Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > Temelji zdravja 1. poglavje - uvod
 
 

1. POGLAVJE - UVOD

 

Da je medicina v zadnjih 120 letih doživela skokovit napredek, o tem ni moč dvomiti. Lepra, kuga, kolera, črne koze, TBC, otroška paraliza, infekcije, otroške bolezni...seznam bolezni, ki jih je sodobna medicina skoraj v celoti odpravila po vsem svetu. Največji napredek je doživela kirurgija, ki dela čudeže, od umetnih sklepov, zamenjavi srčnih zaklop, pa vse do presaditve vitalnih organov. Mogoče se je še večji napredek zgodil v diagnostični medicini, saj nove tehnologije omogočajo vpogled v človeško telo s tako preciznostjo in relevantnostjo, da je postavitev diagnoze postala že skoraj domena računalnikov.
  Toda pojavile so se nove, zelo smrtonosne bolezni, na katere pravega odgovora še nimamo (AIDS, rak, bolezeni srca in možganov, diabetes, virusne infekcije...). Salkovo cepivo proti poliomelitisu je zadnje veliko odkritje sodobne medicine (v 50-tih letih prejšnjega stoletja).
Ne verjamem, da obstaja podatek, koliko novih zdravil se registrira v poprečju na leto. Številka mora biti izredno visoka. Toda zadnje veliko odkritje zdravila (v bistvu je cepivo in ne zdravilo) se je zgodilo pred pol stoletja, zakaj potem vsakodnevno prihaja do registracije novih zdravil, oz.kaj ta zdravila zdravijo?
   Odgovor je zelo čuden, toda pravilen: nova zdravila zdravijo posledice drugih zdravil oz. posledice zdravljenja uradne medicine. V ZDA v poprečju osebe starejše od 65 let dnevno jemljejo 15 različnih zdravil, od tega je le eno ali dve za zdravljenje bolezni same, ostala so za zdravljenje posledic zdravljenja. V ZDA letno porabijo več kot 1.000 milijard dolarjev za zdravstvo, kar je toliko, kot je skupni bruto družbeni produkt 124 najrevnejših držav sveta! Kljub tem strašnim investicijam v zdravstvo, je v zadnjih 30-tih letih strahoten porast najnevarnejših bolezni.
   Če bi vas vprašal, od česa Američani najpogosteje umirajo, verjetno tudi približno ne bi uganili. Odgovor: najpogostejši vzrok smrti v ZDA je zdravljenje samo. Na leto 700.000 pacientov umre zaradi odziva na zdravilo, če prištejemo še napačno uporabo zdravil, zdravniške napake in sepse, kot posledico zdravniških posegov v telo pacientov, bi dobili fantastično številko - blizu 1 milijona (v to številko niso vključeni rakavi bolniki, ki umrejo za posledicami kemoterapije in obsevanj).
100 milijard dolarjev  letno stane zdravljenje raka, uspešnost pa je enaka tisti izpred 50, 80 let.
---

  Koncept sodobne medicine, ki jemlje človeško telo, kot skupek posameznih (sestavnih) delov, je uspešen le pri kirurgiji – obrabljen kolk odžaga kirurug, na njegovo mesto pa namesti umetnega, zašije rano, in prične se rehabilitacija. Toda pri poglavitnih boleznih ta koncept zataji. Primer:

 Vaše arterije so zamaščene, kar povzroči povišan krvni pritisk. Zdravnik vam predpiše zdravilo, ki uravnava vaš krvni pritisk, torej "zdravilo" za posledico in ne za vzrok bolezni – žilne obloge in poapnenje žil. Da bi vam znižal krvni pritisk, ima zdravnik na razpolago v glavnem 4 vsrte zdravil.
  1.diuretic – ta zniža krvni pritisk na tak način, da izločate več vode iz telesa. Ko se zmanjša volumen telesnih tekočin, se zmanjša tudi krvni pritisk. Stranski učinki: vrtoglavica, oslabelost, nevarnost infarkta in impotenca.
  2.kalcijeva blokada kanalov – sprošča in širi arterije, s tem zniža krvni pritisk. Stranski učinek: 60% večja možnost srčnega infarkta.
  3.beta blokatorji – oslabi srčno mišico, zaradi tega ne more več črpati kri toliko, kakor je normalno. S tem se zniža krvni pritisk. Stranski efekt: zelo poveča nevarnost kongestivnih odpovedi srca.
  4.ACE inhibitorji (novo zdravilo) – deluje podobno, kot  kalcijevi blokatorji kanalov. Stranski učinki: lahko povzroči hude alergijske reakcije, smrtno nevaren za fetu in dojenčke, povzroča okvare ledvic.

  Ker se na tak način zdravniki  osredotočajo zgolj na posledice in ne na vzrok bolezni (žilne obloge), se bo bolezenski proces nadaljeval (bolečine v prsih, kratka sapa..) in potem ta način zdravljenja na koncu odpove. Takrat se morajo zdravniki zateči k naslednjemu koraku : bypass ali pa angioplastika. S tem olajšajo simptome.
   Toda druge žile, ki niso bile zajete v kirurški poseg, bodo še vedno na udaru bolezni. Posebno arterije, ki dovajajo možganom svežo kri. Verjetnost infarkat (srčni, možganski) se bo močno povečala.
  Vendar se vam ni treba bati, saj imajo zdravniki še eno sredstvo – couamadin (v bistvu strup za podgane), ki preprečuje sprijemanje krvnih delcev oz.redči kri. Toda tudi to zdravilo ima svojo problematiko. Zavedati se je treba, da boste še vedno morali jemati zdravila proti visokemu krvnemu tlaku in zdravila, ki lajšajo posledice teh zdravil.
  Zato se ne gre čuditi, če poprečen Američan, starejši od 65 let, v poprečju vsak dan popije 15 različnih zdravil.
  In vsega tega ne bi bilo treba, saj se da te bolezni zaustaviti in celo popolnoma ozdraviti.
Obstaja alternativa, ki vsak dan ozdravi veliko število teh "neozdravljivih" bolezni. Holistični zdravitelji, "odpadniki" klasične medicine in zeliščarji so prava alternativa uradni medicini, ta alternativa je dosti uspešnejša pri zdravljenju kroničnih bolezni.

 

NAPREJ >> poglavja: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ,10, 11, 12, 13, 14, 15