizem. Opazujte, kako sončna svetloba v resnici očisti in krepi vso vaše bitje, vaš duh in misli, vaše občutke in vaše fizično telo, popolna prenova. S tem ko se popolnoma prepustimo sončni mogočni energiji in ko dosežemo nekaj minut sungazinga, se lahko zgodi, da se bo vaše bitje dramatično napolnilo z energijo.

V sonce vam ni treba gledati srepo, mežikajte povsem normalno. Ko boste pričeli gledati v sonce, se vam bo svetloba mogoče zazdela premočna, toda ponavadi vas že po nekaj sekundah ne bo več slepilo, lahko boste opazovali njegovo čisto in belo svetlobo, njegovo prečudovito oblo. Ne škilite, ampak glejte sproščeno. Spustite svetlobo skozi oči. Bolj ko ste pri tem sproščeni, več kisika in energije pride do celic v vašem telesu. Na razpolago imate neverjetno količino elektrike, ki vam omogoča, da storite karkoli. S pomočjo sončne svetlobe lahko vsako celico in vsak atom v vašem telesu napolnite z neomejenim potencialom.

Kaj lahko pričakujemo

Sungazing lahko postane orodje za vpogled v človekove potenciale. Nastale bodo spremembe, lahko da se bo spremenilo vaše dojemanje sveta, lahko da se pričnete spreminjati od znotraj navzven. Na koncu pa te sproščene fizične in čustvene energetske blokade ne bodo pomenile nič v primerjavi z neverjetnimi dimenzijami vesolja. Ko boste dosegli 15 minut, se bo vaše dojemanje vašega sveta spremenilo. Vsi mi smo energijska bitja, ki vibriramo na različnih frekvencah, zato bomo sprejeli koncept, da smo si vsi različni. Prišlo bo do različnih reakcij, občutkov in izkušenj. V tem obdobju bodo nekatere vaše mentalne napetosti izpuhtele: razdražljivost, jeza, strah, žalost ali katerekoli druge frustracije. Zapomnite si - karkoli se vam bo zgodilo, odlično bo. To je samo in zgolj vaše. Ob vsaki spremembi se nekaj novega naučimo. Lahko vam pomaga, da o svojem odnosu do življenja pričnete gledati bolj objektivno. Bodite pozitivni in odprti, čutite vse, kar se da občutiti. Ali sungazing odpravi lakoto? Obstaja veliko teorij, vse pa vključujejo razumevanje o moči svetlobe in o bolj subtilnih mehanizmih epifize, o kvantni fiziki pa sploh ni treba govoriti.

25-30 minut : vaša samozavest se bo zvišala s tem, ko se boste v svoji koži prijetno počutili. Fizična lakota bo slabela, zato je takrat priporočljivo pričeti jesti bolj lahko hrano - solate, juhe, sokove, čaje.

35-40 min.: fizično neravnovesje, poškodbe in bolezni bodo najverjetneje odpravljene. Manek pravi, da v tem obdobju naši možgani pridobijo sposobnost, da v sebi uskladiščijo energetski naboj.

40-45 min.: napolnjeni ste. S sungazingom ste zaključili in ni potrebe, da z njim nadaljujete.

Vsekakor pa ste po končanem sungazingu polni energije, ki vam jo nikdar več ni treba dopolnjevati. Seveda lahko občasno zrete v sonce, ali pa se zgolj nastavljati sončnim žarkom, toda polnjenje je končano enkrat za vedno.

Dodatni napotki

HRM ob tem priporoča, da vsak dan hodite 45 minut bosi po zemlji, če je le to mogoče, do konca življenja. Najbolje je hoditi po topli zemlji in na soncu. Na tak način boste vsak dan v direktni povezavi z naravo in s tem se bodo energije stabilizirale, ki so predpogoj, da postanete solarni čip. Če nimate možnosti hoditi bosonogi po zemlji, potem to nadoknadite tako, da ko ste dosegli 45 minut, potem vsak naslednji dan zmanjšujete za 1 minuto (44, 43,..), dokler ne dosežete 15 minut.

Rezultati sungazinga so še boljši, če (pred ali po tem) pijete "solarno vodo". To dobite tako, da na soncu pustite polno brezbarvno steklenico vode (iz studenca ali pipe). Ves čas mora biti na soncu, 5 - 8 ur (odvisno od količine vode). Solarna voda preko noči izgubi svojo moč.

V krajih, kjer sonce zaradi hribov ali gora kasneje vzide oz. prej zaide, je sonce nizko nad obzorjem močnejše, kot pa če je obzorje nizko. V takem primeru lahko dobo sungazinga razpolovite, npr. 5 minut zjutraj in 5 min. proti večeru. Lahko pa se sungazing izvaja tudi opoldan, le da takrat v sonce na nebu ne smemo gledati, lahko pa gledamo njegov odsev na vodi. V posodo nalijete čisto pitno vodo (morska ni dobra) in gledate v odsev sonca nad vami.

