Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > Temelji zdravja > predgovor
 
 

PREDGOVOR

 Verjetno ste se na moji spletni strani zaustavili zato, ker ste bolni, ali pa je to nekdo od vaših bližnjih. Povsem vas razumem, saj sem se sam začel ukvarjati bolj resno s to tematiko šele, ko je moja žene resno zbolela za rakom. Nisem zdravnik, zato sem se moral o njeni bolezni čim bolje informirati, nekaj pri znancih zdravnikih (eden izmed njih je spriznan onkolog), pa tudi pri drugih, ki imajo že tovrstne izkušnje. Najbolj pa mi je pomagal internet, ki mi je v trenutkih največje tesnobe dal upanje na svetlejšo prihodnjost. Hvala tistemu nesebičnemu Angležu, ki nam je to vsem omogočil!


  Prebral sem kar nekaj knjig, še več različnih člankov in pregledal ogromno spletnih strani. Naj za začetek uporabim razmišljanje Dr.Richarda Schultzeja.


"V trenutku, ko smo se rodili, pričnemo tudi umirati. To je dejstvo. Prav tako je dejstvo, da bomo vsi nekega dne umrli. Če je naše zdravstveno stanje tako, da nam ni več pomoči, potem moramo storiti vse (po možnosti naj za to poskrbijo naši najbližji), da si izborimo pravico, da sklenemo življensko pot na svojem domu, v svoji sobi. In umreti je treba čim manj boleče in s čim manjšim trpljenjem.Če bomo umrli zaradi visoke starosti, potem nam je uspelo. Če pa umremo prezgodaj, zaradi neke bolezni, potem je to velika škoda za vse. Vendar smo za to krivi sami."

  Povrnimo se k bistvu. Zbolimo zaradi (predvsem) našega načina življenja, naših slabosti in razvad, predvsem pa zaradi družbe, v kateri živimo. Vendar je to naša napaka, ki jo lahko drago plačamo. Poprečen človek živi v prepričanju, da je naša medicina tako dobra in sofisticirana, da je kos vsaki naši bolezni. Vendar temu ni tako, to je daleč, daleč od resnice. Večine fatalnih bolezni naša klasična medicina ne zna ozdraviti, še veliko huje, v prepričanju svoje vsemogočnosti, zaradi njihovega načina zdravljenja postanemo žrtve nepotrebnega trplenja. Sodobna medicina ne zna ozdraviti teh bolezni: gripa in druge viroze, malarija , bolezni srca in ožilja, alzheimerjeva in parkinsonova bolezen, skleroza multiplex, AIDS, rak (skoraj vse oblike napredujočega raka so neozdravljive), sladkorna bolezen, osteoporoza, TBC ( zopet na pohodu), nakar sledi še cela vrsta različnih sindromov in bolezni, ki so sicer zelo redke.


  Edino zdravilo, ki ga je iznajdla sodobna medicina, in to pred 80-imi leti, je antibiotik, ki pa zaradi pretirane izrabe postaja vse bolj neučinkovit. Uspešna je bila le pri razvijanju cepiv (zadnji v 50-tih letih, salkovo cepivo proti otroški paralizi).
Medicina je res izredno uspešna pri telesnih poškodbah (zlomi in prelomi kosti, poškodbe nastale v oboroženih spopadih, pri prometnih in drugih nesrečah, opeklinah, transplantacijah organov...).
  Mogoče je še bolj uspešna pri razvijanju novih diagnostičnih naprav.
  Toda glavni problem sodobne medicine je njen nauk, ki obravnava bolnika le po njegovih "sestavnih delih" in ne kot izredno kompleksno bitje, bitje, ki je vrhunski izdelek milijonov let evolucije in ki mu ni para v nam znanem svetu.


  Pred dobrimi stotimi leti je francoski zdravnik Bernard prvi spregovoril o vzrokih vseh bolezni. Prvi je uporabil termin "milieu interiuer" (notranje okolje) in s tem razvil teorijo, da šele, ko se znotraj telesa ustvarijo pravi pogoji, pričnejo mikrobi osvajati "teren", razvije se bolezen. Na našo (ne)srečo, pa je drug Francoz, Pasteur, pričel govoriti o mikrobih, ki povzročajo vse bolezni. To teorijo je tudi uspešno dokazal, ko je razvil cepivo. Bernardova teorija vzroka bolezni je prekril prah. Danes pa zopet odkrivamo pravilnost njegove teorije, saj samo oslabelo telo lahko postane plen za vse bolezni. Dokaz: zdravniki poskušajo najti cepivo proti AIDS-u, čeprav ni nikdar dokazano, da je govor o virusu, ampak je verjetneje, da je samo sindrom. Medtem, ko je Pasteur tik pred smrtjo spoznal svojo napako, današnji zdravniški establishment tega noče storiti.

 Torej, če ste vi ali vaš bljižnji, zboleli za neko boleznijo, potem je napočil čas, da vzrok te bolezni odpravite. Idealno bi bilo, da ne bi nikdar več zboleli. Vsakdo, ki pričakuje "čudežno zdravilo", lahko mirne duše zapre to mojo spletno stran in ga poišče pri izdelovalcih zdravil. Te spletne strani so namenjene le tistim posameznikom, ki bi v resnici radi ozdraveli, pri tem pa opustili svoj dosedanji način življenja. Povsem logično, da nekdo, ki ima gripo, tega ne bo storil, saj je navada železna srajca. Vendar se je potrebno zavedati, da se kronične in fatalne (smrtonosne) bolezni v naših telesih zelo počasi razvijajo, ko pa izbruhnejo na plan, takrat je lahko že prepozno.


