Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > Temelji zdravja > 10. poglavje - hormoni
 
 

10. POGLAVJE - HORMONI

 

HORMONI
 Zaradi načina življenja v današnjem razvitem svetu je prizadeto tudi naše hormonsko ravnotežje, kar direktno vpliva na zdravje. To naravno ravnotežje je porušeno zaradi našega načina prehranjevanja, tempa življenja (stres) in onesnaženosti okolja. Največji problem predstavlja estrogen, ki ga v sintetični obliki najdemo v hrani, vodi, pa tudi v zraku. Prizadeta je večina populacije nad 30. letu starosti. V tej starostni dobi testosteron postaja vse bolj >nedostopen<, torej postajamo moški vse bolj >poženščeni< (povišan nivo estrogena in znižan nivo testosterona). Pri moških se ta hormon spremeni v dihidriltestosteron, kar privede do povečane prostate in raka na njej. Da povrnemo hormonsko naravno ravnovesje in s tem tudi naše zdravje, moramo poseči po hormonskih dodatkih.

Hormonski dodatki

  Predno posežemo po hormonskih dodatkih, se je nujno posvetovati z našim zdravnikom, vsaj v večini primerov. 

ESTROGEN in PROGESTERON*
- Estrogen igra pomembno vlogo v času pubertete, saj je najpomembnejši faktor pri oblikovanju ženskih karakteristik, hkrati pa pomaga pri rasti novonastalih celic (menstruacija). Kadar pa je raven estrogena previsoka (naravni in sintetični), hkrati pa je prisotno premalo progesterona, privede do prevelike in nezadržne stimulacije celic. Tako stanje lahko privede do nastanka raka na rodilih, na dojkah, razrast tumorjev, prizadet je imunski sistem (lupus), nastanek fibroznega tkiva v prsih, depresije, razdražljivosti, do simptomov menopavze (oblivi in nespečnost), zmanjšanja spolne sle, migrene, prekomerne telesne teže, težave z uravnavanjem sladkorja v krvi, itd. pri moških pa do zmanjšane produkcije sperme, povečane prostate in raka na prostati.
- Vse ženske bi morale uporabljati naravno progesteronsko kremo (od 13.leta dalje) in sicer zaradi dominacije estrogena, ki je posledica naši izpostavljenosti xenoestrogenom preko hrane, vode in okolja (to je sintetični estrogen, pridobljen iz naftnih derivatov). Še do nedavnega so nas fitoestrogeni, ki so v sadju, zelenjavi in v zrnju; ščitili pred pred škodljivim vplivom sintetičnega estrogena, toda procesirana hrana v sodobni prehrani je popolnoma osiromašena. Močna estrogena (estron in estradiol) se tvorita tudi v telesu, kar je povsem naraven proces, toda ta dva sta popolnoma zanemarljiva v primerjavi z močnim, sintetičnem estrogenom. Ta je močnejši celo od estrogena, ki se tvori v jajčnikih.
Na Zahodu se za lajšanje opisanih tegob predpisuje Premarin, ki je pridobljen iz konjskega urina (izvor se skriva v nazivu 'zdravila'), ki pa je po vsej verjetnosti še poslabša negativne posledice.
 Edina možna rešitev tega problema je uporaba NARAVNEGA PROGESTERONA! Ne uporabljajte nikakršnih drugih podobnih zdravil!
  Tudi pri osteoporozi je najbolj učinkovito sredstvo naravni progesteron v obliki kreme, med tem ko estrogen le rahlo zmanjša napredovanje te bolezni. Naravni progesteron je tudi najboljša zaščita pred rakom na prostati (moški). Vsak moški nad 25 leti bi moral jemati progesteron, saj v zadnjem času za rakom na prostati zbolevajo tudi moški v dvajsetih letih starosti! Zadeva je zelo resna. Uporabljajte le najboljše izdelke.  Priporočilo: v večini primerov se dodaten estrogen ne priporoča, saj je problem v premajhnih količinah progesterona in ne estrogena. Toda v primerih, ko je estrogen nujen, potem moramo paziti, da vam zdravnik da popolnoma naraven trojni estrogen (cca. 90% estriola, 7% estradiola in 3% estrona), saj večina zdravnikov ne pozna razlike! Lahko pa namesto tega vzamete čisti estriol. Progesteron - ženske od 13. leta naprej naj vsak dan uporabljajo kremo iz 100% naravnega progesteron, saj so rezultati fenomenalno odlični (preprečuje rak na dojkah, rak na rodilih, osteoporoza.). Tudi moški po 30.letu starosti naj dobro razmislijo, saj progesteron pomaga pri težavah s prostato in preprečuje nastanek raka.
 Dr. John R. Lee je bil prvi, ki je to začel preučevati in njegova knjiga "What Your Doctor May Not Tell You About Menopause" ('Kaj vam lahko zdravnik zamolči glede menopavze'), ki jo je napisal skupaj z Virginijo Hopkins, je postala svetovna knjižna uspešnica. Naravni progesteron se pridobiva iz rastlin, predvsem iz gomolja divjega yama, eksotične rastline, ki je podobna sladkemu krompirju. Yam je v tradicionalni kitajski medicini že tisočletja poznan kot rastlina, ki ženskam lajša menstrualne težave in težave v obdobju menopavze. Za te učinke je odgovorna snov, ki se imenuje diosgenin, toda to ni progesteron. Hormon se iz diosgenina pridobiva s pomočjo njegove sintentizacije. Naravni progesteron se pridobiva tudi iz soje. Dr. Lee v svoji knjigi svetuje tako progesteronsko kremo, ki vsebuje 500 mg UPS naravnega progesterona v 1 unči (28.34 g). Krema se nanaša na kožo, v predelih, kjer je koža zelo nežna ( na prsih, v pregibih kolena in rok).
*40 let so zdravniki ženskam v menopavzi predpisovali hormonsko zdravljenje, kombinacija estrogena (sintetičen) in progestogena. S tem je uradna medicina povzročila prezgodnjo smrt milijonov žensk!!! Zdaj pa je obsežna raziskava potrdila VELIKO ZMOTO, saj je sintetičen hormon progestogen izredno nevaren. Več o tej nedavno objavljeni študiji si preberite na slovenski spletni strani: http://www.vestnik.szd.si/st3-6/387-388.pdf

