Holist.eu - 1. slovenski holistični portal

Prva stran > Temelji zdravja > 13. poglavje - čiščenje jeter in krvi

 
 

13. POGLAVJE - ČIŠČENJE JETER IN  KRVI

 

 Jetra so največji notranji organ, zelo kompleksno zasnovana in z več kot dvestotimi funkcijami. Med njimi so: regulacija, sinteza, izločanje, shranjevanje, transformacija in spreminjanje različnih snovi v človeškem telesu. Jetra čistijo kri, shranjujejo maščobo, presnavljajo alkohol, uničujejo in nevtralizirajo različne strupe, proizvajajo nove beljakovine, odstranjujejo odpadni material, pomagajo prebavnim procesom (žolč), shranjujejo sladkor, minerale in vitamine, uravnavajo in izločajo holesterol, skrbijo za hormonsko ravnotežje, po potrebi na hitro zagotavljajo dodatno energijo, iz telesa izločijo različne bakterije in proizvajajo imunološke sestavine….Poleg tega so edini organ, ki se lahko regenerira.
Mnogi povezujejo splošno človeško zdravstveno stanje s stanjem jeter. Če so jetra preveč preobremenjena in zlorabljena, potem se bo to zagotovo odrazilo na celotno telesno počutje in zdravje. Zdrava jetra – zdrav človek!
Na kakšen način kompromitiramo stanje jeter? Predvsem so to različni strupi (alkohol, droga, zdravila, različne kemikalije, kemoterapija…); prevelik vnos beljakovin, hrane in enostavnih OH (sladkor…); pesticidi (hrana), težke kovine; premajhna telesna aktivnost; bolezni (hepatitis). Alkohol povroča vnetje jeternega tkiva, kar ima za posledico nezmožnost filtriranja krvi in s tem preveč maščob v jetrih, vse to dodatno kompromitira vnetje tkiva. S tem jetra izgubijo zmožnost regeneracije – ciroza jeter. Prevelik vnos hrane pa povzroči pomankanje prebavnih encimov, zato so jetra preobremenjena, saj poskušajo pomagati prebavnemu sistemu (žolč). Preobremenjenost jeter velja tudi pri prevelikem vnosu beljakovin, saj jih morajo spremeniti v bolj enostavne snovi. Enostavne OH jetra spremenijo v triglyceride in jih shranijo kot maščobo. Preveč maščobe v jetrih povroči moteno delovanje tega organa.
 Nepravilno delovanje (disfunkcija) jeter se demonstrira z naslednjimi simptomi: prebavne težave, zaprtje, alergije in senen nahod, diabetes, povišan krvni tlak, debelost, neplodnost, pomanjkanje energije. Kaj storiti?
 Na našo srečo imajo jetra sposobnost regeneracije, zato lahko s pravo dieto stvari pravočasno popravimo. V hujših primerih se moramo zateči k dieti s sokovi iz surove zelenjave in sadja. Poleg naštetega moramo nekajkrat na leto opraviti še razstrupljevanje jeter. Seveda pa moramo vseskozi paziti, da dobijo jetra dovolj hranilnih dodatkov.
 V ZDA zaseda 1.mesto na top-lestvici izvajanih kirurških posegov – odstranitev žolčnika. Kakšne so posledice take operacije: v resnici nimamo več žolčnih kamnov, toda problem, ki je stvar tudi sprožil, ostane – moteno delovanje jeter. Poleg tega pa odstranitev žolčnika stvari dodatno poslabša – ker žolčnik deluje kot rezerva žolča, v primerih, ko je nujna večja količina žolča, te rezerve ni, zato ga dobimo manj, kot pa bi ga potrebovali. Z odstranitvijo žolčnika se žolč nenehno izloča v prebavila, kar privede do problemov pri prebavi in dolgoročno pomanjkanje določenih nujnih hranil za naše telo. Če vsako leto opravimo razstrupljanje jeter, potem taka operacija ne bo nikdar potrebna!
Kako razstrupimo jetra?
 Če opravimo čiščenje jeter, potem bomo dosegli take pozitivne rezultate pri našem počutju, ki jih tudi čiščenje prebavil ne doseže (pa že s slednjim dosežemo fenomenalno počutje!). S čiščenjem jeter bomo dosegli sledeče: organ bomo osvobodili  prevelkih količin maščob, starih zalog holeseterola, žolčnih kamnov, različnih strupov, ostankov zdravil, ter še številne druge strupene snovi.
 Ne smemo pa pozabiti, da brez poprejšnjega čiščenja črevesja, razstrupljanje jeter ni možno!