O zdravilnih učinkih sungazinga

Iz naše soseščine so poznani primeri, da so si ljudje s sungazingom pozdravili številne bolezni: visok krvni pritisk, konjuktivitis, artrits, migrene, pljučne bolezni, odpravili težave s težo, itd...

Pripomočki:

- koledar - sončni vzhod in zahod v Ljubljani

- GSM štoparica za sungazing

^ gor ^

Prahlad Jani ("Mataji") PRAHLAD JANI

Prahlad Jani, 81 let star 'sadhu', trdi, da že več kot 70 let živi brez hrane in pijače. O njegovih domnevnih 'sposobnostih' so l.2003 opravili preiskavo v zdravstveni ustanovi Sterling Hospital v Ahmedabadu, Indija. Raziskava je potekala 10 dni in je pokazala, da v tem času Prahlad ni pil in jedel. Ker pa se je iz celega znanstvena sveta vsul plaz kritik o 'znanstveno pomanjkljivi študiji', so jo spomladi l.2010 ponovili, da vse prejšnje domnevne 'napake' študije odpravijo. Prahlad Jani je bil ves čas raziskave (14 dni) pod nadzorom CCTV kamer, med samim preizkusom so na njemu opravljali cel niz preiskav - jemanje in analiza krvnih vzorcev, CT, UZ preglede, itd... Prahlad je imel le dve zahtevi: da vsak dan opravi obredno umivanje in meditacije na sončni svetlobi. Ker je poznano, da nekateri umivanje izrabijo za prikrito pitje vode (vodo lahko spravijo tudi v svoje bujne brade), so natančno merili količino vode, ki jo je uporabil, in količino odpadne vode. Rezultat je bil: vode ni mogel piti. Raziskava je tudi pokazala, da se je majhna količina urina sicer pojavila v mehurju, toda ta je kasneje izginila (obstaja možnost, da je drobcena količina urina izhlapela preko njegovi oblačil). V vsem tem času ni opravil niti ene male ne velike potrebe. Skeniranje glave je nedvomno pokazalo, da so njegovi možgani taki, kot jih ima 25 letnik. Jani je tudi 100 zdrava oseba, fizično in umsko zelo vitalen. Tokrat tudi največji skeptiki niso našli argumenta, ki bi spodkopal verodostojnost tega eksperimenta. Študija je potekala pod nadzorom 35 članske raziskovalne skupine DIPAS (Defence Institute of Physiology and Allied Science), ki spada po Indijsko vojno ministrstvo, ter še drugih organizacij. Seveda pa so se našli skeptiki, ki so bili tudi z rezultati te preiskave nezadovoljni. Njihov glavni argument je, da je tudi to drugo študijo vodil "čudežem" naklonjen Sudhir Shah. Znanstveniki s Harvarda in drugih inštitutov na Zahodu, so kot glavni argument nestrinjanja izjavljali, da je znanstveno dokazano, kako brez hrane in vode ni možno živeti. Sanal Edamaruku, predsednik Indijske zveze racionalistov, pa trdi, da ima Prahlad Jani močne podpornike na visokih položajih, ki te študije potvarjajo.

Tudi nekateri ugledni zahodni znanstveniki izkazali zanimanje, da ta fenomen raziščejo. Prahlad do tega nima nikakršnih zadržkov. Prihodnost bo pokazala, ali bo zahodna medicina dovolj pogumna, da opravijo objektiven znanstveni test, ali pa bo, tako kot že ničkolikokrat do sedaj, take fenomene uvrstila med 'mazaštvo'.

Prahlad se je rodil z imenom Chunriwala Mataji in je odraščal v vasi Charod. Kot sam pravi, je svoj dom v Radžastanu zapustil pri sedmih letih in se odpravil živet v džunglo. Pri enajstih je med spanjem doživel "božji poljub" in tako postal častilec hindu boginje Amba. Od takrat naprej se je pričel oblačiti v ženska oblačila, nosi nakit in cvetje, postal je ženska privrženka Ambe. Jani je prepričan, da ga božica oskrbuje s hranilno tekočino, ki mu kaplja preko luknjice na nebu v ustih, zato hrane in pijače ne potrebuje.

Od leta 1970 Jani prebiva kot puščavnik v jami sredi pragozda, v bližini templja Gujarati, Ambaji. Vsak dan se zbudi ob 4. uri zjutraj in prične z meditacijo.

Jani Prahlad je poznan kot Mataji, kar je označba za 'Velika mati'.

