Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > arhiv > estrogenska_dominacija

Hormonsko neravnovesje - estrogenska dominacija

V zadnjem času prejemam vse več pošte, kjer me mlada dekleta sprašujejo o vzrokih za svoje zdravstvene težave. Vsi primeri dokazujejo estrogensko dominacijo, kar povzroča težave s spancem, pretirano poraščenost, velika nihanja v razpoloženju (depresija, apatija, razdražljivost), težave z lasiščem, kožo,...

O hormonih in o zdravstvenih težavah zaradi hormonskega neravnovesja sem pisal že v moji knjigi "Temelji zdravja" - 10.poglavje.

Hormonske težave se pričnejo že v puberteti, po tem obdobju pa se vzpostavi hormonsko ravnovesje, ki pri ženskah traja nekje do 50.leta starosti (sledi menopavza in postmenopavza), moška populacija pa nima kakšnih večjih težav, saj pri tej hormoni z leti počasi "ugašajo". Tak je naravni potek dogodkov.

Toda v industrializiranem okolju je okoljska onesnaženost velika, čeprav so higienske razmere dosti boljše kot pa v manj razvitih delih sveta. Poleg pesticidov, herbicidov, avtomobilskih in tovarniških izpuhov, žvepla, klora, radioaktivnega in elektromagnetnega sevanja, smo ljudje ogroženi tudi s strani sintetičnih hormonov, ki se nahajajo v ozračju, v živilih ter v vodi. Ti sintetični hormoni so dokazno kancerogeni, zato je v zadnjem času zaznati porast raka na modih, prostati, dojkah in na rodilih, saj so tovrstne oblike raka hormonsko odvisne. Poleg tega živimo v Faradayevih kletkah, imamo slabo prehrano, živimo izredno intenzivno življenje, prekomerno delo v stresnem okolju, .. in če k temu dodamo še različne nezdrave razvade - alkohol, tobak, rekreativne droge - ter prekomerno uživanje različnih zdravil, - potem se ne gre čuditi, da je naše telo vseskozi pod stresom, kar se odraža tudi v hormonskem neravnovesju.

Težave s ščitnico že dolgo časa pestijo našo zahodno civilizacijo, ponavadi se te težave pokažejo že v mladosti. Ščitnica je nekakšen dirigent mnogoterih procesov v našem organizmu. Kadar ne obstaja kakšna tvorba na sami ščitnici, potem ponavadi zdravniki ne ukrepajo, počakajo pač, da se proces nadaljuje, dokler ne pride do nekega vidnega dogodka na tej žlezi. Nenormalno delovanje ščitnice zna sodobna medicina "spraviti" v red z zdravili ali s kirurškim posegom, obstaja pa nekaj oblik obolenj ščitnice, ki niso ozdravljiva. Pri teh mora bolnik ponavadi jemati hormone do konca svojega življenja. Nekatere oblike se lahko končajo tudi s prezgodnjo smrtjo. Na ščitnici se lahko razvije tudi rak. Med ljudmi, predvsem v starejši populaciji, je najbolj poznana zdravstvena težava ščitnice - golša, ki nastane zaradi pomanjkanja joda, zato so soli pričeli dodajati jod (jodirana sol). Včasih je bilo za Tirolce (Avstrija) znano, da imajo golšo, ker so uporabljali izključno kameno sol, ki ima zelo malo ali skoraj nič joda.

golša - golša

Vendar je v današnjem času najpogostejši vzrok za težave pri ščitnici prav sintetični estrogeni - ksenoestrogeni, čeprav sodobna medicina to zavestno zanemarja. Ksenoestrogeni so se pojavili pred 70-timi leti (razvoj različnih sintetičnih snovi iz nafte) in delujejo antiandrogeno (delujejo proti učinkom moških spolnih hormonov). Najdemo jih v plastiki, konzervansih (paraben), insekticidih, kozmetičnih sredstvih (sončne kreme), industrijsko obdelanih oljih, barvah, uničevalcih plevela, zdravilih (tablete proti zanositvi), detergentih, itd... Znanstveno je dokazano, da že ena milijardinka grama lahko povzroči raka.

Zaradi tega govorimo o estrogenski dominaciji. V znanstvenem (političnem) svetu ne obstaja izrazita volja, da bi opravili bolj poglobljene raziskave o vplivu ksenoestrogenov na človekovo zdravje. Znanstveniki zato raje govoričijo o tem, da ni dovolj prepričljivih dokazov o tem, da bi lahko že majhne količine teh sintetičnih hormonov povzročale upad števila spermijev, deformacijo moških spolnih organov, pojav hermafroditov predvsem pri ribah, rak na prsih (in tudi druge oblike raka). Seveda, interes industrije je prevelik, da bi ga smeli znanstveniki ogrožati, zato teh nujno potrebnih študij nihče noče financirati

vnetni rak na dojki .rak na dojki

Kot sem že uvodoma napisal, dobivam vse več pisem mladih bralk, ki se soočajo še z eno težavo - pretirana dlakavost, težave z lasiščem, kožo, suha nožnica in boleči spolni odnosi, glavoboli, težave s spancem, itd... Tudi v tem primeru leži vzrok v estrogenski dominaciji.

Zato je dr. Lee zapisal, da bi morala vsaka ženska od 13.leta starosti naprej redno uporabljati naravno progesteronsko kremo (moški pa od 25.leta).

In še spodbudna novica : v ZDA število novo odkritega raka na prsih je v upadu. In razlog? Ker so izsledki študije o nevarnostih NHT (nadomestna hormonska terapija, ki so jo zdravniki na široko predpisovali ženskam v menopavzi) pokazali, da ta terapija močno zviša nevarnost nastanka raka na dojkah, zato so morali študijo predčasno celo končati. Zato se je število žensk, ki se odločajo za NHT, močno upadlo, z cca. 22 na 13 milijonov. V poprečju je za 7% manj novo odkritega raka, pri starejših ženskah pa 12% upad. Čeprav je en vzrok za nastanek raka polovično odstranjen, pa primarni vzrok ostaja - ksenoestrogeni.

N.J.

Sorodni članki:

- mamografija

- rak

- rak na dojki

- ksenoestrogeni

 
>DOMOV<