Čiščenje jeter na pospešen način:
  Dieto začnemo vsako jutro, 5 dni zaporedoma. Na tešče popijemo 3 dl čiste vode, s tem speremo  naš prebavni trakt.
 -1 uro kasneje v mešalcu zmiksamo kozarec svežega jabolčnega soka ali grozdnega soka ( z vsemi ostanki sadežev), sok sveže stisnjene limone, strok česna (vsak dan dodamo še 1 strok), žlico deviškega olivnega olja (vsak dan dodamo dodatno žlico olja), kos ingverja (cca. 2,5 cm) in kozarec vode (3 dl). Ko napitek popijemo, si lahko usta osvežimo s požirkom poljubnega soka.
 -15 minut kasneje popijemo 2 skodelici čaja, kar dodatno pomaga pri razstrupljanju jeter. Izredno pomebno je tudi 3-6 krat na dan popiti tinkturo, ki razstruplja jetra. To tinkturo pijemo toliko dni, da porabimo vso stekleničko.
In kaj jesti v času diete?
1.dan
Dopoldan, po zaužitju zgoraj opisanega napitka in v času do 1 ure pred kosilom, jejte sveže sadje, kolikor hočete, in pijte zelenjevni sok ( posebno koristen je sok iz rdeče pese). Vse sokove lahko redčite z vodo.
Za kosilo lahko popijete razredčene sokove, jeste surovo zelenjavo, ali pa si pripravite solato iz kalčkov, lahko tudi dodate različna zelišča in dišavnice, za dresing pa uporabite oljčno olje in limonin sok (lahko tudi domač jabolčno kis). Kadar postanete lačni, popijte sok, ali pa pojejte sadje oz.zelenjavo.
Večerja – sveže sadje ali sok iz svežega sadja (lahko tudi sadno kašo)
2.-4.dan
Po jutranji terapiji pijte čim več sokov in zeliščnih čajev (priporoča se dnevni vnos 4 l - skupaj). Priporočamo tudi pitje kalijeve juhe, ki je pripravimo na sledeč način:

  1. olupke večjih krompirjev (za prst debelo vrhnjo plast gomolja, z lupino vred) – OSTALI KROMPIR ZAVRŽEMO!
  2. Narežemo svežo zelenjavo: korenje, zeleno, celo rdečo peso (tudi liste), peteršilj in veliko česna (do 50 strokov) ter čebule

 Vse skupaj damo v večji lonec, dodamo čisto vodo in kuhamo na nizki tempetaruri 40-60 minut.  Kuhano zelenjavo vzamemo ven iz lonca, preostanek juhe pa ohladimo in prelijemo v posodo, ki jo hranimo v hladilniku. To zelenjavno juho, polno kalija, pijemo skozi ves dan, količina naj zadostuje za 2 dneva.
5.dan
 Isto kot 1.dan

30-dnevno čiščenje jeter
 Skodelico naribane rdeče pese z olivnim oljem in limoninim sokom. Moramo užiti tudi detox čaj in tinkturo (tako kot pri hitri dieti). To počnemo vseh 30 dni.

 Kakšne posledice bomo dosegli? Poleg samih pozitivnih občutkov in močno izboljšanega zdravstvenega stanja, bomo med samo dieto lahko v blatu opazimo delčke, ki so podobne kamenčkom, v velikosti graha in zelene barve. Opazili boste tudi rdeče in črne kamenčke, včasih pa je moč videti tudi majhne kristale, ki so nastali iz holesterola. Največkrat se med dieto izloči okoli 2.000 teh kamenčkov. Zdaj ste seveda prepričani, da se razstrupljanje jeter mora opraviti.

