Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > arhiv > Dr. Paolo Zamboni

 

The Liberation Treatment - revolucionarno zdravljenje multiple skleroze

 zamboni

 Elena Ravalli je bila l.1995 navidez popolnoma zdrava 37 letna ženska, ko se je nenadoma srečala s težavami kot so vrtoglavica, otrplost v okončinah, začasna izguba vida in huda utrujenost. To so klasični simptomi multiple skleroze. Njen mož, Dr. Paolo Zamboni, profesor medicine na Univerzi v Ferrari (It), se je odločil, da bo začel temeljito preučevati MS, bolezen, za katero vzroki niso znani in za katero medicina nima učinkovitih zdravil, prizadene pa okoli 2,5 milijona ljudi v svetu..
  S prebiranjem zaprašenih knjig in z uporabo najsodobnejših medicinskih naprav je namreč ugotovil, da MS ni nujno avtoimuna bolezen, kot je to uveljavljeno splošno mnenje v medicinski stroki, temveč bolezen žilja.
  "Prepričan sem, da je to lahko pomeni revolucijo v raziskovanju in diagnosticiranju skleroze multipleks."
  Dr. Zamboni je namreč ugotovil, da imajo oboleli za MS v določenih točkah v možganih visoko koncentracijo železa, za kar medicina ni imela razlage, razen, da je to morda zaradi propada mielinske ovojnice. Iz literature je bilo Zamboniju poznano, da preveč železa povzroča vnetje in smrt celic, kar je značilno za MS. Kot žilnemu kirurgu, ki je bil seznanjen s problemi krčnih žil v nogah, zato se je vprašal, ali se podobno mogoče ne dogaja tudi v žilju v možganih. Uporabil je UZ in pričel pregledovati vratne arterije in vene pri bolnikih z MS. Ugotovil je, da kar 90% obolelih, vključno z njegovo ženo, ima zožitve ali neprehodne vratne vene. Zasnoval je teorijo, da lahko železo in druge težke kovine, zaradi nastalih poškodb na žilju, preidejo skozi možgansko krvno bariero in tam poškodujejo mielinsko ovojnico, ki ščiti živce.
  S preprosto operacijo deblokade zoženih ven, kjer se uporabi angioplastika - vstavljanje stenta oz. balončka - večina simptomov MS-a izgine. Uspešnost je pri pacientih, pri katerih so pred dvema letoma opravili omenjen kirurški poseg, kar 73%!
  Dr. Zamboni svojo teorijo imenuje CCSVI - "Chronic cerebrospinal venous insufficiency". Medicina je njegovo teorijo sprejela z veliko skepso. Podobno, kot se je to zgodilo s teorijo o povzročitelju želodčne razjede:
  Leta 1982 je avstralski znanstvenik Robin Warren odkril, da je verjetni vzrok za nastanek želodčne razjede bakterija Helicobacter pylori, zato bi se dalo čir zdraviti z antibiotiki. Toda pri tem svojem potencialnem odkritju je med kolegi naletel na zid nerazumevanja in skepse. K sreči pa je njegovega kolega Barry J. Marshalla zadeva pritegnila in sta se složno vrgla na delo. Na koncu je bila Warrenova teorija znanstveno dokazana. Toda minilo je kar 10 let, preden je zdravniški establišment teorijo sprejel. Kasneje sta l. 2005 oba za svoje odkritje prejela Nobelovo nagrado. Na tem mestu je treba poudariti, da je razjede na želodcu začel uspešno zdraviti grški splošni zdravnik John Lykoudis že daljnega leta 1958. To nam lahko služi za ilustracijo, kako sodobna medicina pomembna odkritja dostikrat namenoma spregleda, oz. jih potisne na stranski tir.
  V ameriškem mestu Buffalo (NY) so pričeli raziskovati Zambonijevo teorijo in pod drobnogled vzeli 1.700 bolnikov z MS, tudi iz bližnje Kanade. Z uporabo ultrazvoka in magnetne resonance pregledujejo vratne vene oz. njihovo pretočnost in nakopičeno železo v možganih pred in po operaciji.
  Kanadsko in ameriško združenje bolnikov MS sta še naprej izredno skeptični do Zambonijevega CCSVI-ja in še vedno vzpodbujajo bolnike, da jemljejo neučinkovita zdravila.*

 Seveda pa Zambonijeva teorija ne more odgovoriti na vprašanje, zakaj nastane zoženje vratnih ven. Alternativna medicina ima odgovor na to vprašanje. Mogoče, da je za to odgovorna tudi genetska nagnjenost, toda kopičenje težkih kovin v telesu je značilnost sodobnega načina življenja. Prosti radikali so odgovorni za starostne procese v samih celicah in tudi na splošno. Vendar prosti radikali povzročajo še eno dodatno nevšečnost - oksidirajo kovine v telesu in tudi holesterol (tisti slabi). Človeško telo potrebuje te kovine - železo je npr. bistveni element hemoglobina (kri) in če nam ta primanjkuje, potem nastane slabokrvnost. Toda oksidirano železo, ali kaka druga kovina, se prične nalagati v celicah, kar celico "duši" in s tem preprečuje njihovo učinkovito delovanje. Tudi žile so sestavljene iz celic in kadar se te poškodujejo, žile niso več tako trdne in prožne, torej so njihove funkcije omejene oz. so poškodovane.
  Antioksidanti so tiste snovi, ki preprečujejo škodljivo delovanje prostih radikalov, če teh premalo zaužijemo, se v našem telesu pričnejo težave. Kasneje ti antioksidanti ne zmorejo več popraviti nastalo škodo, toda takrat lahko uporabimo kelate, ki so zmožni stanje popolnoma spremeniti. Obstajajo naravni kelati kot je to cilantro (lističi koriandra), regrat (tudi korenina) ali čemaž. Že več kot 50 let pa obstaja tudi izredno močan kelat, ki se imenuje EDTA - thylenediaminetetraacetic acid - torej kislina, ki učinkovito odstranjuje strupene snovi iz celic in prav tako žilne obloge.
  Poškodbe na mielinski ovojnici (kar je značilno za MS in druge bolezni živčevja) pa nastanejo največkrat zaradi pomanjkanja omega-3 nenasičenih maščob, ki so dobesedno izločene iz naše vsakdanje prehrane. Redno uživanje lanenega ali ribjega olja ščiti zdravje celic in s tem tudi živčevja.
N.J.

*Avtor:André Picard novinar The Globe and Mail.
Prevedel:N.J.

Na tej povezavi si lahko ogledate oddajo v dveh delih, ki jo je emitirala TV družba CTV News: http://watch.ctv.ca/news/w5/the-liberation-treatment/#clip237617

 
>DOMOV<