TESTOSTERON
  Študije so pokazale, da pri moških v starosti od 40-70 raven testosterona upade za 40%, to pomanjkanje pa prizadene tudi moške po 30.letu starosti (10-15% moške populacije), predvsem zaradi stresa, življenjskih okoliščin, zaradi jemanja določenih zdravil, depresije itd. To pomanjkanje se ne čuti samo pri spolnem življenju, ampak tudi pri tekmovalnosti v službi in življenju nasploh ("življenjska energija").
  Klinična študija iz leta 1986 je pokazala, da v resnici raven testosterona ne upade, ampak se zmanjša raven testosterona, ki se svobodno giblje po telesu, saj ga vse bolj in bolj obdaja  albumin, ki preprečuje telesu, da bi ga lahko uporabljal. Te spremembe se dogajajo pri moških v srednjih letih in je posledica naravnega kemičnega procesa imenovanega s kratico SHBG. Prosti testosteron stimulira možgansko središče za spolno (življenjsko) slo. Mladi oves in kopriva v kombinaciji imata sposobnost 'osvobajanja' testosterona, to potrjujejo številne študije, ki so ugotovile, da zvišajo količino prostega testosterona kar za 105%! Ljudje, ki jemljejo naravne preparate iz teh dveh rastlin, doživljajo izredno poživljajoče seksualne izkušnje. Poleg spolne sle pa ti dve rastlini vplivata tudi na raven življenjske energije pri ljudeh.
  Priporočilo: ekstrakt divjega ovsa in ekstrakt koprive, oba zvišata raven testosterona v telesu po povsem naravni poti, saj sproščata prosti testosteron in preprečujeta, da se pri moških testosteron spremeni v dihidrotestosteron. Za moške se tudi priporoča jemanje cinkovih nadomestkov, ki tudi preprečujejo nastanek dihidrotestosterona.