Detox čaj
  Čaj nam bo pomagal pri samem procesu razstrupljanja, poleg tega pa ima blažilne učinke pri morebitnih slabostih, ki lahko spremljajo dieto. Glavna sestavina tega čaja je regratova korenina, ki je najmočnejše lipotropično zelišče, kar jih poznamo. Poleg tega je ponavadi v dobrem detox čaju tudi ingver, cimet, nageljnove žbice, repinčeva korenina,  njivska preslica, uva ursi, koren peteršilja ( ta sta dobra za ledvica).
 Koliko čaja je potrebno popiti?
 Petnajst minut po jutranjem napitku spijemo dve skodelici čaja, potem preko dneva še nekaj skodelic, osladimo lahko z medom ali pa javorjevim (100% naravnim) sirupom.
Tinktura
 Tinktura iz zelišč (repinčeva korenina,  picrorhiza, artičoke ali pa perje rdeče pese) pomaga jetrom, da se obnovijo in regenerirajo, poleg tega pa olajša izločanje prekomernih zalog holesterola. S tinkturo lahko jemljemo tudi rastline, ki učinkovito uničujejo morebitne parazite v jetrih, kot sta pelin in orehi (dobra kombinacija z česnom v napitku!).
Tinkturo jemljemo 3-6 krat na dan, po dve žlički, dokler ne izpraznimo cele stekleničke.
 Kri
 V krvi imamo veliko nečistoč, kot sta holesterol in maščoba, ter strupene težke kovine. Čeprav se verjetno tega niso popolnoma zavedali, je bilo puščanje krvi v srednjem veku (tja do 18.st) zelo učinkovit način čiščenja krvi in s tem izboljšano stanje bolnikov. Nesnaga v naši krvi je popolnoma logičen rezultat življenskih in prehrambenih navad sodobnega človeka, če pa temu dodamo še onasnaženost okolja v sodobnem življenju, potem se ne gre čuditi, če naše telo tej nalogi ne more biti kos. Sladkane in gazirane pijače, s fungusi »bogato« pivo, cvrtje, salame in svinjina, velike količine s kemikalijami prepojenega sladkorja, pecivo iz rafinirane in obarvane moke….vse to jemo in pijemo dan za dnem, z zelo malo telesne aktivnosti. Telo ni neuničljiv stroj (če tak sploh obstaja?), zato se spodobi, da mu v tem nenehnem naporu, včasih tudi nekoliko pomagamo, vsaj enkrat na pol/četrt leta s pošteno razstrupljevalno dieto.
Katera zelišča učinkovito prečistijo kri?
 Neglede na mnenje zdravnikov, so zelišča, ki zmorejo čistiti človeško kri, znana že stoletja. Med  njimi so: cvetovi rdeče detelje, repinčeva korenina, makija, zimzelen in phytolacca- navadna barvilnica. Pri odstranjevanju strupenih težkih kovin iz telesnega sistema poznamo tudi h(k)elatorje, snovi, ki se vežejo z kovinskimi delci, ter se v taki obliki kasneje po naravni poti izločijo iz telesa. Zadeva je poznana predvsem v povezavi z zdravljenjem koronarnih bolezni. Verjeli ali ne, na svetu obstajajo tudi države, kjer so operacije, povezane s srčno-žilnimi boleznimi prepovedane (bypass, angioplastika)! Le v izjemnih situacijah je dovoljen kirurški poseg. Ena izmed teh držav je Nova Zelandija. Srčni bolnik se mora najprej zdraviti na alternativni način, s helacijskim postopkom. Edina slaba stran tega postopka je, da se mora pacient zdraviti pri zdravniku, ki mu mora dati 30 krat zdravilo skozi določeno obdobje. Postopek traja 3-4 ure (podobno kemoterapiji), saj dobiva helatorski odmerek intravenozno. Poleg odstranjevanja težkih kovin iz telesa, helacija odstrani obloge na arterijah in prepreči nastanek škodljivih prostih radikalov.
 Logično vprašanje: zakaj (če je učinkovitost helatov znanstveno dokazana) potem sodobna medicina še vedno opravlja ogromno operacij z umetnimi obvodnicami in angioplastiko? Odgovor tiči zopet v denarju: samo v ZDA te operacije stanejo preko 100 milijard ameriških dolarjev, od tega denarja klinike in srčni kirurgi dobro živijo. Helacijsko zdravljenje je mnogo ceneje in učinkoviteje, toda izpad dohodka je glavni razlog, da se še naprej uporablja kirurgija!