Ne glede na to, karkoli že počne Prahlad, tudi v njegovem primeru je sonce tisto, brez katerega ne more živet. Ali resnično ne potrebuje hrane in vodo za pitje, je vprašanje, ki bi ga bilo potrebno povsem razčistiti, toda dejstvo ostaja, da tudi on vsak dan potrebuje 'sončno kopel'. Sončna svetloba je "prana" - torej kozmična hrana, brez katere življenje ni mogoče.

^ gor ^

Bruno Gröning BRUNO GROENING

se je rodil leta 1906 v Danzigu (Gdansk). Že kot otrok je izkazoval posebne sposobnosti in takrat tudi napovedal hudo vojno katastrofo, ki se je kmalu tudi zgodila. Opravljal je različna dela, dokler ni nastopila 2.sv.vojna. Ob koncu vojne je zbežal v Nemčijo in se naselil na Bavarskem.

Bil je pobožen človek, vendar ne cerkven. Verjel je v božjo moč, ki jo lahko vsak zase imenuje kakorkoli, edino kar je važno, je da človek verjame in zaupa vanjo. Naj bo to 'božja', 'kozmična' 'sončna' ali pa 'naravna' moč, važno je, da je brezpogojno sprejmemo, se zanjo odpremo. Bruno je kmalu postal najbolj znan zdravilec ne le v povojni Nemčiji, temveč tudi širše. Ozdravil je na tisoče ljudi. Znano je, da se je jeseni leta 1949 vsak dan v Traberhofu, v bavarskem mestu Rosenheim, vsak dan zbralo na deset tisoč ljudi, ki so pri njem iskali ozdravitev. Bruno Gröning z bolniki ni imel direktnega fizičnega stika (polaganje rok in podobno), dovolj je bilo, da se je pojavil na balkonu stavbe in hromi ljudje so shodili, slepi so spregledali. Bil je le posrednik te 'božje' energije, bolniki pa so jo sprejeli.

NA BALKONU

Tega državne oblasti niso mogle več prenašati, zato so mu zdravljenje prepovedali in ga pričeli tudi sodno preganjati. Obsodili ga niso nikoli, saj je januarja 1959 umrl v Parizu.

V določenem obdobju so nemški zdravniki hoteli dokazati, da gre pri Brunu za šarlatanstvo, zato so mu nastavili "vabo", ki jo je ta brez razmisleka tudi sprejel. Zdravniška ekipa je skrbno izbrala nekaj pacientov, ki so imeli postavljene diagnoze za različne hujše oblike bolezni. V vili v Münchnu so Bruna dali v popolno izolacijo, tako da ni mogel vzpostaviti nobenih stikov izven hiše. Pripeljali so mu paciente in rezultat je bil presenetljiv: vsi bolniki so ozdraveli. Ta preizkus je potekal 7 dni. Kljub takemu očitnemu dokazu o njegovih sposobnostih, se je zdravniška stroka obrnila proti njemu.

sonce

Njegov nauk je bil skoraj identičen Kristusovemu. Pripovedoval je, da ne obstaja neozdravljiva bolezen, naj verjamemo, da obstaja božanska energija, ki zdravi. In da moramo verjeti v dobroto ljudi in v Boga, da moramo biti dobri in si med seboj pomagati.

Kako sprejeti to silo? Iti moramo ven v naravo in se prepustiti sončnim žarkom, z dlanmi obrnjenimi proti njemu, pri tem pa rok in nog ne smemo prekrižati. V mislih si moramo predstavljati neko pozitivno osebo (če ne verjamemo v boga), se sprostiti in "odpreti", s tem tej sili dovolimo, da vstopi v naše telo in dušo, kar nas osvobaja vseh strahov in slabih misli, ter izganja vsako bolezen.

Čeprav je Bruno Gröning govoril o božji sili, pa lahko tudi pri njemu najdemo vzporednice s sungazingom, le da eni pravimo bog, drugi pa sonce. Njegov nauk je bil hitro pozabljen, dokler se ni skupina ljudi zopet pričela zanimati zanj in tako je nastalo gibanje, ki se imenuje Krog prijateljev Bruna Gröninga. O njegovem življenju in nauku so s samoprispevki ustvarili igrano-dokumentrarni film, ki se vrti skoraj po vsem svetu. Tudi pri nas občasno potekajo projekcije tega zelo zanimivega filma. Oglede omogoča Krog prijateljev Bruna Gröninga. Obstajaj številna pričevanja o tem, da so bolne osebe, ki so si ogledale ta film, preko noči ozdravele.

Več o Krogu prijateljev Bruna Gröninga, ki delujejo tudi v Sloveniji, najdete na tej povezavi: http://www.bruno-groening-film.org/index.php?lang=sl


^ gor ^

Povezani članki:

"Sončne kopeli"

Sončna svetloba

^ gor ^