Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > Temelji zdravja > 4.poglavje
 
 

4.POGLAVJE - PROBIOTIČNI ČUDEŽ

 

  Rodimo se skoraj sterilni, v našem drobovju ni nikakršnih mikroorganizmov, toda takoj za tem se tam prične boj za prevlado, boj med koristnimi in škodljivimi bakterijami. Če dojenčka mati doji po naravni poti, potem v obdobju 4-7 dni po rojstvu bitko dobijo koristni mikroorganizmi, ki prevzamejo skoraj ves teritorij (90%) od ust do danke. To je tudi razlog, da so dojenčki, ki jih matere dojijo, manj dovzetni za različne infekcije. Te koristne bakterije (predvsem bifidobakterija) izločajo v prebavilih tudi zelo pomemben stranski produkt, ki omeji možnost razvoja patogenih bakterij, nevarnih za razvoj bolezni in infekcij. Isto velja tudi za ustno in nosno votlino, ter v vaginalnem traktu (samo v ustih se razvije 40 različnih nam koristnih bakterij).
  V zdravem prebavnem traktu se razmnoži vojska  400-tih različnih mikroorganizmov in ta vojska šteje preko 100 trilijonov vojakov! Ta vojska pomaga pri prebavi in črpanju hranil v organizem, poleg tega pa aktivno delujejo pri tvorjenju različnih encimov in vitaminov iz skupine B.
  Sčasoma pa se tudi ta vojska utrudi in postara, postane manj dejavna. K pojemanju moči najbolj pripomore vse bolj kislo okolje v telesu, ki nastane predvsem zaradi nepravilne prehrane in slabih razvad. S tem omogočamo razvoj škodljivih mikroorganizov. K uničevanju naše flore veliko prispevajo tudi zdravila (predvsem antibiotiki), klorirana voda, počasna prebava…
  Nam koristna črevesna flora je prvi branik našega zdravja, saj uniči vse škodljive bakterije in druge vsiljivce. Nepravilna prehrana in antibiotiki (te zaužijemo tudi preko rdečega mesa in perutnine) popolnoma zredčijo našo vojsko, če je teh vojakov bilo na začetku 100 trilijonov v 1 mm2, se lahko njihovo število zmanjša zgolj na 4 vojake!!!
  Kemoterapija in obsevanje sta smrtna sovražnika nam koristnih bakterij. Naša prebavila le stežka prebavljajo meso in maščobe, za to potrebujejo preveč časa, kar omogoča hitro rast nam škodljivih bakterij.
   Koristne bakterije nas ščitijo pred zvišanemu holesterolu, pred nastankom raka, pred ulkusom,  kolitisom in drugimi črevesnimi bolezni, vnetjem nožnice, pred kandido, pred virusi in glivicami….skratka, ščiti naš imunski sistem v celoti.


   Zaključek


  Če hočemo vzpostaviti zdrav organizem, potem moramo storiti vse, da obnovimo našo črevesno floro. Na tržišču je veliko dodatkov k hrani, ki nam lahko pomagajo pri reševanju te naloge, vendar je pri tem potrebna previdnost, saj vsi izdelki niso v resnici dobri. Pravilna prehrana nam lahko tudi zelo pomaga (že prej sem omenil organsko pridelano laneno seme). Jogurt je ena izmed možnosti (S.thermophilus in L.bulgaricus), toda najboljši jogurt je tisti, ki si ga naredimo sami; sestavljeni ogljikovi hidrati ( sadje, stročnice, zelenjava) pomagajo rasti bifidobakterijam v debelem črevu.
   Kdor mora jesti meso, potem naj uživa le meso iz naravne prireje (brez antibiotikov), najboljša je drobnica, divjačina, ulovljena riba….

 

NAPREJ >> poglavja: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ,10, 11, 12, 13, 14, 15