Helator, ki se ga da jemati tudi v obliki tablete, se ime nuje cystein, toda ta način spremlja večje število težav. Obstaja pa alternativa, naravnega izvora. To je svež cilantro. Prve študije dokazujejo veliko uspešnost te rastline pri odstranjevanju strupenih kovin iz telesa in to v zelo kratkem obdobju (2-3 tedna). Kako se z lahkoto dokaže učinkovitost cilantra? Preprosto, ko pričnemo jemati »pesto cilantro« se izmeri količina težkih kovin v urinu in to merjenje pokaže, da se v obdobju jemanja te zdravilne rastline močno poveča izločanje težkih kovin, katerih količina proti koncu diete usahne. Kaj je cilantro? O »magičnih« učinkih cilantra so veliko vedele že mnoge davne civilizacije, od Mezopotamije, Egipta, Stare Grčije,  cilantro je omenjen tudi v knjigi »1001 noč«. To so listi grmovja koriandra (začimba, se redno uporablja pri kitajski kulinariki), ki si ga lahko sami posadimo doma na balkonu ali oknu, saj je tudi okrasna rastlina. Porežemo mlade lističe in naredimo pesto: skodelico lističev sesekljamo skupaj z 6 žlicami deviškega oljčnega olja. Dodamo strok česna, ½ skodelice mandljev, indijskih oreščkov in še drugih oreščkov (organsko pridelanih), dodamo še 2 žlici limoninega soka. Vse skupaj zmiksamo (lahko dolijemo malo vroče vode), damo v kozarec in ga shranimo v hladilnik. Vsak dan vzemite dve čajni žlički te paste, tri tedne zapored. Je odličnega okusa. To dieto opravite 2-3 na leto, s tem boste svoje telo osvobodili vseh težkih kovin.*
Pri odstranjevanju kovin, predvsem aluminija iz telesa se priporoča  uživanje svežih jabolk ali pa domač jabolčni kis.
Kislost telesa
 Zakaj se zviša kislost telesa? Pri presnovi hrane (OH, beljakovine, maščobe) se tvorijo različne kisline: žveplova in fosforna kislina (beljakovine), mlečna ter acetilna kislina (OH, maščobe). Kisline so za telo izredno nevarne, zato je primarna naloga človeškega organizma, da te kisline nevtralizira, saj jih ne more izločiti skozi ledvica. Za nevtralizacijo teh kislin telo potrebuje zadostne zaloge mineralov. Najpomembnejši je kalcij, sledijo pa še kalij, magnezij in natrij. Nastane resna težava: kaj če nimamo zadosti mineralov, kot posledica slabega prehranjevanja? Naš organizem mora poiskati vsako zalogo mineralov, ki se nahaja v telesu, saj ne sme dovoliti, da postane naša kri preveč kisla, kajti to pomeni trenutno smrt. Najprej poišče minerale v slini, zato nam test sline pokaže morebitno pH neravnotežje v našem organizmu. Toda v slini ni veliko zalog mineralov, zato, če je potrebno, prične naše telo izrabljati kalcij, ki ga imamo zadosti v kosteh. Tako nastane osteoporoza.
Kako uravnotežimo kislost našega telesa?
 Seveda je na prvem mestu zdrava prehrana. Obstajajo tudi različni čaji in drugi dodatki. Veliko lahko storimo, če pijemo rahlo bazično vodo. Vodo lahko magnetiziramo, na ta način  kislot zmanjšamo za celo točko. Na Japonskem pa je že dolgo v rabi naprava, ki vodo »razdeli« na bazično – za pitje in na kislo – za ostalo rabo.
 Spremljajte svoj pH večkrat na leto, s tem boste imeli popolni nadzor nad svojim zdravstvenim stanjem.
Post
 Vse religije tega sveta zahtevajo od svojih vernikov post. In to z razlogom. Kaj dosežemo s postom? Pri postu se naše telo prične obnašati kot 'kanibal', prične jesti samega sebe. Najlepše pri celi zadevi je, da najprej prične »jesti« poškodovane in zastrupljene celice, zdrave pa pusti za skrajno silo! Naše telo se zaradi velikih količin zaužite hrane močno utrudi (po obilnem obroku si izmerite srčni utrip in opazili boste, da je ta povišan!) in njegova sposobnost samopopravljanja se zaradi tega zmanjša. Če pa se postimo, potem damo našemu organizmu dovolj časa, za regeneracijo, s tem se naše zdravstveno stanje izjemno izboljša. Obstaja več vrst posta. Post z vodo se ne priporoča, saj je lahko zelo nevaren. Dosti boljši je post s svežim sokom, lahko pa ga oplemenitimoz dodajanjem alg spiruline ali pa chlorelle. Zaradi produkcije ketonov med postom, moramo paziti, da popijemo dovolj čiste vode.

 

NAPREJ >> poglavja: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ,10, 11, 12, 13, 14, 15