Rastni hormon (RH)
Že zelo dolgo je poznan kot hormon, ki pomlajuje. Rezerviran je bil zgolj za premožneže, saj je bil zelo drag in dobiti ga je bilo moč samo s strani zdravnikov v obliki injekcij. Zdaj pa je na razpolago tudi nam ostalim, oz. njegova alternativa.
  Vsi hormoni delujejo na način, da telesu >povedo< kdaj in kaj mora početi, nekakšno informacijsko središče za celo telo. Če se npr. prične adrenalin izločati, je to znak, da mora srce pospešiti svoje delovanje in žile se morajo zožiti (zviša se krvni pritisk). RH v bistvu pošilja 10-24 mikroimpulsov preko celega dneva (predvsem zvečer) vsem telesnim funkcijam, ki so povezane s staranjem ter vzpodbuja izločanje nekaterih hormonov, kot sta DHEA in melatonin, in še drugim delom endokrinega sistema. Pri celi stvari je zanimivo dejstvo, da na tak način RH vzpodbudi tudi dodatno izločanje RH.
  Človeški RH so včasih pridobivali iz človeških trupel. Tak način pridobivanja je bil zelo drag, da o moralnosti takega početja sploh ne govorimo, poleg tega pa so bili poznani tudi negativni stranski učinki, ki so bili podobni simptomom >"norih krav". Kasneje pa je raziskovalcem uspelo pridobiti RH s kombinacijo DNK tehnologije, tako pridobljen RH je identičen človeškemu RH. Kljub temu pa so nastale druge težave s tem hormonom, saj so njegove  molekule prevelike, zato ga ni moč jemati oralno, ampak zgolj z injekcijami.
 V zadnjem času se je na tržišču pojavil RH, ki uporablja alternativne metode pridobivanja - iz rastlin. Homeopati uporabljajo močno razredčeni (homeopatski) pravi RH in rezultati so zelo dobri. Drugi RH je sicer dražji (vendar še vedno cenovno dosti bolj ugoden, kot prej navedeni), vendar se ga jemlje oralno. Njegova prednost tiči v tem, da pomaga tudi tistim posameznikom, katerih žleze ne morejo več proizvajati lastnega RH.
  Uspešnost RH pri pomlajevanju se meri na podlagi meritev izločanja IGF-1 (Insulin-like Growth Factor) v ledvicah, če produkcija preseže vrednost 20%, potem govorimo o uspešnem delovanju RH v smislu zaustavljanja procesa staranja.
 Nekatere študije so pokazale, da lahko zvišana raven IGF-1 zviša rizik povečane prostate in posledično nastanek raka, toda ocena teh študij v bistvu ne more potrditi teh rezultatov. Z leti se naravno izločanje RH in IGF-1 zmanjšuje, povečana prostata in rak na prostati se pojavi šele v kasnejših letih, sledi torej logični zaključek, da so dokazi ravno nasprotni, več hormona - manj težav pri prostati.
  Rastnemu hormonu so pripisovali skoraj "čudežne" lastnosti, saj naj bi oseba, ki bi redno jemala ta hormon, postala skoraj nesmrtna in skoraj večno mlada. Seveda je to pravljica, toda ne smemo zanemariti dejstva, da ima RH v resnici veliko zelo dobrih lastnosti, ki jih je skoraj nemogoče v celoti popisati. Med njimi pa je nekaj izredno pomembnih za vsakega človeka: znižuje (uravnava) krvni pritisk; izboljša ravnotežje holesterola; ojača kosti; izboljšana rast las; pomladi kožo; ojača delovanje srca; izboljša delovanje ledvic; izdatno okrepi imunski sistem; zopet povrne normalno (rast) težo srca, jeter, ledvic, vranice in drugih organov, ki se z leti skrčijo; izboljša spolno moč; zniža zamaščenost tkiva za skoraj 15% po 6-ih mesecih jemanja, ne da bi potrebovali shujševalno dieto; odpravi celulit pri ženskah; zviša nivo življenjske energije.
  Večina preparatov na svetovnem tržišču dosega te rezultate, boljši med njimi dosegajo celo 100% zvišanja nivoja IGF-1 v telesu. Vendar se moramo spomniti, da je dosti uspešnejša telesna aktivnost, ki te številke močno preseže, že 30 minutna aerobna vadba zviša raven hormona za 100%, intenzivnejša vadba (dvigovanje uteži) pa neverjetnih 400-800 %!
  Priporočilo: RH, ki se izdeluje na osnovi aminokislin, je v primeru, da se vaš RH še vedno proizvaja, zelo učinkovit (toda manj, kot tisti, ki ga vbrizgnejo z injekcijami) in nima nikakršnih negativnih stranskih učinkov. To enako velja za homeopatski in za RH, ki se ga pridobiva iz rastlin. Slednji je tudi najboljši. Priporoča se vsem starejšim od 35 let. Ne pozabimo - aerobna telesna vadba zadevo dodatno zelo izboljša!

