Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran >Vagusni živec

Vagusni živec – ključen za naše dobro počutje


Kadar globoko vdihnemo, ko objamemo prijatelja, če se iztegnemo proti stropu, ali če pretegnemo okončine,... nas umiri in počutimo se bolje – aktivirali smo zelo kompleksen in zapleten sistem, ki ga nadzoruje vagusni živec (vagus v latinščini pomeni klatež).

Vagus je največji, najdaljši in najbolj kompleksen živec, povezuje možgane s srcem, trebuhom, imunskim sistemom in mnogimi organi. Hkrati pa je najslabše razumljen.

Znanstveniki njegovo delovanje povezujejo z migrenami, boleznimi vnetega črevesja, depresijo, epilepsijo, artritisom in še s številnimi drugimi bolezenskimi stanji. Vedno, kadar znanstveniki mislijo, da vpliv tega živca bolje razumejo, naletijo na nova spoznanja. Vagusni živec vpliva na toliko bio-električnih in bio-kemičnih procesov, da je to skoraj nemogoče določiti.

Dr. Field z univerze Miami pravi, da ta živec vpliva tudi na glas in obrazne mišice, kar se zlasti opazi pri osebah, ki trpijo za depresijo. Slabo delujoč vagusni živec povzroča slabo prebavo.

Vagusni živec je del parasimpatičnega živčevja in je zato manj pomemben kot pa simpatično živčevje, ki odloča o begu ali boju (življenje ali smrt). Simpatično živčevje se odziva na take situacije s stresom.

Dobro delujoč vagusni živec stres umiri. Kadar človek počiva, je delovanje tega živca aktivnejše.

Če imamo zdravstvene težave je dobro, da delovanje vagusa aktiviramo. Kot sem že v uvodu omenil, že objem ali stisk roke prijatelju aktivira delovanje tega živca. Meditacija, joga, globoko dihanje, vse to spodbuja ta sistem. Obstaja pa tudi elektronska medicinska naprava, ki se jo prisloni na vrat pacienta in ta spodbudi delovanje vagusa. Obstajajo dokazi, da lahko s to napravo zaustavimo migreno, epileptični napad ali napad astme.

Alternativna medicina že dolgo časa vagusnem živcu posveča veliko pozornost. V kitajski medicini z akupunkturo stimulirajo v predelu ušesa 'trojno vroči meridian', ki je v bistvu živec vagus. Na pobudo škotske zdravnica Margaret Patterson je dr. Bob Beck skonstruiral napravo, ki jo poznamo pod več imeni – Brain Tuner ali Bio Tuner. S to napravo so vodjo rokerske skupine The Who – Petra Townshenda ozdravili zasvojenost z mamili. Več o tem na tej strani http://www.holist.eu/brain_tuner.html

Tudi bioenergetiki s polaganjem rok stimulirajo ta živec. Vsekakor, vsak dotik kože s strani prijatelja ali partnerja na nas deluje blagodejno.

Nekateri alternativni strokovnjaki pravijo, da veliko zdravstvenih problemov (tudi zgago) povzroča zakisanost vagusa.

Zaključek

Vagusni živec je odgovoren za optimalno delovanje srca, pljuč, želodca in črevesja ter drugih organov. Stimulira imunski sistem, vpliva na boljši spomin in druge kognitivne sposobnosti, zmanjša bolečine, depresijo in žalost. Njegovo delovanje lahko pospešimo z meditacijo, dihalnimi vajami, jogo, s pravilno prehrano, ki bo preprečila zakisanost telesa, s stikom z naravo, z utrjevanjem prijateljskih in ljubezenskih vezi. Seveda pa vsak stres nanj deluje negativno.


N.K., januar 2019

>DOMOV<