Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > (ne)razumevanje progesterona


(Ne)Razumevanje progesterona

Kaj je progesteron?

Progesteronska terapija

Progesteron in rak dojke

Progesteron lahko izboljša okrevanje v primeru poškodb možganov (velja tudi za multiplo sklerozo in poškodbe hrbtenjače)


(Ne)Razumevanje progesterona

Na internetu je možno prebrati mnogo nesmislov o progesteronu. Znanstveno pa je dokazano, da v sodobnem svetu živimo v estrogenski dominaciji, ki jo povzročajo industrijske kemikalije – oponašalci estrogena.

Estrogen je življenjskega pomena za človeka (predvsem za ženski spol), izloča se v dosti manjših količinah kot progesteron, toda kljub temu je ta mnogo bolj potenten od slednjega. Estrogen je tisti, ki ženskam omogoči, da v puberteti dobijo zapeljive obline, kajti on stimulira proizvodnjo maščobnih celic. Če ga je preveč, ženska pridobi preveč na teži, v primeru moškega pa tudi ta pridobi bolj ženske obline in preveč maščevja pod kožo. Do tega pride v primeru, če imamo premalo progesterona, kajti ta po potrebi zavre negativne učinke prekomernega estrogena.

Estrogen spodbuja razmnoževanje vseh hormonsko odvisnih celic, predvsem v prsih in endometrialnih celic. Zaradi tega dekletom v puberteti zrastejo dojke. Če je preveč estrogena, potem pri ženskah nastane gigantomastija, pri moških pa ginekomastija, to pa lahko privede do raka na dojki pri obeh spolih.

Estrogen je odgovoren za vsakomesečen razvoj jajčeca in za razrast endometrialnih celic, če pa ga je preveč, potem zmoti normalen cikel, prepreči ovulacijo in zviša možnost za hudo krvavenje ter za nastanek endometrialnega raka.

Poleg tega, da estrogen povzroča razmnoževanje celic, je prav tako hormon, ki povzroča vnetja. Progesteron pa zaustavi mitozo (delitev celic), kar deluje pozitivno v primeru endometrioze, nastanku miomov, raka, endometrialne hiperplazije, hudega krvavenja itn.

Tudi fitoestrogeni, ki se nahajajo v hrani, na celice delujejo estrogensko. Teh se težko izognemo, dobro pa je, če se izogibamo vseh stročnic in žitaric.

Obstaja preko 100 vrst kemikalij, ki so hormonski (estrogenski) oponašalci – v zraku, v vodi, hrani in v kremah za nego kože (predvsem v kremah za sončenje). Če jemo organsko hrano in če se izogibamo strupov v kozmetičnih preparatih, potem lahko zadevo nekoliko omilimo. Uporaba progesterona pa nas lahko ubrani pred temi škodljivimi učinki.

Progesteron je hormon, ki umirja procese v telesu, močno učinkuje pri protivnetnih procesih in je izjemen diuretik. Je edino zdravilo, ki pomaga pri hudih travmah možganov (jemlje se ga preko transfuzije).

Še nekaj o razbitih mitih o progesteronu:

  • se ne kopiči v maščobnem tkivu

  • celični receptorji za progesteron vedno obdržijo občutljivost na ta hormon

  • nanašamo ga lahko po vsej koži, celo dlačni folikli imajo sposobnost absorpcije

  • več progesterona ne bo imelo za posledico več estrogena ali testosterona (prav nasprotno), čeprav se prav iz njega ta dva hormona tvorita

Pri ženskah, ki imajo menstrualne težave, so ugotovili, da imajo premalo progesterona, prav tako tudi pri moških, ki trpijo za bolečinami v križu in v prsih.

Pri hujših težavah je potrebno jemati 100 – 200 mg progesterona na dan.

Če ženske pričnejo jemati progesteron v času ovulacije, je možnost zanositve dosti večja.Naprej >>> Kaj je progesteron?

Progesteronska naravna krema (ponudba)>DOMOV<