DHEA ( Dehydroepiandrosteron)
Ta hormon je prekurzor testosterona in estrogenov, torej se ti hormoni tvorijo iz njega. Igra zelo pomembno vlogo pri izgradnji in popravilu beljakovin v telesu, vendar z leti naglo upada. Nekatere raziskave na laboratorijskih živali so pokazale neverjetne lastnosti DHEA dodatkov: zaščita pred obolenji srca, rakom, bolezni imunskega sistema, debelostjo, diabetesom, poleg tega naj bi podaljšalo življenjsko dobo kar za 50%. Opravljene študije so pokazale, da DHEA zmanjša raven holesterola v krvi, v daljšem časovne obdobju pa popravi počutje in zmanjša depresijo. Vendar je treba vedeti, da ta hormon spada med steroide in ga športniki ne smejo jemati. Neka francoska študija pa je pokazala, da večje količine DHEA -ja lahko povzročijo rak. Tudi pri tem hormonu je značilno, da se po naravni poti intenzivneje tvori pri večjih telesnih naporih.
Priporočilo: če se odločite za jemanje tega hormona, z njim ne gre pretiravati.

7 - Keto
Nadomestek DHEA se v jetrih spremeni v spolne hormone, manjši del pa se pretvori v 7 - Keto DHEA. Obstaja verjetnost, da pa ima ta 7 - Keto hormon (čeprav v bistvu to ni hormon, ampak encim) tiste pozitivne lastnosti, ki jih pripisujejo DHEA-ju. 7-Keto se v jetrih ne spremeni v spolne hormone. Opravljene so bile študije, ki so pokazale, da je tudi doziranje 200 mg/dan povsem varno za človeka. 7-Keto uporabljajo predvsem bodybuilderji, saj učinkovito poveča mišično maso.

