Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > holizem

HOLIZEM, ČAKRE, AVRA, DUHOVNOST...

 

  - Holizem
  - Avra
  - Čakre
- Kaj moramo vedeti o čakrah
- Čakre in čustva
- Odpiranje čakr
- Tehnike za zemeljsko čakro
  - Duhovnost

 

h   Hipokrat

HOLIZEM

 Beseda holizem izhaja iz grške besede holos, ki pomeni cel. Holistična oziroma celostna medicina pacienta obravnava celostno in je ne zanimajo zgolj telesni simptomi. Pri holizmu je celota večja kot seštevek njenih posameznih delov.
  Holistični pristop upošteva nedvomno dejstvo, da um in telo težita k ravnovesju, homeostazi, in imata naravno sposobnost, da se sama uravnavata. Če je obremenjen en del celote, to vpliva na druge dele; stalna čustvena napetost lahko povzroči telesno izčrpanost. Narava je tista, ki lahko edina človeku povrne narušeno zdravje, na nas pa je, da ji prisluhnemo. Sodobna medicina tega ne upošteva, zato veliko večino bolezni ni sposobna pozdraviti (prehlad, gripa, migrene, sladkorna bolezen, AIDS, rak, skleroza multipleks...).
  Večina zdravilcev pri nas skuša pomagati bolniku zgolj enostransko, kar je v večini primerov popolnoma povsem nekoristno (za pacienta). Tudi sodobna medicina počasi sprejema sodobni trend "alternativne medicine" in je ponekod že razvila zdravljenje, ki se imenuje komplementarna medicina. V resnici je to zgolj poskus poiskati novo tržno nišo, saj se na Zahodu že večina ljudi obrača po pomoč za svoje bolezenske tegobe k alternativnim zdravilcem, kar pomeni "izpad" dohodka za klasično medicino. Seveda je tudi ta nov "izum" večinoma neuspešen.
  Holistični pristop pa jemlje človeka kot celoto. Odgovore za porušeno zdravstveno stanje išče povsod in vsak element je enako pomemben: način življenja, prehranjevalne navade, življensko okolje, družina in partnerji, mentalno zdravje in sposobnosti, hrana, prebava, telesna aktivnost itd...Šele na podlagi teh podatkov in zdravstvenih izvidov je moč načrtovati zdravljenje. Seveda pa je najvažnejše pacientu prisluhniti in mu nameniti dovolj časa.

nazaj gor

 
>DOMOV<