Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > Temelji zdravja > 8.poglavje - zelišča
 
 

8.POGLAVJE - ZELIŠČA

 

 V zadnjem času so farmacevtske multinacionalke "odkrile" naravno moč zelišč. Prva misel – končno je napočil čas za slavje zeliščarjev in alternativcev! Ne nujno. Zgodovina nas uči, da kadar se mogočneži počutijo ogrožene, poskušajo nevarnost nevtralizirati tako, da jih speljejo v predvidljive ter obvladljive tokove in jih na tak način razvodenijo (okoljska gibanja, različne humanitarne dejavnosti, organizacije za zaščito človekovih pravic, OZN, alternativna medicina…). To se dogaja tudi na področju zelišč. Medicinska srenja potrebuje 'standardizacijo', ki naj bi določala doziranje preparatov in učinkovitost. Tak primer standardizacije imamo že dolgo časa pri npr.pomarančnem soku. Proizvajalci so določili "aktvine sestavine" pomarančnega soka, ki so odgovorne za njegov okus (sladilo in kisline). Če je pošiljka pomaranč premalo sladka ali pa preveč kisla, potem sok teh pomaranč zmešajo s sokom pomaranč, ki so bolj sladke in manj kisle, zato je tak standardiziran sok vedno enakega okusa. Kljub tej standardizaciji je tak sok dosti slabšega okusa in vonja, kot sveže stisnjen pomarančni sok. Zakaj? Odgovor tiči v dejstvu, da je sadni sok dosti kompleksnejša zadeva, kot sta le kislost in sladkost, je mešanica številnih drugih faktorjev (različni okusi, estri, olja). Podobno je pri grozdju, oz. pri vinu. Vrhunsko vino ni vedno enake kvalitete (okus, stopnja alkohola, sladkorja, cvetica…), kjub temu, da je narejeno iz istega grozdja, iz istega vinograda in po istem postopku. Pomembna je letina ( sonce, padavine, temperatura…).
  Standardizacija torej teh naravnih okoliščin ne upošteva, kot tudi kompleksnosti sestavin ne. Zelišč ne moremo standardizirati , saj je izredno pomemben vir teh zelišč ( podnebje, prst, klimatski pogoji, onesnaženost okolja, pravilno nabiranje zelišč, hramba, transport…).
Izdelava teh zeliščnih ekstraktov je tudi sporna, saj proizvodnja izloči »neaktivne substance« iz zelišč, brez pravih dokazov, da so te substance v resnici nepomembne. Glavna napaka tiči v tem, da zelišč ne moremo obravnavati po istem principu, kot zdravila.
 Zdravilna zelišča ljudje preučujemo že stoletja in znanja o njih najbolje poznajo zeliščarji.

 

 

 

NAPREJ >> poglavja: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ,10, 11, 12, 13, 14, 15