Pregnenolon
  Dobesedno vsi človeški hormoni se lahko proizvedejo iz tega hormona. Slaba stran tega hormona tiči v dejstvu, da z leti njegova raven hitro upada. Nadomestki prognenolona nimajo nikakršnih stranskih učinkov. Ugotovili so zgolj, da včasih pri uporabi ekstremno visokih vnosov tega hormona, lahko pride do nekaterih blažjih težav ( nespečnost, vzdražljivost, tesnoba, jeza, akne in glavobol). Drugače pa ima pregnenolon izredne lastnost. Poleg dejstva, da se iz njega lahko tvorijo vsi človeški hormoni, kadar za to obstaja potreba, ima ta hormon še celo paleto drugih koristnih lastnosti: izredno okrepi sposobnost spomina in kognitivnih sposobnosti; podpira adrenalne žleze; močan agent proti utrujenosti; izredno pomaga pri revmatskih pojavih; odpravlja nepravilnosti pri veznem tkivu- revmatizem, osteoartritis, scleroderma, psoriaza, lupus in spondilitis; popravlja strukturo mielinske ovojnice; blaži poporodne težave in težave  pri menopavzi; počutimo se odlično.
  Priporočilo:  začnite s 5mg, vsak dan zvišajte dozo za 5mg, dokler ne dosežete dnevni vnos 30mg (ali pa se že prej dosežete odlično razpoloženje), potem pa postopek obrnete v drugo smer (vsak dan 5mg manj). Najbolje je, da se odlično počutite pri najmanjši možni količini. Potem jemljite pregnenolon le še 2-3 krat na teden, da ne zaustavite naravno izločanje tega hormona. Dnevna količina pregnelona je odvisna tudi od starosti: za mlajše od 50 let se priporoča dnevna doza 10-20mg, 2-3 x /teden. Starejši od 50 let naj dozirajo dnevni vnos 15-30mg.

Melatonin
  Je naravni hormon, ki se izloča v epifizi, žleza, velika kot zrno graha, se nahaja v možganih, izloča hormon le v popolni temi. Že najmanjša svetloba v spalnici preprečuje izločanje tega hormona. Tudi če prekrijemo oči, svetloba pa je okoli nas, se melatonin ne izloča. Kakršna koli svetloba pade na del našega telesa, se hormon ne izloča. To je lahko zelo velika težava, saj skozi spalnična okno nenehno vdira svetloba iz javne razsvetljave, ali pa mesečina. Torej moramo okna popolnoma zagrniti s težkimi zavesami, ki bodo zunanji svetlobi preprečevale vstop v spalnico.
 Melatonin so odkrili leta 1958 in od takrat naprej ga znanstveniki vseskozi preučujejo. Ta hormon ima izjemne pozitivne lastnosti, težava pa je v tem, da z leti drastično upada njegova produkcija. Zato so dodatki nujno potrebni (poleg že prej omenjenega spanja v temi).     Koristnost melatonina: boljši spanec - premalo melatonina povzroči, da težje zaspimo, preveč melatonina pa povzroča utrujenost preko dneva; imunski sistem boljše deluje, čeprav sam vpliv hormona še ni povsem raziskan (obstaja verjetna razlaga, da melatonin ponoči med spanjem,v kombinaciji z drugimi procesi "popravlja" telesne funkcije), preprečuje prehlad in vnetja; poznane so njegove izredne antioksidacijske sposobnosti, vendar zaradi nezmožnosti "skladiščenja", deluje le preko noči; vzbuja dobro počutje in je odlično sredstvo za ljudi, ki trpijo za depresijo, melanholijo, naglo in ciklično menjavo razpoloženja (letni časi); borec proti raku; pomaga srcu; olajša simptome astme; lajša Alzheimerjevo bolezen, itd.
  Priporočilo: v majhnih odmerkih, nekajkrat na teden. Z leti lahko dozo zvišamo in tudi pogostnost jemanja. Predvsem pa spite v popolni temi. Zjutraj pa se nastavite sončnim žarkom, da boste zbujeni in čili, ter odlične volje!

Zaključek

  S hormoni se ne gre igrati! Ženske, ki se trudijo z zanositvijo, nosečnice in doječe matere - preden vzamete kak hormonski dodatek, se posvetujte s svojim zdravnikom. To velja tudi za osebe, ki so se že zdravile za boleznimi imunskega sistema, raka, duševni bolniki  in ljudje, ki so se zdravili za depresijo. Tudi osebe, ki so se zdravile s steroidi, naj se pred tem posvetujejo s svojim lečečim zdravnikom.

NARAVNI HORMONSKI DODATKI:

Progesteron

DHEA

Triple Hormone (DHEA, Melatonin, Pregnenolone)

 

 

NAPREJ >> poglavja: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ,10, 11, 12, 13, 14, 15