  Zdravnik vam po temeljitem pregledu poda (recimo, da je že prvič postavil pravo) diagnozo in vam pojasni, kakšen je način zdravljenja. V tem trenuku spoznanja ste šokirani, preplašeni, vse svoje upanje usmerite na predstavnike medicine in pričakujete neko "čudežno zdravilo", ki vas bo rešilo. Na žalost takih zdravil ni. Obstaja pa cel kup zdravil, ki naj bi vam lajšale posledice bolezni. V določenih primerih vam zdravniki predlagajo tudi kirurški poseg, ki naj bi vam del najbolj prizadetega telesa odstranili. To je lahko del kože, del kosti, del organa, ali pa cel organ.


  Obstaja pa tudi cela paleta zdravil, ki zavirajo napredovanje bolezni, ali pa lajšajo posledice. Še več zdravil pa je načrtovanih tako, da lajšajo stranske učinke drugih zdravil. V ZDA ljudje starejši od 65 let, dnevno v poprečju jemljejo 15 različnih zdravil, od tega je le eno ali dve namenjeno zdravljenju bolezni, ostalih 13 pa lajšajo učinke tistih prvih.
V primeru resnejši abnormalnosti v srčno-žilnem sistemu se zdravniki večkrat odločijo za bypass, zamenjavi dela žile, srčni spodbujevalnik itd...
  Vsakomur je lahko jasno, da v vseh teh primerih zdravniki odstranjujejo-popravljajo posledice bolezni, ne pa bolezni same.
  To velja tudi pri raku. Kemoterapija ne zdravi raka, isto velja za obsevanje in operacijo. Če ima rak tendenco širjenja, potem noben od teh treh postopkov človeka ne pozdravi. Ozdravljivost raka je le statistični trik, saj v sodobni onkologiji štejejo bolnika, ki preživi 5 let od dneva postavitve diagnoze, za ozdravljenega človeka, če tudi umre le kak mesec kasneje, za isto boleznija ali za posledicami "zdravljenja". V resnici je zdravljenje raka enako (ne)uspešno, kot pred 80-timi leti.
  Glavni problem sodobne medicine je v tem, da naravnemu zdravljenju in naravnim zdravilom ne priznava veljave."Pravo" zdravilo je le tisto,ki ga lahko na sintetičen način pridobijo v laboratorijih, čeprav so ta zdravila le slabša replika naravnih molekul. Je vzrok tega dejstva v tem, da se naravnih komponent ne da patentirati? Na tem mestu o tem ne bomo ugibali.

  Del zdravniške elite je brez dvoma izdalo Hipokratovo prisego, večina zdravnikov pa dela v korist svojih pacientov, vendar zaradi strogih predpisov zdravniških asociacij lahko zdravijo le na predpisan način. Obstaja pa velika populacija zdravnikov, ki so se temu uprli. Obstaja torej alternativna medicina, pri tem pa ne mislim tiste posameznike, ki se s premalo znanja izdaja za zdravilce in katerih glavni namen je materialno okoriščanje s stisko obolele populacije, ki jih je uradna medicina razočarala. Moje osebno mnenje je, da se prava alternativna medicina nahaja prav v klasični medicini. Njeni najboljši predstavniki so zdravniki, ki so se šolali na medicinskih fakultetah in so kasneje ob svojem "klasičnem" delu, v "klasičnih" zdravstvenih institucijah, uprli "klasičnemu" načinu zdravljenja, ki ne priznava veljave naravnega zdravljenja in določenim odkritjem na področju fizike (elektro-magnetno valovanje, sončni žarki...).
  Preventiva je vsekakor boljša od kurative, o tem ni dvoma. Zato lahko na teh spletnih straneh najdete večino odgovorov, kako ostati zdrav oz., kako postati še bolj zdrav. Tudi vsi tisti obiskovalci, ki ste zboleli za hujšimi oblikami bolezni, boste na tem mestu lahko našli rešitev za svoj problem. Vendar se mora vsakdo zavedati, da v tistem trenutku, ko se odločite za alternativno zdravljenje, se boste morali odpovedati dosedanjemu načinu življenja. In to ne pomeni le spremebe prehranjevanja, povečane fizične aktivnosti, ampak mogoče še dosti bolj drastičnih sprememb. Če ste zboleli za katero od kroničnih ali pa fatalnih bolezni, potem boste mogoče morali spremeniti tudi svoje domovanje, ali pa službo, saj, če tiči vzrok npr. v vaši hiši, kjer uhaja plin radon, potem boste morali nekaj storiti v tej zvezi, in ne samo pričeti zdravljenje.
  Naj na koncu zaključim s nasvetom.: predno izberete način zdravljenja, se posvetujte z vašim zdravnikom, ali pa se poskusite dodatno izobraziti s prebiranjem tovrstne literature (knjige, internet...)

 

NAPREJ >> poglavja: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ,10, 11, 12, 13, 14, 15